Deze zomer waren wij alweer toe aan onze vierde zomervakantie in de bergen met Intersoc. Waar we vorig jaar in Oostenrijk zaten, ging het dit jaar opnieuw naar Zwitserland. Zinal was niet helemaal een onbekende bestemming. In de winter van 2020 stonden we er nog voor het eerst ooit op latten. Intussen werd een deel van het hotel vernieuwd. In de zomer ziet Zinal er toch net iets anders uit dan onder een pak sneeuw.

Zinal

Zinal is een dorp in het Val d’Anniviers in Zwitserland. Het dorp ligtop 1670m hoogte en is het laatste dorp van de vallei. Het einde van de vallei is meestal ook het mooiste stukje. Naar verluid is het ook een van de meest zonnige valleien in Zwitserland. Wij hadden er in elk geval al elke keer mooi weer.

Hotel ‘Les Diablons’

Wanneer je met Intersoc naar Zinal gaat verblijf je in hotel Les Diablons. Wij verbleven in een ruime familiekamer. De kindjes hadden hun eigen slaapkamer en er is meer dan voldoende opbergruimte. De badkamer heeft een douche, toilet (met aparte deur) en dubbele wastafel. Kortom, alle comfort wat je nodig hebt Een deel van het hotel is trouwens nog maar net volledig vernieuwd.

In de zomer verblijf je op basis van all inclusive. De maaltijden worden aangeboden in buffetvorm.

De grootste troeven van het hotel zijn de directe toegang tot het zwembad, het ruimte terras onder de stralende zon en het speeltuintje vlakbij. Al denk ik het dat het best bewaarde geheim van dit hotel het dakterras is. Ga hier zeker eens zitten om naar de sterren te kijken!

Op wandel

Les plats de la lée

Les plats de la lée is een ideale verkenningswandeling. Je kan er van het hotel makkelijk naartoe. Het is een mooie, vlakke wandeling op het einde van de vallei. Je wandelt er langs het water en je komt onderweg wel wat koeien en schapen tegen. Op de terugweg kan je even pauzeren bij ‘le Relais de la La Tzoucdana’, een idyllisch plekje aan het water met enkele diertjes en een schommel.

Cabane de Moiry

Het stuwmeer van Moiry en de Moirygletsjer zijn ongetwijfeld bij de mooiste plekjes van Zinal. Je kan hier ook zeer gevarieerd wandelen. Zo geraak je perfect met je wagen of de bus tot aan het stuwmeer en kan je van daaruit een relatief vlakke wandeling naast het meer maken. Ideaal als het eens wat minder mag zijn of om samen met de kinderen te ondernemen.

Mag het een stevige wandeling zijn?

Wij gingen met de gids mee op dagtocht. We namen eerst de liftjes naar Weisshorn om van daaruit meteen aan een stevige klim te starten tot boven. Vanop de top heb je een prachtig zicht over het blauwe meer. Na een berg omhoog gaat het altijd weer naar beneden, richting meer. Een relatief vlakke wandeling langs het meer met intussen prachtige panorama’s. En dan… dan komt er nog een heel pittige klim aan richting Cabane de Moiry, de hut aan de gletjser. Ik ga niet liegen, ik heb afgezien. Maar het was het waard.

Na de klim neem je hetzelfde pad weer naar beneden om daar de bus terug richting hotel te nemen.

Sorebois

Wanneer je met Intersoc in Zinal zit kan je gratis de eitjeslift nemen, op 5 minuutjes stappen van het hotel. De eerste stop van deze lift is Sorebois. Hier is een restaurant en een speeltuintje. Op dit punt zit je ook het het skigebied. Maar dat ziet er in de zomermaanden dus nét iets anders uit.

Vanop Sorebois kan je verschillende wandelingen starten. Tijdens de Intersoc familiedag deden wij de Tsirouc wandeling. Een wandeling van een goeie 5 km met hier een daar een klim. Mona stapte deze vlotjes zelf uit. Oscar werd, euhm iets minder vlot gedragen, door mijzelf. Pakt dat we dieje zijn wandelschoenen ‘zo goed als nieuw’ kunnen doorverkopen.

Bisse du Torent Neuf

Een bisse is een aangelegd irrigatiekanaal om smeltwater van de gletsjer naar de dalen te vervoeren. Langs de Bisse du Torrent Neuf kan je een makkelijke maar spectaculaire wandeling doen langs steile afgronden en over vier hangbruggen.

Omwille van dat. laatste, vier hoge wiebelende hangbruggen, paste mijn man voor deze wandeling. Voor mensen met hoogtevrees is dit waarschijnlijk een trapje te hoog. Mona en ik maakten er een meisjesdag van.

Het startpunt van de wandeling is met de auto ongeveer een uurtje rijden van het hotel. Mona en ik sprongen in de auto bij enkele andere hotelgasten en we waren weg.

De wandeling zelf is niet zwaar. Je wandelt een 4,5 km heen, terug kom je over dezelfde weg. Mona en ik deden dat op ons gemakske met leuke babbels en een gezellige picknick onderweg.

Illhorn en 4 lacs

Deze wandeling die tijdens ons verblijf met de groep werd aangeboden, maar mijn man en ik gezellig onder ons twee deden. Mona en Oscar waren op stap met de club en wij genoten van de rust in de bergen. De stilte is écht maar ervaar je pas zonder twee taterende kinderen.

We reden met de auto naar Chandolin – 20 minuutjes van het hotel – om daar de zetellift Tsapé te nemen. Vanaf het bergstation Tsapé start je wandeling. En je start meteen met een stevige klim richting bergtop Illhorn. Een bergtop die relatief makkelijk te bereiken is. Oké het is klimmen en dat voel je in je benen. Maar het is niet met diepe afgronden, ladders of kettingen. Op de top geniet zie je indrukwekkende kloof van Illgraben. Verder zie je honderden Alpentoppen zoals de Dom, de Jungfrau, de Matterhorn en de Mont Blanc.

Wanneer je voldoende genoten hebt van het uitzicht kan je aan de afdaling beginnen en je tocht verder zetten langs vier meren. Opgelet, er zit hier nog een venijnige klim naar het laatste meer, Lac Noir. Ik had die niet zien aankomen.

Eindigen doe je opnieuw aan de zetellift die je weer tot aan de auto of bus brengt.

De Planetenweg

Op onze laatste dag was het vet wat van de soep. Ik had geen benen meer voor een zware klim dus kozen we voor een makkelijkere wandeling langs de Planetenweg. Alé, Zwitsers makkelijk hé. Bergop gaat het altijd.

Op de Planetenweg geraak je door in St Luc – een 20 minuutjes rijden – de funiculaire Tignousa te nemen. Dat op zich is al een hele ervaring voor de kindjes.

Bij de start van de wandeling begin je aan de zon. Vanaf dan kom je langs alle planeten, op volgorde van hun afstand tot de zon. Bij elke planeet kan je info vinden. Wij eindigden bij Saturnus. Wil je Uranus en Neptunus niet missen moet je nog wat door wandelen. Terugkomen doe je via dezelfde weg om dan de funiculaire terug naar beneden te nemen. Aan het station is een hele leuke speeltuin.

Vlieg eens van de berg met de parapente

Tijdens onze eerste uren in Zwitserland zag ik ze al naar beneden dwarrelen, de parapentes. Iets wat ik absoluut wou proberen! De receptioniste bezorgde me het mailadres van Loris. Ik nam de eitjes naar boven tot stations Weisshorn om van daaruit naar beneden te springen. Enfin, Loris deed alles, ik moest maar gewoon wat volgen. Het was echt een zalige belevenis. Vanuit de lucht spotten we heel wat diertjes. Het uitzicht onderweg is adembenemend. Na een 25 minuten stond ik weer met beide voeten op de grond.

Ook met de parapente over Zinal? Mail dan Loris: zinalgrimentzparapente@gmail.com
Het kost 150 Zwitserse frank. Voor video betaal je extra en kan je best bij reservatie vragen.

Merci Intersoc

Het was al onze vierde zomer met Intersoc in de bergen en ook deze stelde absoluut niet teleur. De pracht van de natuur, de buitenlucht, het lekkere eten, de enorme gastvrijheid en de toffe hotelgasten maakten het weer een geslaagde vakantie.

Meer lezen?

Meer foto’s en video’s zien, check dan zeker mijn Zinal hoogtepunt op Instagram.

De blogs over onze vakanties St. Moritz, Leysin en Bad Hofgastein staan ook nog steeds online.