Haaaa, drie jaar. Ik was zo een beetje vergeten hoe pittig dat kan zijn. Mona kon er ook wat van rond die periode. En Oscar, die gaat er graag nog een stapje over.

Drie jaar is eigenlijk een hele leuke leeftijd. Ik kan met Oscar al een babbeltje doen en zijn mond staat ook nooit stil. Hij is ontzettend lief, schattig en grappig. Ik lach mij vaak echt een kriek met dat manneke. De babyperiode ligt op die leeftijd écht achter ons. Het grote zorgen voor is wat minder en ik krijgt weer wat meer tijd en ruimte voor mezelf.

Maar mannekes, drie jaar is ook echt een kei vermoeiende leeftijd! Ik heb vaak het gevoel dat ik de hele dag niet anders doe dan te zeuren. Dat ik de hele dag ‘nee’ zeg. Of ‘blijf daar af’ en ‘kom hier’. Mijn ‘ik tel tot drie’ maakt intussen ook geen indruk meer. Waar dat dreigement eerst nog mijn verzoek inwilligde krijg ik nu een ‘en dan? Wa gade dan doen’ blik. Euhm ja, niks dus hé. Het (yup, dat zeggen we hier soms tegen elkaar) luistert écht langs geen kanten.

Alles is een strijd

En natuurlijk volg ik Nina Mouton. Ik ben helemaal into het mild ouderschap. En ik doe echt mijn uiterste best om dat dagelijks in praktijk om te zetten. Er wordt hier niet gestraft. Ze hebben hier nog geen hoek van kortbij gezien. En bij de zoveelste uitbarsting wil ik die milde mama zijn. En dan zeg ik dat ik hem begrijp. Dat ik soms ook boos ben. Dat ik begrijp dat hij ‘na beneje’ wil in plaats van te slapen, dat hij zijn pyjama liever op zijn hoofd zet, dat hij met zijn vingers liever in zijn glas water zit en dat gooien met spullen zoveel toffer is dan rustig weg te leggen. Ik begrijp dat. Tot ik het niet meer begrijp.

Maar ook ik verlies het dan al eens. Soms voel ik het aankomen en dan roep ik de man tot wissel. Wat de situatie vaak alleen maar erger maakt. Want mama moet het allemaal oplossen. Alles is mama. En dat is niet tof voor mijn man. En heel vermoeiend voor mij.

En ik weet dat hij nog maar drie is. En dat zijn gedrag kei normaal is. En ik wil er zijn voor hem. Maar soms wil ik ook echt kei hard gaan lopen en roepen dat hij zijne plan kan trekken.

Uit ervaring en dankzij wat leeswerk weet ik dat dit overgaat. Het is een fase. This too shall pass. Maar ’t is pittig hé, die driejarige.