Op belangrijke momenten schrijf ik hier al eens graag een brief. Verjaardagen ontsnappen daar niet aan.

Oscar, 

Vijf jaar. Vijf vingers. Een volledige hand. Je kan niet veel trotser zijn denk ik. Zie je maar eens blinken. 

Een dino feestje. Met een dino ballonnen slinger en een dino aan het plafond. Daar waar vorig kaar Spider-man hing. En die is daar zeker tot Pasen blijven hangen. Een dino-taart, dat ook. En een feestje thuis met enkele van je klasgenootjes. De instructies waren zeer duidelijk. Je weet wat je wil, nu al. 

Met je vijf jaar zit je ondertussen je laatste jaar in de kleuterklas. Mijn laatste kleuter. Het is geweldig om je elke ochend de schoolpoort binnen te zien huppelen. Bij het ophalen is je standaard eerste vraag ‘mag ik een koekje?’ gevolgd door ‘wat eten we vandaag?’ 

Je bent een energiek manneke. Geen zittend gat. Eten doe je al wiebelend op je stoel, tv kijk je het liefst ondersteboven en ook al slapend draai je het hele bed rond. Alleen slapen is niet aan jou besteed. Je deelt de kamer met je zus en dat geeft je rust. Het liefst van al slaap je in het grote bed, zo kort mogelijk bij mij. 

Je bent heel sociaal en je vertelt met enthousiasme al je grote en kleine verhalen tegen jan en alleman. Protjesmoppen – liefst zelf verzonnen – vind je ontzettend grappig. 

Je weet wat je wil. En wat je niet wil. Wanneer je je zin niet krijgt stap je boos weg om ergens in een hoekje te gaan ‘moezen’. Je bent gelukkig ook heel vergevingsgezind en deelt nadien de dikste knuffels uit. 

Je bent nog altijd mama’s grootste kleine vriend. Mijn manneke. Jij en ik. En dat vind ik fantastisch. Meestal. Soms is het ook heel erg vermoeiend. 

Je bent het afgelopen jaar weer enorm gegroeid en het is een absoluut voorrecht om dat vanop de eerste rij mee te maken. Te zien hoe je vriendschappen sluit, speelt, lacht en verkleed als Hulk de hele wereld aankan. En die wereld is zeker een betere plek met jou erin. 

Lieve Oscar. Onze favoriete zoon. Mona’s lievelingsbroer, 

Gelukkige vijfde verjaardag. 

We houden van je.
I love you 3,000