Nog 6 weken ik ga van juffrouw naar mevrouw, van ongehuwd naar gehuwd en van ‘vriendin van’ naar ‘vrouw van’. Nog 6 weken.

Op 22 maart 2014 ging mijn vriend tijdens een avondwandeling onder de sterren op het dek van ons cruiseship in de Bahamas op zijn knie. Alles was perfect. De timing, zijn zenuwachtigheid, de complete verrassing. Natuurlijk heb ik ja gezegd.

Terwijl andere vrienden baby’s maken, huizen bouwen of op wereldreis vertrekken zijn wij de afgelopen maanden bezig geweest met de planning van ons huwelijk. Nog geen ‘bridezilla’ momentjes gehad. Al moet ik wel bekennen dat ik met momenten net iets meer stress heb, iets slechter slaap en soms ook een beetje afwezig ben. Had erger gekund, toch?!

Wat ik ook moet bekennen is dat ik mijzelf al meermaals heb afgevraagd, waarom doen we dit toch?! We hebben geen giga-200-personen feest met oesters, kreeft en kaviaar. Maar hoe gezellig je het ook wil houden. Trouwen kost geld. Veel geld. Je kan daar andere dingen mee doen dan op 1 dag te spenderen aan een ‘feestje’. En als je andere getrouwde koppels moet geloven heb je aan dat feestje zelf niets.

Als je het huwelijk puur rationeel bekijkt is al dat gedoe eigenlijk belachelijk. De statistieken helpen niet. +/- de helft van de huwelijken in België draait uit op een scheiding. Er kruipt veel tijd en energie in de voorbereiding en je krijgt er stress en nachtmerries van. En ik ben al blij dat ik al onze genodigden ken, of bijna toch.
Eigenlijk kan je perfect een afspraak maken op het gemeentehuis en elkaar officieel het ja-woord geven. Geen gedoe, geen kosten en op papier is de uitkomst hetzelfde, je bent man en vrouw. En daar doe je het uiteindelijk toch allemaal voor?

In mijn ratio kan ik dus weinig redenen vinden om een huwelijk te argumenteren. Maar gelukkig draait niet altijd alles om ratio en speelt er ook zoiets als gevoel mee.

Wij zijn intussen bijna 9 jaar samen. Exact 9 jaar op de dag van ons huwelijk.
En ons huwelijk is voor mij echt een moment om stil te staan bij die afgelopen 9 jaar. Bij het schrijven van mijn beloften probeer ik onder woorden te brengen waarom ik met hem wil trouwen. Ik ben normaal iemand die vrij goed met woorden is en ‘ne goeien babbel’ heeft. Maar dit blijkt toch niet zo evident. Maar oplijsten waarom je zoveel houdt van iemand brengt wel wat te weeg. Het doet je nadenken.

Ons huwelijk is een moment om terug te kijken naar het verleden. De lachen om dingen waar we ons ooit zo druk in gemaakt hebben. Herinneringen op te halen aan mooie momenten en jezelf eraan herinneringen hoe je samen door de moeilijke momenten bent geploeterd. Want die waren er ook.

Ons huwelijk is vooral ook een moment om vooruit te kijken, samen, naar de toekomst. Want daar ga je samen wat (proberen) van te maken.

Ons huwelijk is een moment om onze liefde en ons leven samen te delen en te vieren met de mensen die we graag zien. Hen te bedanken voor de rol die ze hebben gespeeld in ons leven, onze relatie. Al is het maar een bijrol. Om in het bijzijn van al die mensen elkaar te beloven er te zijn voor elkaar, niet alleen op de goede momenten maar ook de moeilijkere, in ziekte en gezondheid. Te beloven om elkaar gelukkig te maken. Of dat toch op z’n minst te proberen.
Samen een glas drinken op de afgelopen jaren en te klinken op een liefdevolle, gelukkige toekomst. Dat die toekomst, als getrouwd koppel, minstens even mooi mag verlopen.

Dus kan je andere/nuttigere dingen doen met je centen dan trouwen? Ja, zeker wel. Gaat de dag voorbij zijn voor je het weet? Waarschijnlijk. Gaat alles verlopen zoals ik dat in mijn draaiboek heb uitgeschreven? Zeer waarschijnlijk niet.

Maar alle rationele argumenten, waar zeker ook wat voor te zeggen valt, wegen niet op tegen mijn buikgevoel. Mijn hart dat zegt dat dit de man van mijn leven is en dat ik dit leven (en misschien ook het volgende) met hem wil delen. Dat ik hem mijn man wil noemen. En als dat niet genoeg is, is er nog altijd dé jurk. Want welke vrouw droomt daar nu niet van?! Dus laat al die ratio maar voor wat het is, dit voelt gewoon juist. En soms is dat alles wat je nodig hebt.