Dat wij Intersoc fans zijn is geen verrassing. We houden van het zomerconcept, maar sinds enkele jaren zijn ze ook onze go to voor de wintervakantie. Want gezin, Intersoc en ski, dat is een fantastische combinatie. De kertbuche van 2023 aten we in Leysin. 

Intersoc, bestemming Leysin

Leysin was voor onze niet helemaal nieuw. In de zomer van 2020 verbleven we al eens in dit Intersoc hotel tijdens onze zomervakantie. We vonden het toen al een fantastische bestemming waar we onze mooiste wandelingen deden. Ik keek er dus enorm naar uit om terug te keren. Zeker nu het hotel gerenoveerd is. 

Hotel Fabiola 

Het hotel is er eentje uit de 60’s en staat wat hoger in het dorp van Leysin. Recent werden de kamers en eetzaal gerenoveerd en wij vonden het resultaat absoluut geslaagd. De kamers zijn niet mega groot – dat hoeft ook niet, veel ben je daar niet. Met voldoende bergruimte, een terras en een badkamer met douche, toilet en wastafel. Onze kamer was met een tussendeur verbonden met de kamer naast ons, waardoor Mona en Oscar hun eigen kamer hadden. Dat was de grootste verrassing. 

Wat nog altijd is zoals het was, is het zonneterras. Voor mij is dat de grootste troef van het hotel. Je hebt vanop het terras een prachtig panoramisch uitzicht. Of het nu met een Apérol of een warme chocomelk is, van zo’n uitzicht is het zomer en winter genieten. 

Het restaurant is vrij groot maar met panelen is er gezorgd voor wat privacy. Zoals in elk Intersoc hotel zijn alle maaltijden in buffetvorm en ga je nooit met honger van tafel. In de zomer verblijf je all-in, in de winter is het vol pension. Al kan je in sommige periodes ook voor halfpension kiezen.  

Skiën in Leysin

Het hotel ligt vlak bij de piste. Even het wegje achter het hotel opwandelen en je kan meteen de piste op. Wanneer je die volgt, kom je rechtstreeks aan de liften. Een stoeltjeslift of een eitjeslift. 

We gingen in het verleden skiën met Intersoc in Zinal en Flims. Het was onze eerste winter in Leysin en ik vond het een heel fijn skigebied. Er zijn heel wat blauwe pistes – die naar mijn bescheiden mening soms eerder rood waren. Er zijn 42 rode en 3 zwarte pistes. Ik was vooral zeer enthousiast over het gebrek aan sleepliften (buiten dat ene touw dan). Bijna alle liften zijn zetelliften waardoor ik dus niet van de sleeplift kon vallen. Want dat zorgt hier toch altijd voor toegeknepen billen. Oké, bij het afstappen van de zetellift ben ik ook niet altijd de handigste op de berg, maar dat lukte dit jaar verrassend vlot. 

Het leukste vond ik dat je best lange afstanden kan doorskiën. Wanneer je de lift naar de Berneuse neemt kan je van daaruit via blauwe of rode pistes helemaal terug tot aan het hotel of de lift skiën. 

Kinderen op de latten 

Gaan skiën met kinderen is niet per se een evidente vakantie. Dat ondervonden wij al aan de lijven. Mona weigerde te skiën in het verleden, maar die maakte in Zinal een klik. En wist niet heel goed wat te verwachten deze keer. Alles was goed, niet skiën ook. Maar ze bleek de smaak goed te pakken te hebben. Ze had dagelijks les in de voor- en namiddag en ze is regelmatig met ons mee gaan skiën. Ik moest mijn best doen haar bij te houden, de papa liet ze gewoon achter. Mona vond het skiën super – bedankt aan de top moni’s – en die kan al niet wachten om terug op te latten te gaan staan. 

Oscar, tja, daar kunnen we kort over zijn. Dieje heeft geen skilat van kortbij gezien. We hebben geprobeerd, dat zeker. Maar hij bleek resoluut bij zijn standpunt: ‘Ik ski niet.’ En dat was voor ons helemaal oké. We hebben er geen druk op gelegd en als wij gingen skiën, amuseerde Oscar zich in de club. Wat bijna privéopvang was omdat alle andere kinderen wél gingen skiën. Het enthousiasme van zijn zus maakte wel indruk, want de niet lijkt wat te verschuiven naar een misschien.

Kan je ook iets doen buiten skiën? 

Ik vind skiën zelf heel fijn en mentaal enorm rustgevend. Maar fysiek vind ik het pittig, en dat begint al bij het aankrijgen van al die kleren, botten,… Dus af en toe doe ik graag eens iets anders dan te skiën. Of misschien heb je iemand in het gezin die niet kan of wil skiën. Ook dan valt er gelukkig wel wat te beleven in Leysin. 

Zo kan je elke dag gaan wandelen, op eigen initiatief, maar ook vanuit het hotel worden er diverse wandelingen met gids georganiseerd. In het Tobogganing Park kan je je gaan amuseren met banden over de sneeuw. Je kan naar de top van de Berneuse met de lift om te genieten van het mooie uitzicht. Of je kan, net zoals Oscar en ik naar de Glacier 3000.

Glacier 3000

De Glacier 3000 is een gletsjer op 3000m. De naam geeft het wat weg hé. Je kan hier gaan skiën maar ook wandelaars kunnen hier terecht. Ik wandelde met Oscar de peak walk hangbrug over en er is ook een glacier walk. 

Pas op, het is niet goedkoop. Ik wilde de uitstap eigenlijk met het hele gezin doen, maar Mona ging liever skiën. Ik maakte er dan maar een mama-zoon uitstap van en dat bleek financieel wel interessanter. Moest je de uitstap doen, neem dan je ski’s mee. Of voorzie voldoende tijd zodat je de hangbrug en de glacier walk kan doen. Check op voorhand wel goed of het open is. 

Skiën met Intersoc 

Zowel mijn man als ikzelf leerden pas na ons 30 skiën. We zijn enkel nog maar met Intersoc op skivakantie geweest, dus vergelijken met andere organisaties kan ik niet. Maar ik vind het zo zorgeloos waardoor ik helemaal kan genieten van het skiën, de omgeving en mijn gezin. 

Je skimateriaal kan je huren in het hotel. Als je botten dan toch niet goed blijken te zitten of je latten zijn te lang/te kort kan je gewoon ruilen. Heb je als volwassene les nodig om te leren skiën of je techniek te verbeteren? Dat regelt Intersoc met de zwitserse skischool. Kinderen krijgen les van Vlaamse Intersoc skimonitoren volgens leeftijd en ervaring. Voor kindjes die niet skiën is er opvang. Elke avond is er animatie voor de kinderen en je zet verder gewoon je voeten onder tafel om je calorieën aan te vullen van al dat skiën. 

Alle info over de Intersoc winterbestemmingen, periodes en prijzen kan je hier vinden. 

Benieuwd naar onze Skivakantie met Intersoc in Zinal en Flims. Lees dan zeker verder.