2 maanden geleden heb ik me voor het eerst aan een mini-detox gewaagd. Maar dat is me toen zo goed bevallen dat ik, in al mijn enthousiasme, beloofde het een 2e keer te proberen en dan ook meteen 4 dagen. En het is zover. Eigenlijk was ik maar 3 dagen van plan en zou mijn vriend 1 dag meedoen. Maar gezien hij goed ziek is geworden heb ik zijn sapjes overgenomen en werden dat dus meteen 4 dagen. 

Maar voor ik ga je vertellen hoe slecht ik me voel, hoeveel honger ik heb en hoe futloos ik ben (of misschien totaal het tegenovergestelde?), eerst een kleine zelfreflectie.

Want eerlijk is eerlijk, waarom doe ik mijzelf dit toch aan? En samen met mij, heel wat andere vrouwen die zichzelf in allerlei bochten wringen om toch maar die paar kilo minder te wegen. Doen we het voor onszelf, voor onze partner of om de vriendinnen jaloers te maken? En als we dat ‘ideale’ gewicht hebben bereikt en eindelijk die kledingmaat kleiner kunnen kopen, voelen we ons dan beter? Willen we dan meer vermageren, op gewicht blijven of laten we ons opnieuw wat gaan? Want we hebben intussen toch al bewezen dat we het kunnen, dus kunnen we dat toch wel weer op elke moment, wanneer we er zin in hebben, herhalen. Ja toch?

Ik ga al beginnen met ‘de boekskes’ niet de schuld te geven van mijn detox kuur. Die fase ben ik voorbij, daar ben nu eens écht te oud voor geworden. Ik ben geen maatje 36 en ik ga dat ook nooit hebben. Moeder natuur heeft mij ‘gezegend’ met stevige heupen. Dus ik denk dat het technisch gezien zelfs onmogelijk is voor mij om in een 36 te passen. Trust me, het is niet dat ik het nog niet geprobeerd heb.
Waar ik wel al jaren probeer voor te gaan is een gezonde geest in een gezond lichaam. Dat is enkele jaren geleden begonnen toen ik ontdekte dat samen leven met een kok niet alleen maar voordelen heeft. Dat ‘klontje’ boter en dat ‘vleugje’ room begon zich langzaam maar zeker vast te zetten op plaatsen waar je dat eigenlijk niet wil. En je kan niet gewoon kledingmaten groter blijven kopen hé. Op een bepaalde dag had ik er dus genoeg van. Om te beginnen moest ik op zoek naar een sport die ik graag deed én kon volhouden. Ik heb vanalles geprobeerd. Zumba-achtige dingen werden al snel van de shortlist geschrapt. Heel de zaal huppelt naar links en eentje (dat ben ik dan) huppelt naar rechts. Mijn motoriek is daar niet op voorzien. Zwemmen heb ik ook een tijdje gedaan. Ik heb tot mijn 16e competitie gezwommen, dus dat verleer je niet. Maar dat is dan weer zo een gedoe! Een leuk zwembad vinden, omkleden, met 10 bomma’s die heel de baan inpalmen met hun schoolslag proberen te zwemmen om dan weer terug in je kleding te wringen en helemaal naar de chloor ruiken. Yoga heb ik eens geprobeerd, maar daar heb ik dan weer geen geduld voor. En ook de kick-fun heb ik opgegeven toen mijn favoriete lesgever besloot om naar China te verhuizen.
Maar intussen heb ik wel mijn sporten gevonden en daar hou ik me elke week aan. Er moet al veel gebeuren om mij op maandag van mijn spinning fiets te houden. Woensdag of donderdagochtend en zondag ga ik lopen. Vrijdag na het werk passeer ik in de fitness. Ik sport al lang niet meer om slank te zijn, maar om fit te zijn. ik hou ervan en het geeft me energie.
Dan is er natuurlijk ook het eten. Want in eerste instantie ben ik begonnen met sporten omdat ik gewoon graag eet. En ik drink ook al eens graag een gin-tonic en een wijntje (of twee). Maar doorheen de jaren ben ik steeds gezonder gaan leven door de combinatie van sport en de maaltijden aan te passen (met grote dank aan mijn kokende bijna-man, want ik ben écht een kluns in de keuken). Want de gouden regel is natuurlijk dat je meer calorieën moet verbranden dan dat je er binnen krijgt. Zo eenvoudig kan het zijn.

running1

Maar terug naar de detox. Er zijn verschillende theorieën over het nut van een detox kuur. Maar ik geloof vooral in mijn eigen theorie. Als ik mijzelf goed voel bij een bepaalde manier van leven, een dieet, een sport, … dan is dat goed voor mijn lichaam. Natuurlijk, alles met mate. Dan heb ik intussen ook wel gesnapt. En ik geloof dat het echt geen kwaad kan om af en toe eens op de ‘reset‘ knop te drukken. Je lichaam de kans geven om zijn balans te herstellen door de stoffen die er niet echt thuis horen weg te werken. We steken toch heel wat binnen wat we eigenlijk niet nodig hebben.
Maar ik heb natuurlijk ook een stevige 2e motivator. Mijn toekomstige die ik op 5 juni wil zien denken dat hij de gelukkigste man ter wereld is (want ik ben nu natuurlijk al de gelukkigste vrouw). En dat kan alleen als ik mijzelf 100% top voel, ik wil stralen. En ik heb volgende week de 1e pas van m’n jurk sinds de bestelling. Dus dat is toch ook meteen een belangrijk momentje.
Dus dit zijn de antwoorden voor mijzelf:
Waarom doe ik mijzelf dit aan? Omdat ik voel dat het mijn lichaam goed doet.
Voor wie? Voor mijzelf! Omdat ik weet dat ik dan meteen ook een veel aangenamer persoon door ben en mijn directe omgeving er dan dus wel voordeel uit haalt.
Wat erna? Ik heb geen ideaal gewicht in mijn hoofd. Al ga ik ook niet liegen. Het zou fijn zijn als dat 1e cijfertje op de weegschaal eentje naar beneden zou willen gaan. Ik ben van plan om een gezonde levensstijl met evenwichtige voeding en sport te behouden tot zolang ik dat fysiek aankan. En ik ben ook van plan om minstens even lang te blijven genieten van lekker eten en drinken. En af en toe enkele detox dagen kunnen zeker geen kwaad.

jusjusMaar voel ik mijzelf ook zo top als ik hierboven die uitschijnen?  Net zoals de 1e keer heb ik ook  nu mijn ‘cleanse’  besteld bij  JusJus in Antwerpen.  Ik koos voor level 2, Clarity. Prima service,  heel behulpzaam en de  sapjes zijn ook gewoon heel lekker! Je  kan de sapjes thuis of op je werk laten leveren. Dus er  zijn geen  excuses wat de  logistiek betreft. Het is niet goedkoop, maar dat is  gezonde voeding in het algemeen gewoon  niet. En bovendien moet je de periode van je detox niet naar de winkel en hoef je niet te koken.  Je bespaart dus een beetje centjes en vooral veel tijd. En geef toe, het ziet er toch geweldig uit  zo een kleurrijke ijskast?

Detox dag 1 & spinning
Never miss a monday! Maandag is dus de ideale dag om te starten met een Detox kuur. Maar ik ga op maandag ook altijd een uur spinnen. En ik was wel eens benieuwd naar het effect van het gebrek aan eten op mijn sportieve presentaties.

De 1e detox dag is prima verlopen. Wel een beetje honger, maar dan was het meestal tijd voor een sapje en dan kan je er weer eventjes tegen aan. Ik heb geen zin in snoep of geen erge drang naar eten.  Af en toe wat hoofdpijn. Veel water drinken helpt. Ik heb vandaag net geen 3l water gedronken (betekent natuurlijk ook veel pipi pauzes).
Wat me op dit moment het moeilijkst valt is de idee dat ik pas vrijdagochtend terug vaste voeding kan eten. Maar daar probeer ik niet teveel aan te denken.

Mijn eerste detox dag sloot ik af met een uurtje spinning. Sapjes zouden mij niet van mijn fiets houden. Spinning is best intensief en ik was bang om snel te verzuren of moe te worden maar dat viel allemaal goed mee. De spinning was niet zwaarder dan de andere keren, wanneer ik wel gegeten had. En ik heb genoten van mijn beloning, de ‘vanilla sky’.

Eerste dag goed doorgekomen, nog 3 te gaan!

jusjusmelk

Detox dag 2
Ik ben goed gerecupereerd van de spinning en heb goed geslapen. De voormiddag verliep prima. Maar de namiddag was een pak moeilijker. Misschien een weerslag van de spinning? Ik had veel meer honger dan dag 1. Mijn buik maakte heel veel lawaai en ik telde de minuten naar mijn volgende sapje af. Tussen 14u30 en 18u heb ik last gehad van maagpijn en ik voelde me echt niet zo best. Water en thee drinken hielp wel een beetje. Vanaf 18u is die pijn stilaan verdwenen. Ik heb me de rest van de avond rustig gehouden. Bij het slapen gaan voelde ik mij leeg.

De 2e dag was een pak moeilijker dan de eerste, maar ik ben erdoor gekomen. Hopend op een betere 3e dag.

Detox dag 3
Ik heb vannacht niet zo goed geslapen. Al weet ik niet of het door de detox komt. Mijn weegschaal maakte me vanochtend wel blij, -2.5kg. Al besef ik natuurlijk wel dat die er weer gaan bij komen als ik opnieuw ga eten.

Ik heb mij vandaag ‘gewoon oke’ gevoeld. Geen zware energie opstoten, maar ook geen immens hongergevoel en gelukkig ook geen maagpijn zoals gisteren. Ik merk ook dat ik niet meer zoveel water drink als dag 1. Wat me ook opvalt is dat ik het niet echt moeilijk heb om eten te weerstaan. In mijn hoofd is de idee van de detox duidelijk en mijn lichaam volgt.

3e dag was dus een oke dag. De sapjes blijven goed binnen gaan en ik ben nog steeds niet humeurig. Wat ook al een prestatie is, na 3 dagen zonder eten.

Detox dag 4 met walking diner & verrassingsdessert
De laatste dag van mijn detox kuur. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik het erg vind. Ik ben vanmorgen heel wat vers fruit gaan halen voor mijn ontbijt morgen. En daar kijk ik echt naar uit.

De grootste uitdaging op die laatste dag was werk gerelateerd. Ik moest naar een event. Een event met walking diner, geserveerd door een sterrenchef. En daar stond ik dan. Met mijn sapjes. Good timing…
Zoals ik al aangaf, ik hou van lekker eten. En het is zo een zonde al dat lekkers te zien passeren en er niet mogen aankomen. Bovendien wist ik ook niet hoe mijn maag zou reageren. Na 4 dagen sapjes is dat vetter eten niet zo een goed idee, leek mij. Of dat maakte ik mijzelf toch wijs.

Onderweg naar huis heb in mijn laatste ‘vanilla sky’ gedronken. Tevreden dat ik niet had toegegeven aan de verleiding. En dan kom je thuis en dan staat daar een heerlijk dessert klaar. De vriend had met een tweet tijdens ‘Mijn Pop-up restaurant’ een Lidl Delivery dessert gewonnen.

Lief toch? Maar ik heb het in de ijskast gezet voor vrijdag.

tweet

Ik weet eerlijk gezegd niet eens of het écht erg was geweest als ik iets had gegeten. Ik moet toegeven dat het op dat moment niet helemaal meer om een detox ging, maar eerder om aan mijzelf te bewijzen dat ik het kon volhouden, tot op het allerlaatste moment. Ik had het nu al zo goed gedaan.

De laatste dag is dus opnieuw goed verlopen. Buiten dat walking diner en dat dessertje voelde ik me eigenlijk echt prima. Ik ben stiekem wel een beetje trots op mijzelf dat ik de verleiding heb kunnen doorstaan en 4 dagen zonder vals spelen ben doorgekomen. Maar ik ook wel een beetje blij dat het gedaan is en ik vanaf morgen weer normaal ga kunnen eten.

Eerlijk, wat denk ik er nu echt van?
Mijn 4-daagse cleanse is mij prima bevallen. De namiddag van dag 2 was even een moeilijk moment door die maagpijn. Maar verder heb ik nergens last van gehad. Voldoende water drinken is wel heel belangrijk! Ik was niet slecht gezind, niet futloos en niet speciaal hongerig. Om de 4 dagen door te komen heb je wel wat karakter nodig. Zeker als je thuis een partner of kindjes zou hebben die wel gewoon eten. De geur alleen al… Probeer uiteraard ook weg te blijven van restaurants en walking diners. En gun je lichaam rust. Hou het intensief sporten voor erna. Je moet het jezelf echt niet nog moeilijker maken.

De komende dagen ga ik dus maar opnieuw overschakelen op vaste voeding. Maar ik ben ervan overtuigd dat ik door de detox kuur veel bewuster met mijn voeding ga omgaan. Mijzelf af en toe eens afvragen of ik nu echt honger heb en of ik dat nu echt nodig heb. Ik ga opnieuw naar een evenwichtige, gezonde voeding gaan (zoals ik voor de detox al redelijk goed deed naar mijn mening). En natuurlijk, blijven sporten!

Kan ik het aanraden? Absoluut! Op een maandag een dagje detoxen na een zwaar weekend. Of voor mensen met een grote drang naar suiker zijn enkele detoxen dagen ook interessant. Voor personen die willen starten met een gezondere levensstijl is een detox een goede start. Maar ook voor diegene die er al een gezonde levensstijl op nahouden, de sapjes kan je ook aanvullende drinken, het is ook gewoon super lekker!

Zin om het ook eens een kans te geven? Bestel je Cleanse op JusJus  Ik heb gekozen voor cleanse 2, Clarity. Succes!

didit2