Nieuwe eetkamerstoelen, dat stond al een tijdje hoog op mijn wishlist. Ik had precies in mijn hoofd hoe die stoelen er moesten uitzien maar die stoelen vinden, dat was iets anders. Ik vond ze wel, maar dan was het of niet de kleur die ik zocht en/of ze waren best duur. Misschien moet ik ze dan maar gewoon zelf maken. Want wat je zelf doet, doe je beter. Toch?

Op zondag gaan we regelmatig naar de Voddemarkt in Heist-op-den-berg. Als we tijd hebben springen we binnen bij De Kringwinkel en daar viel mijn oog op vier stoelen. Oud, wat werk aan en niet de mooiste kleur. Maar het model was helemaal wat ik zocht. Er viel wel wat van te maken. Voor €30 kocht ik vier stoelen. Ik liet vervolgens alles eventjes stof vangen in de garage want ik realiseerde mijzelf plots dat ik weer aan iets begonnen was dat op het ‘dit had Annelies weer wat onderschat’ lijstje kon. En had ik al verteld dat ik helemaal niet zo’n doe-het-zelver ben? Maar eens begonnen was er geen houden meer aan. En omdat ik geweldig trots ben op het eindresultaat deel ik graag mijn werkwijze.

kringwinkel

Meer werk dan gedacht

In mijn hoofd mocht ik die stoelen gewoon verven in de kleuren die ik wou. In de praktijk bleek het iets meer werk te zijn. Ontvetten, afscheuren, een grondlaag. Je hebt wel wat stapjes nodig voor je die kleur ziet verschijnen.

Die stapjes zijn trouwens echt wel nodig. Het vraagt wat extra tijd en geduld maar het zal je resultaat ten goede komen.

De kleur kiezen

Ik hou van kleur. Kleur in mijn leven, kleur in mijn foto’s, kleur in huis. Ik wou graag elke stoel in een andere kleur maar mijn man klopte af op drie kleuren.

Geel, de kleur van de zon. Het wordt geassocieerd met geluk, verstand en energie.
Roze, de kleur van zorgzaamheid. Het zorgt voor energie en heeft een kalmerend effect.
Wit, om er geen kakafonie van te maken.

Dit heb je nodig:

 • Ontvetter
 • Schuurtampon
 • Schuurpapier
 • Verfbakje
 • Wegwerk inlegbakjes
 • Verfrollen: ik nam er eentje per kleur, 5cm, viltrol
 • Steekbeugel
 • Verfborsteltje om aan de kleine kantjes te geraken
 • Grondlaag
 • Kleuren naar keuze. Ik ging voor lakverf:
 • Indien je wil afwerken met een kussen:
  • Mousse
  • Stof
  • Nietpistool

Zo ga je te werk

1. Reinig en ontvet

Stoelen krijgen best wel wat te verduren. Het is belangrijk om goed te reinigen en ontvetten. Anders riskeer je dat je verf niet pakt.

Ik gebruikte een ontvetter spray en schuurde af met een schuurtampon. Nadien naspoelen met water.

2. Afschuren

Nadat de stoelen gereinigd zijn heb ik ze afgeschuurd met schuurpapier met kleine korrel.

3. Grondlaag

Voor ik de stoel in de gekozen kleuren schilderde plaatste ik eerst een grondlaag. Na de eerste grondlaag schuurde ik opnieuw lichtjes af en zette ik nog een tweede laag.

4. Kleur

En dan kan je eindelijk beginnen aan het verven van die stoelen in de door jouw gekozen kleurtjes. ook hier ging ik trouwens voor twee laagjes. Ik verfde alles met de verfrol, voor de kleine kantjes gebruikte in een borstel.

5. Stofferen

Zo een houten stoel zit nogal hard dus kozen wij ervoor om er een kussentje op te voorzien. Hiervoor kocht van mousse van 2cm bij Meubelen Verhaegen in Betekom en bestelde ik stofjes bij De Stoffenkamer. Op advies van die lieve madammen koos ik voor een canvas stof, two tone. Deze zijn gewezen met twee kleuren draad. Daarvoor zijn ze minder effen en subtieler bij vlekken.

De mousse was min of meer op maat gesneden van de zitjes en ik knipte deze bij zodat die perfect paste. De mousse leg je dan op het zitje, de stof erover en vastnieten. Dat is wel wat prutswerk om de plooien in de stof zo strak mogelijk te krijgen.

Tot slot maakten we de zitjes terug vast aan de stoelen en kleefden we onder elke stoelpoot een viltje.

Wat heeft dat nu gekost?

Ik gaf hierboven al aan dat in min of meer de stoelen naar mijn zin had gevonden maar die kostte al gauw €170 per stoel. Ik vond er in het wit nog wat goedkopere, maar die moest ik dan ook nog schilderen. Ik betaalde nu:

 • €30 voor vier stoelen
 • €120 aan verf en verfbenodigdheden (ik kocht alles bij Colora)
 • €25 stof (incl verzending) bij De Stoffenkamer
 • €12 mousse bij Meubelen Verhaegen in Betekom

In totaal spendeerde ik €187 of €46,75 per stoel. Exclusief mijn werkuren wel te verstaan. En heb nu exact de stoelen in de kleuren die ik wil. Ik had nog een beetje verf over en schilderde nog een plantentafeltje geel en de vestiairekast in de gang roze. En omdat ik zo zot was van dat geel kreeg er nog een stuk muur een geel accent. Hier haalde ik wel muurverf extra voor in Summer Yellow, zonder de lak.

Ik ga dan eens nadenken over mijn volgende projectje!