Seks na de zwangerschap is een topic waarover ik al een hele tijd iets wil schrijven. Niet dat ik de drang voel om mijn seksleven hier uit de doeken te doen. Maar wel omdat ik merk dat het een soort taboe is. Niet per se seks op zich, want we weten allemaal van waar die kinderen komen. Maar wel seks na die zwangerschap.

Ik verklaar me wat nader

Ongeveer zes weken na je bevalling ga je op controle bij de gynaecoloog. Een nacontrole waar wordt gekeken of je baarmoeder gesloten is en of alles min of meer terug op zijn plaats zit. Een vrij medisch gegeven dus. Die zes weken wordt dan ook wat aanzien als een mijlpaal. Heeft je gynaecoloog geen opmerkingen ben je weer helemaal vrij om te gaan zwemmen, te tillen én seks te hebben. Hoera!

Een tijdje geleden geraakte ik op een event aan de babbel met Sara, een seksuologe. Ze deelde vanuit haar expertise enkele cijfers en info over seks na de zwangerschap en omdat ik die zo opvallend vond wil ik dit ook graag hier delen. Deze blog kwam tot stand in samenwerking met de expertise van Sara.

Seks 6 weken na de bevalling

Om de ene of andere manier wordt je verondersteld er snel terug in te vliegen. Er zijn koppels die niet kunnen wachten en er voor die zes weken al aan beginnen. Anderen wachten tot die zes weken en het groen licht. Maar bij (heel veel) anderen duurt het langer.

Maar liefst 75% hervat de seksualiteit 6 weken post partum. Hierbij ervaart 50% pijn bij het vrijen. Een percentage dat daalt tot 40% na 6 maanden.

Ik kan meteen wel een aantal redenen bedenken waarom het al eens wat langer duurt voor dat seksleven terug wat wordt aangewakkerd.

Minder zin in seks

Je lichaam is veranderd. Of je nu veel of weinig bent bijgekomen. Of je die kilo’s nu al snel kwijt bent of niet. Je lichaam ziet en voelt anders. Je voelt je misschien net iets minder sexy en jezelf opnieuw naakt aan je partner tonen kan een stap zijn die niet elke vrouw even makkelijk neemt. Je zelfzeker voelen in je lichaam heeft een grote impact op de mate waarin je je open stel voor seksualiteit. Wat eerder zal resulteren in het vermijden dan aangaan van intimiteit.

Je bent net bevallen en een nieuwe zwangerschap staat misschien niet bovenaan je planning. De angst om opnieuw zwanger te worden kan ook een effect hebben op je seksleven. Net zoals de anticonceptie die je hebt gekozen. Want eerlijk, zo een condoom is ook niet dat. Ik koos voor een spiraal maar mijn man is bijvoorbeeld panisch dat dat ding niet goed zit.

Het voelt anders aan. Je hormonen liggen nog altijd behoorlijk in de knoop en dat kan bijvoorbeeld vaginale droogte tot gevolg hebben. Door het geven van borstvoeding ontstaat prolactine, hierdoor is er minder oestrogeen ter hoogte van de vagina wat vaginale droogte veroorzaakt. Het geven van borstvoeding heeft om deze reden een remmende factor op de seksualiteit. Die films waarbij een koppel elkaar passioneel aankijkt om vervolgens direct over te gaan tot actie… Wel, zo vlot gaat dat hier dus niet.

Wanneer je borstvoeding geeft zijn je borsten de voedingsbron, het eten, van je kind. Eigenlijk is dat naar je partner toe niet eerlijk. Want die borsten zijn waarschijnlijk zelden zo strak en gevormd geweest. En dan mogen ze er niet aankomen. Je zit al een hele dag met die borsten bloot. Het is wat overdreven gezegd, I know. Maar toch. Je borsten veranderen van een seksuele functie naar een functionele functie voor jullie baby.

Een baby op je kamer zorgt meestal niet voor de juiste setting om een ‘move’ te maken. Maar ook de onderbroken nachten en de vermoeidheid zijn een dooddoener voor je libido. Het combineren van je moeder- en partnerrol is vaak zoeken, met vallen en opstaan. Je terug meer vrouw voelen in je relatie gaat namelijk niet vanzelf.

En tot slot, bevallen is niet niets hé! Een zwangerschap vergt veel van je lichaam en die finale apotheose is pittig. Je kan nog tot lang na je bevalling pijn, hinder of ongemakjes ondervinden die je seksleven er niet meteen makkelijker op maken. Bovendien zorgt een eerste zwangerschap voor meer kans op pijn bij het vrijen na je zwangerschap. Dit doordat de kans op een knipje of een instrumentele bevalling (zoals met de zuignap) groter is.

Maar ook voor vrouwen die een keizersnede hebben gehad ondervinden een negatieve invloed op het seksleven na de zwangerschap. Zes maanden na de bevalling hebben deze vrouwen meer last van vermoeidheid en een laag energiepeil. Twee factoren waar de meeste kersverse ouders van kunnen meespreken.

Seksualiteit weer een plaats geven kost tijd, en dat is oké

Je moederrol primeert in je leven na de zwangerschap. Sommige moeders voelen zich schuldig wanneer ze hun partner minder aandacht geven. Een gevoel van tekort te doen, te weinig, niet genoeg.

Maar weet dat het helemaal oké is om je seksualiteit op een lager pitje te beleven. Pijn bij het vrijen is een belangrijk signaal van het lichaam om aandacht aan te geven. Het is niet omdat je groen licht krijgt van je arts dat je dan de pijn maar moet leren verdringen. Ontdek je eigen ritme wanneer jij terug wil over gaan naar penetratie. Willen jullie alsnog intiem zijn desondanks de pijn ga dan op zoek naar andere manier om intimiteit te beleven. Je hoeft geen penetratie te hebben om het leuk met elkaar te hebben.

Heb je last van vaginale droogte? Denk dan aan het gebruik van een goed glijmiddel. Bijvoorbeeld een glijmiddel op waterbasis zonder glycerine of een kwalitatief silicone glijmiddel. Kwaliteit is hierbij van essentieel belang!

Ten slotte is het belangrijk om voldoende tijd te nemen om in de mood te komen. Voorspel is key om voldoende vochtig te worden. Ga een voorspel niet vervangen door een glijmiddel. Een gemiddeld voorspel duurt ongeveer 20 minuten, maak je voorspel liever wat langer dan korter. Maar dan ook, vijf minuten vinden om naar het toilet te gaan is vaak al een opgave met kleine kindjes.

Tips om je seksualiteit aan te wakkeren na de zwangerschap:

  • Beleef quality time met je partner. Dat kan door een gezellig etentje, een avondje bioscoop maar het kan ook prima thuis in de zetel. Steek eens een kaarsje aan, vraag je partner om je rug te komen wassen in bad of geef een massage (in de hoop dat je geen 700 keer moet rechtstaan voor je baby).
  • Herontdek je sensuele zelf: boost je zelfvertrouwen. Met bijvoorbeeld sexy lingerie waar je je goed in voelt of plan me time in met een bezoek aan de kapper.
  • Plan intimiteit in je agenda: niet erg spontaan denk je? Maar als je het niet inplant is het risico op uitstellen groot. Plan die date night of een intiem moment in.

De tips zijn enkele relatief eenvoudige ingrepen die jullie wat kunnen helpen. Maar beslis vooral zelf en samen met je partner wat voor jullie zou werken en wanneer je er klaar voor bent. Want dat is voor elke persoon en elk koppel anders.

Zin in een babbel of zit je met vragen? Sara kan je bereiken:

Sara Taels
Klinisch seksuoloog, psychotherapeut
Facebook: @deseksuoloog