Mijn man en ik staan erop om regelmatig met ons tweetjes iets te plannen. Een filmavond, wellness, een etentje, etc. Maar met mama in het ziekenhuis is dat er de laatste maanden niet echt van gekomen. Toen ex-collega’s van mijn man de ‘Prison Escape’ in Breda lanceerden moesten we dan ook niet lang nadenken. Een date in de gevangenis, het heeft wel iets. ?

Euhm in de gevangenis zeg je?

Yes, in een echte gevangenis. Enfin, tot eventjes geleden was het toch een echte. De koepelgevangenis is onderdeel van de penitentiaire inrichting, De Boschpoort. De gevangenis is in 2016 definitief gesloten. Nu is het nog een rijksmonument. Kan ook moeilijk anders, zo een mooi gebouw.

prison escape

En wat ben ik daar nu gaan doen?

Wel, Prison Escape zegt het eigenlijk zelf. Het is de bedoeling dat je ontsnapt. Het is dus eigenlijk een escape game, maar dan heel erg echt.

Enkele dagen voor je vertrekt naar de gevangenis krijg je een oproepingsbrief en een cassette toegestuurd met info over je verblijf. Op dat moment begon het bij mij enorm te kriebelen en werd ik eerlijk gezegd een beetje bang.

De manier waarop alle gevangene gedisciplineerd luisterden was impressionant

De dag zelf meld je je aan bij de ingang van de gevangenis. Na een woordje uitleg word je de gevangenis ingeleid en krijg je de cipiers te zien. Alles verloopt zeer georganiseerd. Je GSM, juwelen en handtas sluit je verplicht op in een locker. Probeer niets te smokkelen want je wordt gefouilleerd. Je krijgt je gevangenisplunje en je mugshot wordt genomen, waarna je de koepel betreedt. Je vormt samen met al je medegevangenen een rij onder de prachtige koepel, omgeven door de cellen. Gevangenisdirecteur Keizer spreekt je toe. De man is trouwens geweldig goed gecast. Iedereen is muisstil, kijkt voor zich uit, armen naast het lichaam. I know, het is een spel. Maar werkelijk niemand bewoog.

prison escapeprison escape

 En dan word je opgesloten met een wildvreemde

Tot daar dus onze date. Ik werd in mijn cel opgesloten met een Nederlander. Vincent was zijn alias als gevangene, maar of dat ook zijn echte naam was… We maakte kennis en gingen op onderzoek in onze cel. Op zoek naar aanwijzingen of materiaal dat we konden gebruiken.

De celdeuren gaan terug open en het spel kan dan echt beginnen. Je hebt 1 missie: Ontsnappen, en daar heb je een 3 uur de tijd voor.

Maar hoe begin je daar nu aan?

Daar stond ik dan. In mijn oranje outfit rond mij te staren. Mijn celgenoot was ook niet meteen het grootste crimineel licht en ik heb toch wel een uurtje rondgelopen als kip zonder kop. Mijn man heb ik na 1,5u terug gevonden op het voetbalveld. Want ja, even what’s appen zat er niet in.

Ik zag medegevangene met tassen rondlopen, klusjes doen en konkelfoezen in een cel met een bewaker. En ik, ik had geen flauw idee wat ik aan het doen was.

Maar geheel toevallig ben je dan net op de juiste moment op de juiste plaats. En dan ga je helemaal mee in het spel. Smokkelen, omkopen en plannen smeden.

prison escape

En, zijn we ontsnapt?

Yes! Op het nippertje weliswaar. Maar ja we zijn ontsnapt. Hoe dat gelukt is mag ik niet zeggen. Je tekent immers een contract. Maar het zou ook de fun wegnemen.

Is het date materiaal?

Je kan gezellig een namiddag buiten op het gras gaan zitten. Of een gezellige cel opzoeken. Al betwijfel ik of fysiek contact tussen de gevangene getolereerd wordt. Maar daar betaal je nu ook geen €75 voor he.

Het was echt een topervaring. Je voelt je echt even een “bad guy” in je favoriete gevangenisserie. Je moet helemaal anders gaan denken en je kan het op je eentje klaren of in een groep. En voor velen zal dit ver uit hun comfortzone liggen.

Ik vond de dag nadien trouwens nog “drugs” in mijn schoenen en BH. Zo toegewijd was ik. Gelukkig ben ik niet aan de kant gezet door de politie. Leg dat maar uit.