Na Bangkok en Chiang Rai ging onze Thailand rondreis verder in het noorden. Een taxi zette ons na een rit van een goeie drie uur af aan het station van Chiang Mai, waar de volgende chauffeur ons met een uurtje rijden de bergen in jungle in bracht naar Chai Lai Orchid. 

Verblijf tussen de olifanten

Thailand en olifanten, dat is een bijzondere combinatie. We wilden heel graag olifanten zien, maar liefst op een zo ethisch mogelijke manier. Liefst niet op een plek waar je op olifanten kan rijden – al zeker niet in die bakjes. Twaalf jaar geleden gingen wij nog langs bij de tijgers, dat skipten we deze keer toch maar. 

Chai La Orchid 

Maar dus, de olifanten. In een zoektocht naar een dier- en kindvriendelijk verblijf kwam ik terecht bij Chai Lai Orchid. We verbleven hier twee nachten. Je kan kiezen tussen garden view en river view, we verbleven in het laatste. Met een korte gratis shuttle kan je je makkelijk tussen de twee locaties verplaatsen. De bar en het restaurant zijn in de garden. Maar ook aan de riverside is er altijd iemand beschikbaar voor vragen. We verbleven in twee hutten. Ik sliep met Oscar, Mona met Wesley. Achteraf bekeken hadden we misschien één hut kunnen boeken met een extra matras en Oscar dan tussen ons in laten slapen. Want eerlijk, zo alleen slapen in de jungle vond ik niet zo ontzettend gezellig, al zeker niet met een Oscar die twee nachten behoorlijk ziek is geweest. 

Chai Lai Orchid  is een bijzondere locatie. Ze vangen olifanten op die mishandeld zijn geweest en uit het toerisme zijn “gered”. Het is officieel geen sanctuary of opvang. Zo zijn er trouwens maar weinig in Thailand. Vele verblijven hebben zichzelf onterecht die benaming gegeven, maar dubbelcheck het dus altijd eens. Wij hadden het gevoel dat de olifanten heel goed werden verzorgd. Er werd niet geroepen, de sfeer was heel relaxed. De dieren liepen ook gewoon rond op het grote domein. Ik heb ze nooit vastgeketend gezien. 

Maar 100% diervriendelijk is het dus nog steeds niet. Toeristen komen daar voor de olifanten en dus worden de olifanten ook hier gebruikt om inkomsten te genereren. Er mag niet gereden worden op de olifanten maar er is wel menselijke interactie door het voederen van de dieren en bv het wassen. 

Naast de zorg voor de olifanten hebben ze ook een project lopen op (jonge) meisjes op te leiden en zo minder vatbaar te maken voor mensenhandel etc. Iedereen leert er ook Engels om meer werkgelegenheidskansen te krijgen. 

Chai Lai Orchid is nog niet dé bestemming die je zoekt in termen van helemaal diervriendelijk. Dan kan je beter naar een van de nationale parken om ze in het wild te spotten of een erkende opvang waar ook geen interactie met de olifanten is toegestaan. 

Wij hebben onze tijd er gevuld met olifanten kijken, lekker eten en zwemmen in de rivier. 

Chiang Mai stad 

Na twee nachten kwamen we van onze berg af en bracht de taxi is op een uurtje tijd naar Chiang Mai stad waar we verbleven bij The Locals. We bleven hier één nacht in een supermooie gezinskamer mét stapelbed. 

In Chiang Mai is er best veel te beleven en ook hier staan enkele prachtige tempels. Maar Oscar was niet helemaal in zijn element en de 42 graden maakten het behoorlijk moeilijk voor een energieke uitstap. De kinderen hadden het wat gehad met tempels en wij hadden ze al eens gezien. We besloten om een middagdutje te doen, te gaan aperitieven op de rooftop van een shoppingcenter en een hapje te gaan eten op de Night Market waar de kindjes ook enkele souvenirs kochten. 

Na een lekker ontbijt was het tijd om richting de luchthaven te gaan voor onze volgende bestemming: Khao Sok. 

Burning season 

Nog een wist-je-datje dat wij ook pas tijdens onze reis ontdekten en eigenlijk een niet zo mooi ‘geheimpje’ daar in het noorden. Van februari tot april vliegen de velden in het noorden in brand. Soms per ongeluk door de droogte en de hitte, soms met opzet door de boeren om hun velden plat te branden en opnieuw klaar te maken. Dat zorgt in de periode voor een laag smog en slechte luchtkwaliteit. Wanneer je last hebt van je luchtwegen kan je het noorden in die periode dus best vermijden. Heb je geen last van je luchtwegen kan je perfect je reis in het noorden laten doorgaan, maar hou er rekening mee dat je weinig blauwe lucht zal zien en de uitzichten niet zo indrukwekkend zijn als anders.