Ik deelde in mijn stories mijn eerste bevindingen sinds ik mijn natuurlijk cyclus volg. Op vraag giet ik het hier ook nog even in een blog om op je gemak na te lezen.

Een vasectomie na anticonceptie

Al sinds mijn tienerjaren neem ik anticonceptie. Eerst de pil. Ik heb me daar nooit veel vragen bij gesteld. Tussen Mona en Oscar had ik de Mirena hormoonspiraal en geen menstruatie meer. Hoewel het niet krijgen van een menstruatie ferm handig was, stond ik niet meer zo te springen voor de hormonen. Na Oscar koos ik voor een koperspiraal. De gynaecoloog vertelde me wel dat een koperspiraal last van een cyclus kan versterken. Ik koos toch voor de koperspiraal waarbij ik wel maandelijks mijn menstruatie had.

In de zomer van 2022 liet Wesley een vasectomie doen. Geheel op eigen initiatief trouwens. We hebben daar goed over gepraat. We wilden zeker geen derde meer. Maar voor mij was het eerder een ‘wat als er met mij iets zou gebeuren en je leert iemand nieuw kennen die wél nog een kind wil’ vraag. Maar hij zei dat dat mijn zorg niet was – also true. Et voila. In september 2023 liet ik dan mijn spiraal verwijderen. 

Ik volg nu bijna een half jaar mijn natuurlijke cyclus. Met die koperspiraal volgde ik trouwens ook mijn natuurlijke cyclus, dat weet ik wel. Maar de klachten waren wel erger toen. Ik had best veel last van hoofd- en buikpijn en ook mijn ovulatie zorgde voor wat last. In die mate dat ik er in de zomer eens mee op spoed ben terecht gekomen.

Stabieler

Sinds september is die spiraal dus weg. Ik voel mij emotioneel veel stabieler. Wesley bevestigt dat. Denk ik 🙂 Ik zit wat minder snel op mijn paard, ik ben IETS geduldiger en heb minder mood swings. De twee dagen voor mijn regels doorkomen ben ik wel nog steeds boos op alles en iedereen en kan ik wenen omdat ik mijn tweede sok niet kan vinden. Maar eens mijn menstruatie er is, is dat ook weer gepasseerd. Ik heb nog amper last van hoofd- of buikpijn. Toen ik nog een koperspiraal had duurde mijn menstruatie 5-7 dagen. Nu ben ik er na 3 dagen vanaf. 

Ik ben van klassieke menstruatieproducten overgeschakeld naar de Beppy cup en Snuggs menstruatie ondergoed. Ik kan dat aan iedereen aanraden. Game Changer! 

Sinds ik mijn natuurlijke cyclus volg is mijn interesse in wat er zich afspeelt in mijn lichaam vergroot. Want eigenlijk wist ik daar belachelijk weinig over. Dat leer je niet in school.

De vier seizoenen van de cyclus

Zo ben ik momenteel bezig in het boek ‘de cyclus strategie’. Ik ben geen wetenschapper, dokter of gynaecoloog er zijn heel veel mensen die hier heel veel meer over weten. Maar ik vind het enorm interessant om de verschillende fases van een cyclus te begrijpen. Te leren welke hormonen wat op welk moment doen en wat dat betekent voor mij. Zo leerde ik over de vier seizoenen van een cyclus. En eens je dat weet, kan je er niet meer omheen. 

Self fulfilling prophecy? Maybe. Maar ik denk het niet. In mijn lente en zomer stroom ik over van energie, ideeën en initiatief. Dan wil ik buiten komen en mensen zien.Tegen mijn winter kruip ik liever ergens onder een steen. Of onder mijn dekentje in de zetel voor Grey’s Anatomy en word ik het liefst gerust gelaten. Ik heb het gevoel dat ik mijzelf veel beter heb leren kennen. 

Over het algemeen heb ik dus het gevoel veel stabieler te zijn. Met de app Clue heb ik een zicht op mijn cyclus en weet ik ongeveer wanneer ik mijn menstruatie kan verwachten. 

Ik ben nog maar een half jaar mijn natuurlijk cyclus aan het volgen en mijzelf nog maar net aan het verdiepen in die cyclus. Maar ik heb echt het gevoel dat me dat nog veel gaat opleveren. Voor mijzelf. Maar ook naar Mona toe. Ik hoop haar over enkele jaren goed te kunnen bijstaan, informeren en helpen in het zoeken en vinden in de kracht van haar cyclus. En niet dat ze leert om het maandverband ergens te verstoppen wegens ‘vies’. 

Voila, that’s all for now denk ik. Verdiep jezelf wat in die cyclus. Doe er iets mee. Of helemaal niet. Dit is mijn persoonlijke ervaring. Wat voor mij werkt, werkt mogelijks niet voor jou.