Sinds de start van mijn menstruatie – ergens in de zomer tussen het vijfde en het zesde leerjaar – gebruik ik klassieke menstruatieproducten, tampons en maandverband. Niet dat ik daar zot tevreden over was en in witte legging naar de zumba ging – als ik al zumba zou doen – maar het was wat het was. 

De laatste maanden zag ik op Instagram veel passeren over cups en menstruatie ondergoed. In eerste instantie had ik geen interesse. Ik was niet ontevreden over dat maandverband en die tampons. Het deed wat het moest doen. In de meest optimale en aangename omstandigheden? Niet per sé, maar ik stelde mij daar eigenlijk weinig vragen over.  

Maar mijn Instagram feed bleek wel overtuigd en ik begon meer en meer cups en menstruatieondergoed te zien passeren. Dan zag ik bij oa Uwe Porters de Beppy cup, ik deed wat research en ik kreeg veel positieve reacties uit mijn Instagram community. Ik ging eens kijken naar de site, bleken ze in promo en ik bestelde een schattige roze en paarse cup voor €38.

Amai das groot!

Enkele dagen later kreeg ik mijn cups thuis geleverd in een mooi roze tasje. Toen ik de cups eruit haalde was mijn eerste reactie ‘amai, zo groot! Moet dat daarin?!’

Oke, daar zijn twee kinderen gepasseerd enzo. Maar zo een cup is een stuk groter dan de tampon die ik gewoon was. 

Via Instagram kreeg ik meteen enkele tips binnen voor als ik voor het eerste die cup zou gaan gebruiken:

  • doe het de eerste keren onder de douche
  • squad om de cup te plaatsen
  • bekkenbodemspieren goed inzetten om de cup eruit te krijgen

‘Waar ben ik weer aan begonnen’ dacht ik.

De eerste cyclus

Mijn cyclus ging van start en daar stond ik, aan het vuur mijn cups te stereliseren. Ik dacht dat ik daar nu wel vanaf was sinds de flesjes.

Het inbrengen van de cup ging verrassend vlot. Een goede start. Het vertrouwen moest nog wel wat opgebouwd worden. Ik denk dat ik die eerste uren elke 15min ging checken of er geen ‘lek’ was. Maar ik heb niet echt vertrouwensissues en besloot te gaan zwemmen met de kleinste.

De volgende dagen van mijn cyclus heb ik de cups gebruikt, ook op het werk en ’s nachts.

Ben ik nu overtuigd?

Ik snap eigenlijk niet waarom ik dat niet vroeger heb geprobeerd. Ik vind het zoveel makkelijker dan maandverband en tampons. De cup inbrengen vergt in het begin misschien wat oefeningen maar het valt echt kei goed mee. Het kan er écht wel in 🙂 Ik heb de cup nooit gevoeld en ook het uithalen ben je snel gewoon. Een beetje meewerken met die bekkenbodem. Beppy levert de cups per twee zodat je altijd een nieuwe/propere cup mee hebt. Moest je toch nog extra zekerheid willen kan je altijd combineren met menstruatieondergoed. Dat heb ik zelf nog niet getest. En je spaart jezelf een hoop afval uit. En geld. Want maandverband en tampons zijn ook echt niet goedkoop.

De Beppy cup kan mee op mijn lijstje van ‘beste beslissingen van 2023.’