Wanneer je denkt aan een zomervakantie denk je in de eerste plaats waarschijnlijk aan een zonvakantie ergens op een Spaans zonzeker strand en niet meteen aan de bergen. Ik kan het je niet kwalijk nemen, ik was ook zo. En nu ben ik helemaal overtuigd: een zomervakantie met je gezin in de bergen, het is absoluut geweldig. Wij gingen met Intersoc naar St. Moritz, lees en kijk hier even mee en je zal helemaal begrijpen wat ik bedoel.

Intersoc, wat is dat eigenlijk?

Ik moest het ook even googelen. Ik had al wel eens gehoord over Intersoc maar wat ze juist aanbieden en of dat iets voor ons zou zijn, ik had geen idee.

Intersoc is de reisorganisatie van de CM (al hoef je geen lid te zijn om met hen te boeken, maar het is dan wel goedkoper). Ze specialiseren zich in gezinsvakanties in de gezonde berglucht. Dat doen ze in de winter met tal van wintersportbestemmingen en skilessen. Maar ook in de zomer kan je dus met hen op trot.

Zwitserland in de zomer?

We brachten tien dagen door in Hotel Stahlbad in St. Moritz. In de winter is dat een mondain skioord, in de zomer zijn er kilometers lange wandelpaden om de omgeving te verkennen. Een wandelvakantie in plaats van een strandvakantie, “wat is daar nu fun aan?” hoor ik je denken.

De bergen, dat heeft iets. Gezonde lucht, prachtige uitzichten, besneeuwde toppen, gletsjers, blauwe meren en geen massatoerisme. Fantastisch vonden wij dat. Nee, het is geen zonzekere exotische vakantie. Maar wij hebben geluk gehad met het weer. We hadden één echt mindere dag en toen zijn we in de auto gesprongen naar het Comomeer in Italië om pizza en gelato te gaan eten.

Intersoc

Met de boot naar Bellagio

Intersoc

Schoon volk in Italië

Intersoc

When a moon hits your eye like a big pizza pie, that’s amore

Intersoc

Gelatoooo

Intersoc

Babydragen en creme lekken, kan ik!

Intersoc

Gelatoooooo

Intersoc

Familyportrait aan het Comomeer

Wat doe je daar heel de dag?

Onze dagen zijn voorbij gevlogen. Intersoc biedt ter plaatse tal van activiteiten aan: wandelingen, stevige bergtochten, een tour voor racefietsers of MTB,… Wil je er liever alleen op uitrekken kan dat perfect en ook dan staat het team klaar om je alle info te geven of leuke uitstappen uit te stippelen.

Wij deden enkele toffe uitstappen in St. Moritz en omgeving

De eerste dag gingen we met de groep mee op wandel. Een tochtje van 5km om er wat in te komen. Ideaal om die wandelschoenen nog eens wat in te lopen en de directe omgeving te verkennen. In de namiddag trokken we het dorp van St. Moritz in om wat ideetjes op te doen voor de komende Moederdag .Een juweeltje onder de €25.000 vinden bleek wat moeilijk, dus het werd een cappuccino. Ik ben rap content hé.

We zijn er ook enkele uurtjes met ons tweetjes op uit getrokken voor een high tea in Badrutt’s Palace, één van de 5 sterren hotels van St. Moritz. Een high tea met een glaasje champagne en een fenomenaal uitzicht voor ‘slechts’ €100. Duur, ja, maar je moet het gedaan hebben daar. Ondertussen lieten we onze twee pagadders in de enthousiaste en veilige handen van de club.

High tea Badrutt's Palace

Fancy High in 5 sterren hotel Badrutt’s Palace. En nee dat is geen schilderij, dat is het uitzicht.

We hebben gewandeld, veel gewandeld. Meer dan 110km (ik voel het nog wat in mijn kuiten). We wandelden langs watervallen en meren. Langs koeien met een bel en zelfs een klein stukje door de sneeuw. We klommen en daalden en genoten van geweldige uitzichten. Soms leek het gewoon alsof we door een schilderij aan het wandelen waren. De ene ‘wauw’ volgde de andere op.

Intersoc

Babydragen tijdens onze verkenningswandeling

Intersoc

Mona & Oscar bovenop de Diavolezza

Intersoc

Have no fear, Mona Verbruggen is here? Speelpret in de speeltuin vlakbij het hotel.

Intersoc

Meisjes op 3.000m

Intersoc

Aan het meer van St. Moritz

Intersoc

Die twee…. Aan het Laj da Staz

Intersoc

Ik en mijn baby’s aan het Lej da Staz

Intersoc

Het water was toch wat frisjes

Intersoc

Die drie …

Intersoc

Mijn blij ei

Intersoc

Zo gaat die goed, zo gaat die beter, alweer een kilometer.

En vinden die kinderen dat leuk, al dat wandelen?

Oscar was op het moment van de reis 9,5 maand, Mona 3 jaar. We hebben hen op elke wandeling meegenomen. Mona zat in een Thule draagrugzak bij mijn man (heel soms bij mij) en Oscar in de Ergobaby draagzak bij mij. Op deze leeftijd ging dat prima en ze waren eigenlijk altijd super flink. Oscar heeft best veel geslapen in de draagzak en Mona zorgde voor de babbel en muzikale ondersteuning tijdens het wandelen.

Wanneer we wat langer van huis weg waren namen we een lunchpakket mee en stopten we onderweg voor een picknick zodat iedereen even de benen kon strekken.

We staken ook twee keer de grens over. Eén keer naar het Comomeer in Italië. Dat was een twee uurtjes rijden, maar ook dat vloog voorbij omdat het uitzicht tijdens je rit fantastisch is. Alleen al die haarspeldbochten van de Malojapas zijn de moeite. En we gingen ook even naar Livignio, een tax-free dorp waar je even moet passeren om wat gin in te slaan.

Een wandeling van bijna zes uur met twee kinders

Één hike verdient echter een aparte vermelding. We gingen met de organisatie mee met de lift naar de top van de Corvatsch op 3.300m hoogte. Het was een mooie dag, heldere hemel en boven was het de volle 3 graden. Na een uurtje namen de we lift tot het middenstation op een 2.800m om van daaruit een hike van 10km (al denk ik dat het meer was) in te zetten naar het hotel. We zijn vertrokken om 13u en we waren iets voor 19u in het hotel.

Ik hoef niet te benadrukken dat we KO waren. Zes uur wandelen met elk een kind op je lijf, amai mijn billen. Achteraf bekeken was het ook geen wandeling om te doen met de kindjes in de draag- of rugzak. Eerder iets om te doen met prille tieners die zelf al wat kilometers kunnen verzetten.

Maar wat waren we blij dat we die wandeling hebben gedaan. Panoramawandeling heet zoiets en als je de foto’s ziet begrijp je waarom. Ik durf gerust zeggen dat het de mooiste tocht is die we al gedaan hebben. En als je weet dat wij de westkust van de VS, Thailand, Zuid-Afrika, … gedaan hebben wil dat iets zeggen.

Intersoc

Oscar op de top van de Corvatsch

Intersoc

De klim waar ik even over twijfelde maar een fenomenaal uitzicht bleek te zijn

Intersoc

Zwaar onder de indruk

Intersoc

Zoek mij en Oscar

Intersoc

Geef toe, precies een schilderij he!

Intersoc

En die meren zijn echt blauw, dat is gene photoshop

Intersoc

En we zijn weer op wandel

En Intersoc, is dat dan meegevallen?

Ja, ja en nog eens ja! Ik moest de eerste uren wat wennen. We kwamen toe en iedereen, werkelijk iedereen, sprak Nederlands. Met een tussenstop in Straatsburg waren we twee dagen onderweg geweest om aan te komen, tja, in Blankenberge. Maar dat wende heel snel en zeker voor Mona was dat eigenlijk super leuk.

Waarom wij fans werden van Intersoc:

 • Iedereen is super vriendelijk en behulpzaam.
 • De organisatie is geweldig. Wil je mee op een uitstap met de groep kan dat zonder veel gedoe, is alles voor je uitgestippeld en hoef je dus eigenlijk alleen te volgen. Wil je er liever alleen op uit trekken staan ze ook klaar om je te helpen en de nodige info te bezorgen.
 • Met je pasje dat inbegrepen is in je verblijf is al het openbaar vervoer in de regio gratis en krijg je serieuze korting op de liften. En geloof me, dat is handig want Zwitserland is echt duur.
 • Je verblijft op basis van vol-pension: ontbijt, lunch en diner in buffetvorm. Alle dranken zitten bij de formule met uitzondering van gin-tonic, zware bieren, ….
 • En om die dingen te betalen kan je eenvoudig een kaartje opladen waarvan het restbedrag na je vakantie netjes wordt terug gestort. Geen geld wisselen, geen cash. Handig.
 • Het eten is super lekker. Maar echt, kei goed hebben wij daar gegeten.
 • Wanneer je baby of kleuter het wat uithangt in het hotel of tijdens het eten is er eigenlijk niemand die je raar of veroordelend aankijkt. Eerder een “ik ben blij dat het de mijne eens niet is”-blik.
 • Heeft je kind geen zin om met de mama en de papa te gaan wandelen kan je hem/haar bij leeftijdsgenoten zetten in de club.
 • Er zijn tal van zulke clubjes, verdeeld volgens leeftijden. Ze worden geleid door bekwame mensen en ze doen mega veel met die mannekes. Knutselen, BBQ, dagtochten, ….
 • Ze zijn heel kindvriendelijk. Kinderstoelen en verhoogjes. Voor baby’s is er aparte voeding, Evian water, melk, … Voor de kinderen een apart buffet (al mogen ze ook gewoon van het “grote mensen” buffet eten).
 • Iedereen spreekt je taal. Dat is misschien wat gek in het begin. Maar voor Mona was dat super tof.
 • Ben je een hele dag weg kan je aan het ontbijt je lunchpakket samen stellen. Handig om onderweg te picknicken en je bespaart wel wat centjes door niet in een Zwitsers restaurant te moeten gaan eten.
 • Ben je zwanger? Dan mag je een keertje gratis op vakantie met Intersoc.

Eerlijk, wij waren echt aangenaam verrast door het concept. Het was best een groot verschil tussen onze zon-campingvakantie in Italië en deze all-in wandelvakantie in de Zwitserse bergen. Maar wij hebben ontzettend genoten. Al zijn wij, denk ik, ook niet de moeilijkste vakantiegangers. Wij voelen ons snel thuis en maken er altijd het beste van.

Voor iedereen die twijfelt (al zou ik dat na het lezen van mijn blog en zien van die foto’s echt niet meer snappen): doen!

Onze reis herbekijken? Check dan zeker het Zwitserland hoogtepunt in mijn stories.

Intersoc

Familyhike!

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Intersoc vzw.