De voorbije twee zomers trokken we telkens richting de bergen met Intersoc. Deze zomer was dat niet anders. Of toch een beetje. Intersoc opende recent hun nieuw hotel in Bad Hofgastein, Oostenrijk, en wij trokken met onze wandelschoenen maar al te graag over de Oostenrijkse bergen.

Heilzame radonbronnen

Bad Hofgastein ligt in het Gasteinertal. Een dal van ongeveer 20km. De locatie is vooral bekend om het heilzame water dat in Bad Gastein uit een elftal bronnen komt. Het water bevat radon dat vooral wordt aanbevolen bij een groot aantal aandoeningen, vooral van reumatische aard. In de dorpen kan je dus overal waterbronnen en fonteintjes vinden waarvan er een aantal zelfs warm water hebben.

Bad Hofgastein

Bad Hofgastein is één van de dorpjes in het Gasteinertal. Een heel gezellige plek met enkele restaurants, cafés, winkels, speeltuinen etc. Vanuit het hotel is het dorp op wandelafstand te bereiken, ook de liftjes naar de Schlossalm zijn kortbij.

Intersoc hotel Astoria

Intersoc opende deze zomer hun nieuwste hotel Astoria in Oostenrijk. Het hotel is in renovatie en een deel van de kamers zijn volledig vernieuwd, een ander deel moet nog volgen. Het is een mooi hotel, modern ingericht met veel hout.

De kamers zijn comfortabel ingericht. We hadden een ruime badkamer met grote douche, toilet, wastafel en voldoende bergruimte voor het toiletgerief. We hadden één slaapkamer voor ons vier. Mona sliep bovenaan het stapelbed, Oscar onderaan in een babybed (je zou ook nog een bed uit de kast kunnen halen). Dat samen slapen was trouwens wel wat wennen maar viel beter mee dan verwacht. Na zo een dag in de bergen is iedereen meestal KO waardoor er vrij vlot wordt geslapen. Als er ’s morgens eentje wakker is, is wel iedereen wakker.

Ik kan Bad Hofgastein echt aanbevelen. De omgeving is heel toegankelijk en ook naast wandelen valt er heel wat te beleven. Zijn de benen wat moe kan je gerust kiezen voor een vlakkere wandeling of een dagje gaan relaxen in het zwembad of de sauna.

Een verblijf in hotel Astoria is all in. Je krijgt er ook het Gastein kaartje bij waarmee je korting krijgt op bijvoorbeeld de bus. Je krijgt ook een liftkaartje waarmee je gratis en onbeperkt gebruik kan maken van drie liften (twee eitjes en een zetel). En je hebt gratis en onbeperkt toegang tot de Alpenthermen op 10 minuutjes stappen van het hotel.

Dat wij fans zijn van de Intersoc familie vakantie formule is wel duidelijk. Ik wil me in deze blog vooral richten op wat we daar hebben gedaan en ik schrijf nog een aparte blog over de voordelen van een Intersoc reis.

Op wandel

In de bergen kan je prachtige wandelingen maken. En je hoeft echt geen geoefend wandelaar te zijn. Voor elk niveau is er wat te beleven. Dit waren onze toppers:

Liechtensteinklamm

De liechtensteinklamm is de diepste kloof in de alpen. Ze was drie jaar gesloten voor het publiek voor renovaties aan de paden maar sinds vorige zomer terug geopend. Je daalt de kloof af langs een impressionante draaitrap. Na een wandeling van ongeveer een kilometer kom je bij een prachtige waterval. Nadien wandel je via het dezelfde pad terug naar de uitgang.

De kloof heeft veel trappen en bezoek je dus beter niet met een buggy. Mona stapte de hele weg vrij vlot, Oscar zat in de draagrugzak. Je kind op de arm dragen raad ik af want hier en daar kan glijden.

Volwassenen betalen €10 toegang, best cash geld meenemen want je kan niet elektronisch betalen.

Kitzlochklamm

Omdat ik nogal fan ben van die kloven bezochten we er nog een tweede, de Kitzlochklamm. Deze kloof is 20min rijden van het hotel en je betaalt hier €8 per persoon, ook cash te betalen. Voor een bezoek aan deze kloof moet je een helm dragen, die kan je daar gratis lenen.

Persoonlijk vond ik de Kitzlochklamm nóg mooier dan de Liechtensteinklamm. Gedurende duizenden jaren heeft de rivier de Rauriser Ache zich een weg naar beneden gebaand door het gesteente. Het resultaat is een gigantische kloof die voor het publiek toegankelijk is gemaakt door middel van plankieren en trappen, best dus ook geen buggy meenemen. Geen draaitrap hier, wel heel veel houten trappen en brugjes over het water. Je wandelt 1,5uur tot 2 uur door de kloof en je wordt van het ene prachtige uitzicht getrakteerd op het andere. Een aanrader!

Zirbenweg

Wanneer je met de auto of de bus naar Bad Gastein rijdt kan je de stoeltjeslift (inbegrepen in je Intersoc verblijf) nemen naar de Graukogel. Je zit ongeveer een half uur op de liftjes, inclusief één overstap. Eens boven kan je iets eten of drinken in de hut. Drink er zeker een Zirbenschnaps als je wil weten hoe een kerstboom smaakt. Daar is ook een klein speeltuintje en er lopen wat diertjes rond. Mona had bijna zo een schattig schaap in de rugzak gestoken.

De wandeling langs de Zirbenweg duurt ongeveer een uurtje – tel er wat bij als je kinderen mee hebt. Het hout van de ‘Koningin der Alpen’, de Zirbe of alpenden, ruikt lekker, kalmeert en zou je hartslag verminderen. Tijdens je wandeling kom je tal van schommels, ligbedden en zitbanken tegen om even op adem te komen, iets te eten of gewoon van het uitzicht te genieten. Een hele toffe wandeling om met kinderen te doen. Mona wandelde het hele traject, Oscar ongeveer de helft.

De 140m lange hangbrug op de Stubnerkogel

Met de eitjeslift (inbegrepen in je verblijf) kan je naar boven op de Stubnerkogel. Daar kan je genieten van een prachtig panorama en als je geen hoogtevrees hebt moet je zeker over de 140m lange hangbrug gaan.

Een dagwandeling

Tijdens een Intersoc zomervakantie proberen wij telkens één keer met z’n twee op dagtocht te gaan. De kindjes gaan dan een dag naar de club terwijl wij de bergen intrekken. Op die manier hebben wij ook een dagje voor ons en kunnen we het wat avontuurlijker aanpakken. De wandeling die we dan doen is onmogelijk met kleine kindjes. Dit jaar kozen we voor deze wandeling. Samen met Intersoc gids Sammy en vier andere hotelgasten vertrokken we iets na 9 aan het hotel. Bedoeling was om de lift helemaal tot bovenop de Stubnerkogel te nemen, even te klimmen en dan af te dalen tot Angertal (het einde van de vallei). Maar omdat er teveel wind was ging de lift maar tot het tussenstation en werd de afdaling waarvoor ik me had ingeschreven plots een klim. Maar het was het meer dan waard.

Een dag met redelijk wat hoogtemeters, klimwerk en stevig afdalen zorgde voor net geen 20km op de teller en stramme spieren. We wandelden over bergkammen door heel veel wind – daarmee dat die lift dus gesloten was, ik dacht op een gegeven moment dat ik ging vliegen – over rotsen, weiden en door het bos. Een wandeling met veel afwisseling en mooie uitzichten. Denk ik. Ik keek vooral naar mijn voeten.

Sportgastein – Angertal

‘Het einde van het dal is altijd het mooiste’ liet ik me vertellen door de Intersoc anciens. Je waant je ze op het einde van de wereld. Angertal is een natuurpark – je betaalt toegang – waar je dus door het einde van het dal kan wandelen. Ik begrijp wel wat ze bedoelen. Je wordt omgeven door bergen, watervallen en koeien tijdens je wandeling langs de rivier. Onderweg kan je iets eten of drinken in een van de hutten. Wij hadden die dag wat minder weer maar ik vond het er echt prachtig. Met een stevige buggy is deze vlakke wandeling prima te doen.

Wanneer je er toch bent, wandel dan ook eens richting Sportgastein – de andere kant van de parking uit. Links aanhouden over een weg met steentjes en je komt de ene na de andere prachtige waterval tegen.

En als je niet wil wandelen?

Goed nieuws, je moet echt niet alle dagen gaan wandelen. Ook wij worden wel eens moe en die kinderen willen ook wel eens iets anders doen. Maar er is dus nog vanalles te doen om je dagen te vullen waarvan je billen iets minder hinder ondervinden.

Klettersteigen

Intersoc organiseerde een voormiddag klettersteigen bovenop de Schlossalm. Tijdens klettersteigen ga je klimmen op de bergen in alle veiligheid. Je draagt een helm en een soort gareel met twee musketons. Die musketons bevestig je één voor één aan de koorden die op de berg zijn bevestigd, speciaal om te klettersteigen. Ze leggen dat echt goed uit, no worries.

20 jaar geleden had ik dat op één been gedaan. Vandaag, wat ouder en twee kinderen later vond ik dat best spannend. Maar moeder wou op avontuur (de vader niet, dieje heeft hoogtevrees en dan is het echt niet aan te raden).

We begonnen met uitleg over de uitrusting en gingen wat oefenen op het oefenparcours. Dat ging best vlot dus werd het tijd voor het echte werk, een klim naar het kruis bovenop de berg.

Ik vond het geweldig leuk en had veel minder angst dan ik op voorhand had verwacht. Ik voelde me ten allen tijden veilig en op mijn gemak. Het sporten zorgde hier voor stevige spieren waardoor ik mijzelf vrij vlot overal kon optrekken. Af en toe niet teveel naar beneden kijken, blijven klimmen en je komt op kanten van de berg waar je anders nooit komt. In de Kitzlochklamm zijn trouwens hele mooie klettersteigparcours te vinden (ik denk dat je daarom die helm op moet zetten tegen vallende steentjes). Ik ga dat zeker nog eens doen!

Golfinitiatie

In het dal is een golfclub die wordt uitgebaat door een Engelsman. Intersoc organiseerde een golfinitiatie waar mijn man aan deelnam. Dat is op de begane grond en dus meer binnen zijn comfortzone. Het was plezant, naar verluid.

Alpenthermen

Het hotel zelf heeft geen zwembad maar dat is geen gemis door de gratis en onbeperkte toegang tot de Alpenthermen. Op tien minuutjes stappen van het hotel kom je terecht in een enorm complex aan zwembaden. Binnen en buiten kan iedereen zich uitleven in de zwembaden en glijbanen. Wil je echt eens relaxen kan je naar de sauna gaan. Ik liet me vertellen dat sauna world ongeveer 14 verschillende sauna’s telt. Ik weet nog steeds niet waarom, maar die sauna hebben wij dus niet gedaan. Dat zal voor volgende keer zijn.

Je kan er buiten trouwens ook zwemmen in thermenwater van de Badesee.

Bad Gastein

Wanneer je in de buurt bent, ga dan zeker ook eens wandelen door Bad Gastein. Dit dorp heeft een totaal andere sfeer dan Bad Hofgastein. Je vindt er hele fancy hotels en de Sissi’s van deze wereld flaneerde er ooit door de straten. Het dorp is momenteel een beetje vergane glorie maar ze werken er had aan om de sfeer van weleer terug te krijgen. Smeer wel je kuiten in want het gaat er stevig omhoog. Door het dorp stroomt er ook een mooie waterval. Wandel zeker eens tot beneden om iets te gaan drinken bij Kraftwerk. Dit restaurant draait volledig op energie die wordt opgewerkt door de waterval. Ik dronk er een soort sangria met Prosecco – ze doen in Oostenrijk in alles Prosecco – die ik ten zeerste kan aanbevelen.

Spelen, minigolfen, fietsen, eten en drinken

Oostenrijk is een paradijs voor kinderen. Overal kan je leuke speeltuinen vinden. Neem zeker de lift naar boven op de Schlossalm en ga er gezellig iets drinken terwijl de kinderen zich uitleven in de speeltuin. Je kan ook met Gasti op pad voor een van de familiewandelingen waarbij je zeker een natuurspeeltuin zal passeren. Maar ook een meren en blotenvoetepaden is er geen gebrek. In het dorp van Bad Hofgastein is er ook een minigolf en ga in de Alm ernaast zeker eens langs voor een homemade limonade mét Prosecco. Ook de ijsjes zijn daar super lekker!

Een groot verschil met Zwitserland zijn trouwens de prijzen in de restaurants. In Zwitserland namen we tijdens uitstappen zoveel mogelijk onze picnic mee, in Oostenrijk kan je gerust iets gaan eten en drinken zonder een nier kwijt te zijn. Verlaat Oostenrijk niet zonder een kaiserschmarrn geproefd te hebben.

Samengevat

Wij hadden dus opnieuw een geweldige zomervakantie in de bergen met Intersoc. We hebben vooral heel veel variatie gehad tijdens onze reis. Heel veel leuke uitstappen en activiteiten met de kindjes en af en toe een momentje voor mijzelf, mijn man of ons twee terwijl de kindjes zich amuseerden in hun clubje. We genoten van de tijd, de uitzichten, het eten en de nieuwe vriendschappen. Met longen vol verse berglucht keerden we terug, zeker wetend dat we snel terug in die bergen gaan staan.

Je kan onze reis herbekijken op mijn Instagram hoogtepunt.