Ik ging langs bij Energylab Leuven voor een conditietest. Iets wat eigenlijk al lang op mijn to do lijstje stond en ik dus dringend werk van wou maken. Ik ging voor de nieuwe Start 2 run conditietest.

Waarom een conditietest?

In het verleden heb ik wel wat te kampen gehad met blessures. Na mijn bevalling van Oscar ben ik stilaan terug beginnen opbouwen met de Start 2 Run app, het programma van 0 naar 5 km. Dat ging vlot en een goed jaar later liep ik 16km. 2021 wil ik graag afsluiten met 21km.

Ik loop twee-drie keer per week en ik ga één keer per week zwemmen. Tijdens het sporten heb ik altijd een hoge hartslag. 180 haal ik vlotjes maar ook 190 en hoger is geen uitzondering. Vorig jaar ging ik al eens langs bij de cardioloog en na uitgebreid testen werden er geen afwijkingen gevonden.

Maar ondanks het regelmatig sporten blijft die hartslag wel hoog. Ik had het gevoel een beetje op een plateau te zitten en nog weinig progressie te maken. Ik boekte dus een conditietest in om verder mee aan de slag te gaan.

Wat houdt de Start 2 Run conditietest in?

  1. Intakegesprek

Ik moest een vragenlijst invullen om te pijlen naar eventuele blessures of problemen en ik babbelde met mijn coach Joran. Dat gesprek ging over blessures, hartslag, afstand, frequentie, doelen, …

2. Lichaamsanalyse

Vervolgens mocht ik mij durende 7min neerleggen voor een lichaamsanalyse. Met die analyse krijg je zicht op je spiermassa, vet, botten, etc.

3. De conditietest met VO2 max

Dan was het tijd voor het echte werk. Gedurende ongeveer 15min moest ik lopen op de loopband met V02 max masker. Ik begon aan 7km/uur en elke 2 minuten ging het tempo met 1km/uur de hoogte in. Tijdens het lopen worden je hartslag, intensiteit en melkzuurwaarden gemeten om zo je conditie op te meten en je optimale trainingszones te bepalen.

Ik haalde uiteindelijk een hartslag van 201. Tijdens een sprintje buiten had ik volgens mijn coach waarschijnlijk makkelijk aan de 205 geraakt.

4. De resultaten

Na het lopen kan je een douche nemen en is het tijd om de resultaten met de coach te bespreken. Je hebt nu je optimale hartslagzones, die je dan kan ingeven in de Start 2 run app om je programma te lopen.

Wat heb ik daar nu uit geleerd?

Uit de lichaamsanalyse kwamen geen grote verassingen of problemen. Ik schrok wel van het vetpercentage. Ik zit daar in het gemiddelde maar daar is wel wat marge tot verbetering. De zones waar dat vet zich opstapelt zouden ook de eerste zones moeten zijn waar het vet verbrandt. Ik ben benieuwd.

Mijn hoge hartslag is niet noodzakelijk een probleem, dat werd door de cardioloog ook al bevestigd. Het is deels conditioneel, deels genetisch. Maar als ik verder wil lopen en meer vet wil verbranden zal ik toch rekening moeten houden met die hartslagzones. Ik loop nu eigenlijk quasi constant in een zone waar ik moet uitblijven. Mijn hartslag ligt eigenlijk te hoog om mijn conditie op te bouwen. Bovendien verbrand ik in die hoge zones vooral suiker en geen vet. Eigenlijk zijn de loopjes die ik deed vrij nutteloos. Ze dragen uiteraard bij tot mijn (mentale) gezondheid. Maar ik zou een pak efficiënter kunnen lopen.

Wat ga ik daar nu mee doen?

Meten is weten. De test was voor mij super interessant. Ik liep eigenlijk altijd wat als een kip zonder kop en dankzij de resultaten van die test kan ik mijn trainingen optimaliseren en veel efficiënter gaan inzetten. Ik wil immers liever vet dan suiker verbranden en vooral die conditie verbeteren.

Intussen ben ik gestart met een programma van 12 weken tot 21 kilometer. Ik heb mijn eerste trainingen binnen de hartslagzones afgerond. Soms vind ik dat wat saai, traag. Maar ik merk dat ik langer kan lopen en minder ‘leeg’ ben na het lopen. Ik ben benieuwd hoe de komende weken zullen evolueren.

Praktisch

De Start 2 Run conditietest kan je boeken bij Energylab in Paal, Gent of Leuven. De test kost €150 en duurt ongeveer anderhalf uur. De test is vooral bedoeld voor mensen die het programma van 0 naar 5 km hebben afgerond en dus een half uur aan een stuk kunnen lopen. De resultaten van de test zullen je dan helpen om je verdere doelen te realiseren, binnen je hartslagzones. Ik vind het een aanrader en ik had dat eigenlijk al veel eerder moeten doen.

Alle info kan je hier vinden.