Wie mij wat volgt op Facebook of Instagram weet dat ik al een tijdje terug aan het lopen ben. Dat werkt blijkbaar motiverend want ik krijg vaak berichtjes van volgers en lezers die hun loopschoenen (opnieuw) aantrekken. Ik krijg ook vragen naar tips om het vol te houden en naar motivatie. Wel, ik ben geen expert, maar ik deel graag wat voor mij werkt.

Begin rustig!

Ik ben daar zeer hardleers in geweest. Maar rustig opbouwen loont. Ik loop nu ondertussen een jaar zonder ook maar één blessure. Voorheen bouwde ik geen weken op naar de 5 km maar begon ik daar. Maar dan lag ik maanden uit met een blessure. Dat brengt dus echt niets bij.

Ik bouwde op iets meer dan een jaar op van 0 naar 16km. Die blog kan je hier vinden.

Geen goesting? Vertrek toch!

Een slechte dag op het werk, veel stress, veel gedoe. Dan thuiskomen, koken, opruimen, rush met de kindjes en je bent moe. Die zetel ziet er super aantrekkelijk uit. Veel interessanter dan die loopkleding aan te doen en te gaan lopen. Zeker als het winter is. En koud. En nat. En donker. En had je al gezegd dat je moe bent?

Ga toch maar lopen. De loopjes waar je absoluut geen zin in had zijn meestal diegene die het beste gaan en waar je het meeste voldoening uithaalt.

Plan het in maar wees flexibel

Plan je loopjes in. Probeer twee of drie keer per week een loopmomentje te voorzien. Voor mijzelf is dat meestal twee keer ’s avonds wanneer de kindjes slapen en een keer overdag in het weekend.

Ik was heel fanatiek op die vaste loopmomenten. Maar als het dan niet lukte omdat er een kind niet wou slapen of er iets anders tussenkwam kon ik daar ook enorm slecht gezind van zijn. Ik ben intussen wat flexibeler geworden. Lukt het vanavond niet, dan sla ik een keertje over of probeer de dag erna.

Zet doelstellingen

Ik kan niet lopen zonder doel. Dat hoeft geen loopevent te zijn, meestal gaat het bij mij om een bepaalde afstand. Maar dat kan ook een afstand binnen een bepaalde tijd zijn, een stratenloop in je dorp, …. Het maakt niet uit. Maar doelstellingen houden je gemotiveerd en geven veel voldoening als je het haalt. Wees wel realistisch. Direct een marathon willen lopen is misschien wat overdreven.

Combineer met andere sporten

Ik ben enkele maanden geleden gestart met yoga en pilates. Totaal anders dan een cardio training als lopen maar wel een meerwaarde. Ik ben nog maar een beginner maar ik merk wel dat ik door yoga en pilates veel meer geconcentreerd ben op mijn ademhaling, dat ik werk aan mijn spieren wat op zijn beurt dan weer helpt bij het lopen en een betere loophouding.

Verander van omgeving

Loop niet altijd hetzelfde rondje. Na een tijdje doe je dat op automatische piloot. Loop eens een straat in waar je nog nooit bent geweest. Ga eens off road. Ik ontdekte zo dat wij amper op 2 kilometer van de Nete blijken te wonen. Zo gek ver ga je meestal niet verlopen lopen.

Je kan ook een loopparcours samenstellen aan de hand van wandel- of fietsknooppunten of ga eens lopen in een bos bij je in de buurt.

Je gaat het niet direct leuk vinden

Ik ken weinig mensen die lopen vanaf de eerste keren echt leuk vinden. Ik vond dat ook echt niet. Ik kon dat niet, ik was direct buiten adem, ik had spierpijn, … Wat vonden mensen daar nu zo plezant aan?! Je moet het even tijd geven, er een gewoonte van maken. Ik geloof dat je de eerste drie tot zes weken even door moet vooraleer je het leuk gaat vinden. Even volhouden dus.

Zorg voor een muziekje

Mijn man loopt niet graag met muziek. Sommige mensen lopen met luisterboeken of een podcast. Ik heb een beat nodig. Muziek in mijn oren, blik op oneindig en weg. Ik maakte, samen met suggesties van volgers, een Spotify afspeellijst, Annelies loopt. Suggesties voor nummers zijn altijd welkom!

Kwalitatieve schoenen

Goeie schoenen zijn een must! Wacht niet met de investering om te zien of je lopen wel leuk gaat vinden. Begin met goede loopschoenen, vanaf de eerste 100 meter.

Als je je turnpantoffels van vroeger of je loopschoenen die je ooit eens ergens voor €10 kocht bovenhaalt is de kant groot dat je blessures gaat lopen. En dat is echt niet de bedoeling.

Dat hoeft geen fortuinen te kosten hé. Winkels als Decathlon hebben kwalitatieve en betaalbare schoenen. Mijn loopschoenen komen van Runnerslab en kostte een €120. Maar de investering echt waard. Geloof me.

Een leuke outfit

Je sport, je kiest ervoor om te lopen in plaats in de zetel te gaan zitten, dat verdient een toffe outfit! Af en toe een nieuwe top of broek zorgt ook echt voor motivatie.

Ik koop mijn loopkledij meestal bij Decathlon of Runnerslab. Onlangs ontdekte ik een leuk merk, Stronger, met geweldige mooie prints. Ondertussen heb ik de Vietnam en Yolo outfit maar die nieuwste collectie staat al op de wishlist!

Je krijgt trouwens 20% korting bij Stronger met de code ANNELIES20

Deel je ervaringen

Doel je loopprestaties, hoe klein of hoe groot ook. Mensen laten weten dat je sport zorgt voor een extra stimulans. Je krijgt leuke aanmoedigingen en ergens voel je een beetje extra druk om niet op te geven.

Je kan dat doen door apps te gebruiken als Runkeeper of Strava of eenvoudig via Facebook en Instragam. Je mag me altijd taggen in je stories – zeker wanneer je met de looplijst loopt! Dat motiveert mij ook altijd.

Je loopervaringen delen en elkaar motiveren? Join ons ‘mama’s op de loop’ clubke op Strava.

It keeps me sane

Misschien is lopen helemaal niets voor jou. Misschien ben je eerder een fietser of badmintonner. Of wil je eigenlijk niets sportief doen maar liever in de toneelvereniging of muziek maken. Ik wil zeker niet beweren dat iedereen moet lopen en dat dan ook nog eens kei plezant gaat vinden. Misschien vind je het maar niets. En dat is oké hé.

Ik loop omdat het mijn momentje is. Mijn uurtje me-time. Het helpt me om mijn gedachten te ordenen, frustraties eruit te lopen, te kalmeren. Het geeft me tonnen energie. Het is een van de dingen die ervoor zorgt dat ik na anderhalf jaar onderbroken nachten met Oscar nog steeds op mijn benen sta. It keeps me sane.

En nu? Misschien een halve marathon tegen het einde van dit jaar. Wie weet.