Akumal is een klein dorpje in Quintana Roo tussen Playa del Carmen en Tulum, Mexico. Onder toeristen is Tulum net wat bekender en de meeste mensen overnachten daar. Tulum is een hippe badplek geworden waar de prijzen nogal de hoogte in gaan. Wij verkozen een rustige slaapplek in de jungle van Akumal. In Akumal kan je snorkelen met schildpadden maar ook genieten van lekker eten, rust en zee.

Wat te doen in Akumal?

Onze tijd in Akumal was beperkt. Volgens het oorspronkelijk plan hadden we 48u ter plaatse en zouden we een uitstap maken maar Tulum. Door een onverwacht bezoek op spoed hebben we de planning wat moeten aanpassen en onze excursies ter plaatsen beperkt.

Snorkelen tussen de schildpadden

Wat je absoluut niet mag missen in Akumal zijn de schildpadden. Ze zijn ook best groot dus moeilijk te missen. Hiervoor ga je, uiteraard, richting de kust van Akumal. Toptip van onze host: rij met de wagen naar strandrestaurant Lol-Ha. Je zal onderweg bij een soort parkeerwachter komen waar je aangeeft dat je gaat eten in het restaurant. Hij zal je doorlaten en je kan gratis parkeren achter het restaurant. Steek het restaurant door en je staat met je voeten in het zand op het prachtige strand van Akumal.

Toegang tot het strand is gratis, zwemmen met de schildpadden is dat niet. De schildpadden zitten in een beschermde zone en daarin kom je enkel met een toegangsbandje. Dit kost 100 pesos per persoon (kinderen betalen minder of zijn gratis). Je kan dit ook aanschaffen in het strandrestaurant, je krijgt dan de waarde nadien in consumptie.

Je kan ook het water ingaan met een gids. Dat deden wij. Mijn man had de dag voordien zijn neus gebroken, zelf lang snorkelen op zoek naar schildpadden zat er niet in. We betaalden 800 pesos aan gids Willy die eerst mij en Mona en dan mijn man mee in zee nam. Het was een sympathieke, praatgrage Mexicaan. Hij gaf aan wanneer er een schildpad zat, wat voor Mona handig was. En we bleven vervolgens even wachten tot de schildpad boven kwam om te ademen.

Een fijne ervaring voor zowel ons als Mona. Oscar, 3, bleef aan wal.

Valt er nog wat te beleven in Akumal?

Wij gingen na onze snorkeltrip lunchen bij La Buena Vida. Een fijn strandrestaurant met zwembad (koud water). Je kan er met je voetjes in het zand en zicht op zee genieten van lekkere Mexicaanse gerechten.

Voor meer zwemplezier kan je van het restaurant verder rijden naar de Yal-ku lagoon.

Breng een bezoek aan het dierenopvangcentrum van Eco Maya. Een maya familie die dieren in nood opvangt. Je kan er langs voor een rondleiden en een duik in de cenote. Best wel op voorhand te reserveren (kan daags voordien) via what’s app.

Tulum is amper een half uurtje rijden van Akumal. Je kan er dus makkelijk naartoe voor een daguitstap om zo te genieten van Tulum Beach en de vibe ter plaatsen.

Cenote Minotauro

Wanneer je van Playa del Carmen of in ons geval van het Hard Rock Riviera Maya hotel komt en je zet koers richting Akumal of Tulum is een stop aan cenote Minotauro een absolote aanrader. De cenote is vooral bekend onder duikers maar nog niet zo onder toeristen. Ikzelf zag deze passeren bij Het is de Merckx. De cenote lag maar op 5km van ons hotel en was dus een prima stop richting Akumal.

Je kan best niet helemaal afgaan op de instructies van Google Maps. De toegang tot de cenote kan je vinden via een ijzeren poort aan de kant van de weg. Aan die poort staat een persoon aan wie je enkele pesos toegang betaalt waarna je gedurende een kilometer of vier de jungle inrijdt. Je zal worden verwelkomt door enkele Mexicanen en kleurrijjke vlaggetjes. Eens je afdaalt in de cenote komt je terecht in een paradijs. Een mooie brugje en schommel maken het een prima plek om enkele uurtjes rustig te vertoeven. Het is bovendien een zeer fotogenieke plek. Wees wel voorzichtig met de schommel of je bezoek zou wel eens sneller dan verwacht afgelopen zijn. Hierover volgt nog een blogje voor diegene die ons niet hebben gevolgd 😉

Waar verblijven in Akumal?

Wij boekten twee nachten in Villa Morena Boutique Hotel Ecoliving. Deze ligt op een 10minuten rijden van Akumal strand, een kilometer of drie de jungle in. De B&B wordt uitgebaat door een Italiaanse familie die tien jaar geleden naar Mexico verhuisden. We logeerden er in een ruime cabane met twee slaapkamers. Een oase van rust met een zalig lagune zwembad. ’s Morgens word je verwend met een heerlijk ontbijt. Maar ook ’s avonds kan je er terecht voor een lekkere cocktail en avondeten. Wat handig is voor als je de jungle weg liever niet in het donker zou rijden.