Voor onze rondreis in Yucatan kozen we voor een huurwagen. Hoewel het openbaar vervoer er best goed in elkaar zit wilden wij met onze twee kleine kindjes graag ons eigen vervoer. Ik had mijzelf per ongeluk als hoofdbestuurder opgegeven, dat was dus even een lichte paniek bij aankomst. Maar na bijna drie weken rond te cruisen over de Mexicaanse wegen kan ik wel mijn ervaringen delen over rijden in Mexico.

1. De huurauto bij Sunny Cars

De huurauto boekten we naar goede gewoonte bij Sunny Cars. Vooral om de all-in formule. Je bent met hen altijd volledig verzekerd. Wat je de onderhandeling van extra verzekeringen bij aankomst bespaart. In geval van schade krijg je het eigen risico terugbetaald en je hebt altijd een hulplijn. En ook niet onbelangrijk in deze tijden, je kan tot 4uur voor aanvang je reservatie wijzigen of annuleren.

Tip, duid bij ‘ophaallocatie’ de ‘Shuttle service’ aan in plaats van ‘Kantoor op de luchthaven’. Daarmee bespaar je al snel enkele honderden euros en het verschil ter plaatsen is klein. Wij werden op de luchthaven door de shuttle bus die ons 5min later bij de verhuur van Hertz (in ons geval) afzette.

Wij kregen een Nissan Versa onder ons gat. Eentje me ruime koffer voor onze bagage, kinderstoelen en een automatische versnelling. Welke ik ten zeerste aanraad.

2. Altijd rechtdoor en dan links

Je kan bij je huurwagen een gps huren maar je kan ook op Google maps de regio waar je gaat rijden offline beschikbaar maken. Zo heb je altijd een gps bij de hand zonder data te verbruiken.

Yucatan heeft geen complex wegennetwerk. Op een route van 180km is het vaak 178 rechtdoor en dan naar links.

Om langere ritten entertaining te houden maak je best voor vertrek in je (betalende) Spotify account een lijstje met muziek, luisterverhalen, … voor onderweg. Zet dit lijst ook op ‘offline beschikbaar’ en je kan onderweg naar hartelust meezingen zonder data nodig te hebben.

3. Pas op voor de Mexicaanse vluchtheuvels

Vind je vluchtheuvels vervelend? Wel, in België vallen die doorgaans nog wel mee. Je kan ze hier gerust tegen 30km/uur nemen. Maar zet dat even uit je hoofd want in Mexico trap je best stevig op de rem. De vluchtheuvels zijn klein, maar stevig. Als je daar tegen 30km/uur over rijdt riskeer je stukken. Of op zijn minst wakkere kinderen op de achterbank. Trust me, ik miste er een aantal.

4. Kijk uit voor potholes en rij overdag

De meeste wegen die we bereden waren goed tot zeer goed. Maar hou ten allen tijden je focus op de weg. Soms is er uit het niets een (grote) put in de weg en is het tijd om je beste reflexen boven te halen. Op de weg van Rio Lagartos naar Chiquila heb ik alles moeten bovenhalen om geen vier platte banden te hebben – in het beste geval.

De Mexicaanse wegen zijn bovendien weinig tot niet verlicht. Ook wegmarkeringen zijn vaak niet te vinden. Daarom raad ik aan om zoveel mogelijk overdag te rijden.

5. Wat je onderweg kan tegenkomen

Over het algemeen zijn onze ritten in Mexico vlot verlopen. Maar tijdens het rijden in Mexico kan je ook wel wat tegenkomen dat je hier op onze wegen niet zo gewend bent. Denk aan honden, koeien en geiten op en langs de weg. Maar ook heel wat wandelaars en fietsers. Of mensen met de brommer. Op zich niet zo bijzonder, wel als ze met vier op één voertuig zitten. Wanneer je door een dorpje rijdt staan de lokale verkopers regelmatig strategisch ter hoogte van een vluchtheuvel opgesteld. Ze verkopen hoeden, tassen,… maar meestal iets om te eten.

6. Let op je snelheid

Waar we ook reden, ik werd altijd voorbij gestoken door snellere deelnemers. De snelheidslimieten zijn meestal duidelijk aangegeven maar Mexicanen lijken die eerder als richtsnelheden te zien. Wanneer je er toch eentje wil voorbij steken gaan ze doorgaans aan de kant rijden zodat je makkelijk voorbij kan. Laat je echter niet te hard meeslepen in het verkeer, ook in Mexico schrijven ze verkeersboetes uit.

7. De corrupte agenten

Als toerist in een huurauto zien ze je van kilometers afkomen. Los van de uiterlijke verschillen hebben huurwagens ook een ander kenteken. Je leest ook wel eens verhalen over currupte agenten en die verhalen zijn ook waar. Daarom is het bijvoorbeeld een goed idee om je rijbewijs in een tasje te steken met bijvoorbeeld maar 600 pesos. In het slechtste geval ben je die dan kwijt. Of je kan vragen de boete op het politiebureau te betalen. Maar we spreken niet uit ervaring. Ik vond dit wel een interessant artikel.

8. Tank op tijd

Wij zijn hier op elke hoek van de straat een tankstation gewend, in Mexico is dat niet het geval. In de steden zijn er meer dan voldoende plaatsen om te tanken. Maak daar gebruik van vooraleer je richting een volgende lokatie rijdt. Je kan makkelijk 200km rijden zonder een tankstation tegen te komen. Dat kan voor stress zorgen, geloof mij, I did it again. Neem het risico niet en tank vol, ookal heb je nog een halve tank.

9. Wees voorzichtig

In Mexico zelf met de auto rijden is volkomen veilig. En met mijn bovenstaande tips kan je hopelijk goed voorbereid de weg op. Maar wat in België geldt is ook van toepassing in Mexico. Wees voorzichtig, rij niet vermoeid met de wagen en zeker niet onder invloed. Je kent de wegen daar niet en je 100% focus is nodig. Neem je tijd, ogen op de weg en veilige rit!