We reisden de afgelopen jaren met onze twee kindjes al wel wat af, uitsluitend in Europa. In januari 2022 vlogen we het grote water over om te landen in Cancun, Mexico. Van daaruit volgde ons eerste intercontinentale avontuur waar we gedurende 16 dagen op 7 locaties bleven slapen. Maar nu, Mexico met twee kinderen, is dat te doen?

Waarom Mexico?

Ik moet bekennen dat Mexico niet direct bovenaan mijn lijstje stond. Ik had mijn blik al een tijdje op Azië gericht, Thailand, Indonesië, Vietnam. Maar in Corona tijden is het niet zo evident om daar naartoe te trekken, al zeker niet als je ongeveer 2,5 weken de tijd hebt. Via onze vrienden van With Kids on the Road verlegde ik mijn blik naar Mexico, Yucatan. Ik begon te dromen, te zoeken, te puzzelen en boekte.

Is het daar veilig?

Is Mexico wel veilig? Dat is toch heel gevaarlijk? Vragen die ik veel krijg en we onszelf ook stelden. Ik deed mijn research en babbelde met mensen die al lang in de regio wonen.

Er zijn ongetwijfeld delen in Mexico die je beter vermijdt. Maar Yucatan is een heel veilige regio. Zeker niet minder veilig dan ons eigen België.

We reisden wel nooit ’s nachts. Ook omdat de wegen in Mexico zeer slecht tot niet verlicht zijn en je geregeld een put in de weg tegen komt. Maar we gingen wel na zonsondergang uit eten en dat ging overal zonder problemen. Je leest ook wel eens verhalen over currupte agenten en die verhalen zijn ook waar. Daarom is het bijvoorbeeld een goed idee om je rijbewijs in een tasje te steken met bijvoorbeeld 600 pesos. In het slechtste geval ben je die dan kwijt. Maar we spreken niet uit ervaring.

Wij hebben ons tijdens onze reis nergens onveilig gevoeld. Integendeel.

Is het daar duur?

Dat hangt af van wat je wil doen en je luxe niveau. Over het algemeen is het dagelijks leven in Mexico een pak goedkoper dan bij ons. Mexicanen verdienen dan ook veel minder. Uit eten of de boodschappen doen in de supermarkt zijn doorgaans goedkoper dan hier. Maar ook dat hangt af van jezelf. Je kan ergens voor €0,60 taco’s eten. Maar je zal evengoed duurdere restaurants vinden. Hoe meer toeristen, hoe duurder. Zo is Isla Holbox wat duurder.

Is dat niet ver vliegen?

Wij vlogen met Tui Fly vanop Brussels Airport rechtstreeks naar Cancun. De heenvlucht was net geen elf uur, de terugvlucht was negen uur.

Ik moet bekennen dat ik best opkeek tegen die vlucht. Zo lang vliegen met twee kinderen die eigenlijk niet kunnen stil zitten. Maar ze hebben mij verbaasd. We wist dat het een lange reis ging worden en daar hadden we hen ook op voorbereid. Ik werk snel aan een blogje met tips voor op het vliegtuig. Maar voor nu, ja het is lang vliegen, maar voor ons is dat geweldig goed meegevallen.

Wat met de jetlag?

In de heenreis hadden we de eerste drie nachten in een all in geboekt zodat we de tijd hadden om te bekomen van de reis en aan de tijdzone te wennen. Voor ons waren die eerste dagen rust ook wel nodig. De kindjes deden de eerste dagen telkens een stevige middagdut. Mona was op dag drie helemaal in de Mexicaanse tijd, Oscar had wat meer tijd nodig. Hou er wel rekening mee dat de kindjes (en bijgevolg iedereen) de eerste dagen heel erg vroeg zullen wakker zijn. Vijf – zes uur is niet uitzonderlijk. Maar hé, dan heb je extra veel van je dag!

Na de terugreis hadden de kindjes er meer moeite mee gehad. Naar Mexicaans uur hadden we een nachtvlucht, tijdens die vlucht sliepen ze ongeveer zes uurtjes. Maar de eerste dagen thuis waren ze compleet uit hun ritme. Midden in de nacht uren wakker, dan hadden ze honger. Om vervolgens te slapen tot 11u. Wat voor ons in het weekend nu ook niet zo ondankbaar was. Ze hadden wat tijd om terug in het ritme te komen maar dat heeft dus wel een klein weekje geduurd.

Wat met het eten?

De Mexicaanse keuken is de onze niet. De smaken liggen anders en het kan soms spicy zijn. Onze kinderen zijn ook niet per se de beste eters en houden nogal van hun Vlaamse klassiekers. Ze leerden al snel guacamole eten en met nachos doe je weinig verkeerd. Eet trouwens elke dag guacamole, het smaakt overal anders. De kindjes aten zelden écht Mexicaans mee maar gelukkig kan je op de meeste plaatsen ook een eenvoudige kip of een pasta vinden. En er is ook altijd een supermarkt met sandwiches en Nutella. Ze aten ook heel veel fruit, wat je er zowat op elk straathoek kan vinden, dus hun vitamientjes hadden ze wel binnen.

Is het nu een kindvriendelijke bestemming?

Ja! De mensen zijn zeer kindgericht, alsook de hotels en restaurants. Ze zijn overal heel welkom. Mexico biedt veel variatie tussen zee, strand, stad, cenotes, en cultuur. Dat was voor ons als ouders boeiend – we willen zelf ook wel wat aan die verre reis hebben – maar ook de kindjes genoten voluit. De verwondering in hun ogen sprak soms boekdelen.

Is dat nu te doen, Mexico met kinderen?

Het is absoluut te doen. Maar veel hangt uiteraard af van je eigen houding en verwachting. Weet dat met kinderen reizen altijd anders is dan alleen of als koppel. Je kan zoveel plannen als je wil, als zij er geen zin in hebben ben je al eens genoodzaakt de planning aan te passen. Je zal dus wel flexibiliteit aan de dag moeten leggen.

Mona is 5,5 en dat is een genot om mee onderweg te zijn. Ze heeft werkelijk geen enkel lastig moment gehad. Ze was enthousiast, geïnteresseerd en vooral enorm gelukkig. Ik kan niet echt onder woorden brengen hoe ik haar zag in Mexico. Maar het geluk straalde gewoon van haar af. En dat was echt heelijk om te zien.

Oscar is net drie geworden en in alle eerlijkheid, dat is geen makkelijk leeftijd. Met hem hadden we wat meer werk. Maar dat is thuis niet anders. En dan kan bij beter ambetant doen met zicht op zee en een lekkere taco in mijn handen. Of margarita. Kies zelf maar.

Het smaakt naar meer

Wij hadden zeker ook onze twijfels, vragen en bezorgdheden voor vertrek. Maar ik ben dan impulsief en positief genoeg om het er toch op te wagen. En eerlijk, het smaakt naar meer.