Na een weekje zon, zee en paradijselijke vibes in Akumal en Bacalar was het tijd om de kust even achter ons te laten en onze route naar de stad te begeven. We reden van Bacalar richting Mérida om daar te proeven van het bruisende stadsleven, tempels en cenotes.

Het stadsleven in Mérida

Toegegeven, na een week relatieve rust aan zee was het even aanpassen aan het bruisende stadsleven in Mérida. Het is best een drukke stad met veel verkeer. Paardenkoetsen, scooters en wagens rijden er kriskras door elkaar. Autovrije zones zijn nog niet aan de orde en ook de lage emissie zone is nog een onbekend begrip in Mérida.

Maar zo ’n stadsleven heeft ook een zekere charme. Er zijn heel wat restaurants, street food kraampjes en gezellige pleinen. Die pleinen lopen tegen de late namiddag vol met Mexicanen die er gezellig wat komen bijpraten en een hapje komen eten.

Wat te doen in Mérida?

Wij verbleven twee dagen in de hoofdstad van Yucatan. We kwamen toe vanuit Bacalar, waar we de dag nog waren begonnen in Los Rapidos. Het was dus valavond toen we de stad binnenreden.

Maya stad Uxmal

Mérida is een prima uitvalsbasis om de Maya tempels van Uxmal te bezoeken. Het is een klein uur rijden vanuit de stad. We pikten ’s morgens ontbijt op in de Starbucks en rond 8u waren we aan de site. Het is aan te raden hier in de ochtend te zijn. Zo ben je de tourbussen en de hitte wat voor.

De tempels van Uxmal zijn absoluut een bezoekje waard. Het is er een stuk minder druk dan Chichén Itza. We liepen er ongeveer twee uurtjes rond met Mona en Oscar. De vleermuizen en het klimmen hielden het enthousiasme bij hen er goed in.

Cenotes

Van al dat wandelen heb je het warm gekregen dus is het tijd voor een frisse duik. Op je terugweg van Uxmal naar Mérida kan je stoppen bij enkele cenotes. Wij kozen er twee uit.

Cenote Yaal Utzil

Op deze zijn we per ongeluk gereden en dat bleek een fijne verrassing te zijn. Yaal Utzil is een relatief kleine, open, cenote. Via een – redelijke steile – trap daal je de cenote in. Je kan tot helemaal beneden om rustig het water in te gaan. Of je kan van een platform springen. Jij kiest.

Wij waren er iets meer dan een uurtje en we zijn enkel twee duikers met hun instructuur tegen gekomen. Wat een meevaller was want Mona haar duikbril was 25meter diep in de cenote gezonken. De lieve duikers hebben deze opgedoken. Kind gelukkig.

Cenote Kankirixche

Als je nog wat tijd hebt, rij dan even door tot cenote Kankirixche. Een grotere, gesloten cenote waarvoor je een stukje over de aardeweg moet. Opnieuw een prachtige plek waar het licht een mooi spel speelt met het water. De reflecties in de grot zijn waanzinnig mooi, het water ook hier kraakhelder.

Hacienda Mucuyche zou ook zeker een bezoekje waard zijn. Hier is de toegang wel hoger, je krijgt hier ook nog een stukje geschiedenis mee.

Waar eten in Mérida

Wij gingen eten bij Piedra de agua, een hotel vlakbij het onze. ’s Avonds is het er super gezellig met een mooi uitzicht op de Kathedraal. Picheta zou ook lekker zijn, maar daarvoor kwamen we tijd tekort.

La chaya maya is zeer gekend onder de Mexicanen en biedt een lokale keuken.

Waar verblijven in Mérida?

Wij boekten twee nachten in Hotel Mérida – dat was makkelijk te onthouden. De kamer is klein, de badkamer is basis. Maar de ligging is top, in het centrum met parking. En het is niet duur.