Bacalar, de plek die wordt omschreven als de lagune van de zeven kleuren. Dat klonk te mooi om niet langs te rijden. De derde bestemming van onze rondreis in Mexico brachten we door in Bacalar. En ik deel graag onze tips en bevindingen.

Sian Ka’an

Sian Ka’an, de plek waar de hemel is geboren.

Wanneer je van Akumal of Tulum naar Bacalar rijdt raad ik aan een tussenstop te maken in Sian Ka’an, een prachtig natuurgebied dat op je route ligt. Op je weg kom je in Muyil. Hier zal je langs de weg enkele standen zien van gidsen waarmee je Sian Ka’an kan bezoeken. Een boottocht van een kleine drie uur neemt je mee door het gebied. Als je zin hebt kan je ook uit het bootje en je laten meedrijven door de stroming, doen! Na je bezoek aan Sian Ka’an rij je verder richting Bacalar. Opgelet, dat is nog een twee uur rijden, hou daar rekening mee.

Tip: draag je zwemvest al een ‘pamper‘. Het ziet er niet uit maar is veel praktischer.

Wat te doen in Bacalar?

Naar Bacalar kom je vooral om de lagune te bewonderen en te ervaren. Met twee nachten heb je hiervoor voldoende.

Ervaar de lagune vanop het water

Het meer en de prachtige blauwtinten bewonderen doe je het best met een boottocht. Deze worden aangeboden in het verblijf, of door een van de vele organisaties die je in Bacalar centrum zal zien. Je kan kiezen tussen kleine bootjes, zeilboten, paddle boards en kajaks. Bij voorkeur kies je best voor een trip rond de middag op een zonnige dag. Dan zie je de verschillende blauwtinten het beste.

Wandel rond in het dorpje

Het centrum van Bacalar is gezellig en niet heel groot. Op sommige plaatsen zijn ze hard aan het werken of aan het renoveren waardoor wij soms het gevoel hadden rond te lopen op een werf. Los daarvan hangt er wel een fijne vibe. Het is een kleurrijk centrum met tal van kleine winkeltjes, eetplekjes en mooie streetart.

Ga lunchen bij Mango y Chile en taco’s eten bij Mr. Taco

Bij Mango y Chile kan je terecht voor plantaardig comfort food. Zelfs al ben je geen vegetariër of vegan zal je hier ongetwijfeld heerlijk eten, met uitzicht op de lagune. Bestel zeker de chocolade milkshake, je gaat er van je leven geen betere meer drinken.

Bij Mr Taco kan je terecht voor de lekkerste taco’s van Bacalar. Een kleine plek, helemaal in Mexicaanse sfeer en niet duur.

Geen zin in Mexicaanse vanavond? Bij Pizzeria Bertilla kan je lekkere Italiaanse gerechten vinden. Dat is ook eens wat anders.

Laat je meedrijven bij Los Rapidos

Op een kwartiertje rijden vanuit Bacalar kan je Los Rapidos vinden. Los Rapidos is een natuurlijke stroomversnelling door een smal kanaal. Voor een 150 persos per persoon (kinderen betalen minder of niets), incl. zwemvesten kan je het water in langs een restaurantje.

Het water is helder, de uitzichten fantastisch. Zelf vonden we het leuk om te doen maar iets onder verwachtingen. Je kan je eigenlijk maar een klein deel – het stukje langs het restaurant – laten meedrijven. Vanaf dan kan je verder, op eigen risico. En dan is het de bedoeling dat je de terugweg wandelt. Wij deden op voorhand niet genoeg research om te bepalen of het ‘veilig’ en doenbaar was om dit met onze kindjes te doen. Wij deden dus het kleine stukje een keer of vijf. Wat voor Mona en Oscar op zich wel voldoende was. Je kan er trouwens ook kajaks huren. Achteraf bekeken hadden we dat misschien beter ook gedaan.

Waar verblijven in Bacalar?

Ik raad aan om een verblijf aan het water te boeken. De lagune is prachtig maar niet overal toegankelijk. Heb je geen verblijf aan het water, dan heb je toegang tot het meer via de restaurants of publieke plekken zoals bijvoorbeeld Cocalitos. Wij brachten ook een bezoekje aan Cocalitos omdat we er online super idyllische foto’s van zagen. De werkelijkheid viel voor ons een beetje tegen.

In Bacalar verbleven we twee nachten bij Hotel Rancho Encantado, een 10min rijden uit het centrum van Bacalar. Ik vond het een hele fijne plek, met heel ruime kamer. Het zwembad zelf is koud maar de warme jacuzzi maakt veel goed. In het hotel kan je gratis gebruik maken van de kajaks en peddleboards en geraak je makkelijk in het water dankzij de steigers. Ze zouden ook een prima spa hebben, maar daar hebben wij de tijd niet meer voor gevonden.