De bekende Vlaamse schrijver Ernest Claes deed zijn inspiratie op in de Demerbroeken. Dit mooie natuurgebied is te vinden in Scherpenheuvel-Zichem, in de provincie Vlaams-Brabant. Er zijn vier verschillende wandelingen uitgestippeld. Wij gingen voor de rode wandeling van bijna 9km. Ideaal als je goede stappers mee hebt, iets te zwaar met kinderen die je nog het grootste deel van de wandeling in de draagzak moet dragen.

De rode wandeling

De wandeling start in het dorp van Zichem. Wij gingen eerst een kijkje nemen aan de boot, één van de vijf verzamelpunten langs de Demer. Dat ligt niet op het traject en zijn dus extra meters, ik geef het maar mee.

De rode wandelingen neemt je door twee natuurgebieden, Kloosterbeemden en Demerbroeken. Kloosterbeemden was voor ons het eerste stuk. Een hele tijd stappen aan de oevers van de Demer met mooie uitzichten op de natuur errond. Mijn man vond dat prachtig, ik een beetje saai.

Het echte avontuur begon op de terugweg wanneer we door Demerbroeken wandelden. Voor de nieuwelingen, broek is synoniem voor ‘moerassig land.’ Dat betekent dus dat je niet op je nieuwe witte sneakers moet toekomen.

Gezien de huidige weersomstandigheden en het feit dat er meer volk dan gewoonlijk door het gebied wandelt was het ploeteren door de modder. Zolang ik recht blijf vind ik dat geweldig leuk en ook Mona bleek plots een heel pak minder moe dan ze beweerde. Die benen waren ineens wakker. Tijdens onze tocht ging het zonnetje langzaam onder en dat zorgde voor extra magie in het landschap.

Wilde paarden

In het gebied lopen ook wilde grazers rond. Wij kwamen een kudde paarden tegen. Het zijn wilde beesten dus raden ze aan afstand te bewaren – dat kunnen we ondertussen als de besten – maar er zat een zeer aaibaar exemplaar tussen.

Een wandeling door Demerbroeken is echt een aanrader. Een prachtig stukje natuur en de modder en de paarden zorgen voor extra avontuur. Als je, net zoals wij, kleine kindjes mee hebt is een kortere wandeling eerder aan te bevelen.

Zin om te gaan wandelen? Kijk dan zeker hier even voor meer inspiratie.

Goed om te weten:

Buggytoegankelijk?
Indien het droog is kan het perfect met de buggy. Bij modder zou ik het afraden.

Betalend?
Nee.

Zwaar?
Nee.

Speeltuin?
Nee. De natuur is hier de speeltuin. Maar vergeet geen koeken 🙂

Horeca?
In het centrum van Zichem kan je zeker iets vinden.

Website: https://www.natuurpunt.be/natuurgebied/demerbroeken