We wonen zelf in de provincie Antwerpen en stad Antwerpen is ons niet vreemd. We trekken er regelmatig naartoe om eens te winkelen, de Zoo te bezoeken of eens lekker te gaan eten. Maar deze keer stond geen van deze activiteiten om de planning en gingen we voor een stadswandeling van 10km langs de leukste plekjes van Antwerpen. 

Naar Antwerpen 

Wij reden met de auto naar Antwerpen en parkeerde in Parking Zoo. Wij startte de dag met een bezoek aan Chocolate Nation. Echt een heel fijn museum en een aanrader om mee te pikken tijdens je bezoek aan Antwerpen.

De parking is vlakbij het Centraal station en het Astrid plein. Je kan de stadswandeling dus ook perfect van daaruit starten wanneer je met de trein naar Antwerpen komt. 

Adres parking: Van Schoonhovenstraat 25/27, 2060 Antwerpen

Begijnhof 

De eerste stop op onze wandeling was het Begijnhof. Een oase van rust in het hartje van de stad. De kindjes aten er hun picnic en Mona speelde met een tamme kip. Iedereen goed gegeten en gedronken en klaar voor vertrek. 

Adres Begijnhof: Rodestraat 39, 2000 Antwerpen 

Begijnhof Antwerpen

Felix Pakhuis 

Van het Begijnhof wandelden we verder richting Felix Pakhuis. Het monumentaal pakhuis uit 1858 dat gerestaureerd is tot een hotspot om te brunchen én te trouwen. Een hele fotogenieke locatie. Ik trakteerde mezelf op een koffie van The smiling barista die al fietsend je koffiebonen maalt. 

Adres Felix Pakhuis: Godefriduskaai, 2000 Antwerpen

Feliks Pakhuis

MAS 

Van het Feliks Pakhuis steek je de straat over voor een stop aan het MAS. Het MAS is 62 meter hoog en je kan gratis op het dak van het mas van een panoramisch uitzicht genieten over de stad Antwerpen. Deze plek mag je dus niet missen tijdens je stadswandeling. 

Wil je je wandeling wat inkorten kan je het Felix Pakhuis en het Mas voor een volgende keer houden. 

Adres MAS: Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen

Brabo op de Grote Markt 

Het Antwerps stadhuis, de Middeleeuwse gevels en het standbeeld van Brabo. Drie iconen op één plek. De kinderen konden hun nieuwe Decathlon wandelschoenen testen tijdens de beklimming van Brabo onder een stralende zon en begeleid door live muziek van de aanwezige straatmuzikanten. Net voor we de Grote Markt op wandelen stopten we voor een Banh Mi (een heerlijk Vietnamees broodje).

Adres Grote Markt: Grote Markt 1, 2000 Antwerpen

grote Markt Antwerpen

Door de voetgangerstunnel naar Linkeroever

Vanop de grote markt wandelden we verder naar de ingang van de voetgangerstunnel aan Sint-Jansvliet. De tunnel werd geopend in 1933 en nog steeds functioneel. De iconische roltrappen en de 572 meter lange tunnel brengen je tot op Linkeroever. Hier was plaats genoeg voor de kinderen om te spelen en je hebt een prachtig uitzicht op de schelde en het historische centrum. Deze mag je dus absoluut niet overslaan! 

Stop bij terugkomst in de stad zeker voor een ijsje bij Cremerie Tropical. Dat hebt je wel verdiend met al dat wandelen. 

Adres voetgangerstunnel: Sint-Jansvliet, 2000 Antwerpen

Romantiek in de Vlaeykensgang 

Een zijstraatje van de Oude Koornmarkt (vlakbij de Grote Markt) fungeert als een tijdmachine die je meeneemt naar de Middeleeuwen. Vroeger woonden hier de armsten van Antwerpen, nu vind je hier antiek en restaurants. Verwacht geen kilometerslange steegjes, het duurt amper vijf minuutjes om er door te wandelen. Maar het is een uniek plekje in de drukke stad en zeer fotogeniek. 

Adres Vlaeykensgang: Oude Koornmarkt 16, 2000 Antwerpen

Terug naar vertrek

Wanneer je de locaties ingeeft in Google Maps kan je dus op wandel in de mooie stad. De terugweg naar de wagen of het station is het kortste over winkelstraat De Meir. Zijn je benen na al dat wandelen nog niet moe genoeg, kan je dus nog een shopping buit mee huiswaarts nemen. 

Nog een extra tip: Van zodra het weer kan, boek dan zeker ook een bezoek aan de ruien. Zo ontdek je de stad via de riolen en dat is een hele belevenis!

Meer wandelinspiratie kan je hier vinden!

Goed om te weten:

Buggytoegankelijk?
Ja. Het is nogal een verre wandeling (te ver voor onze kindjes). Mona zat in de buggy en Oscar in de draagzak. Ook de roltrappen aan de voetgangerstunnel zijn geen probleem met de buggy.

Betalend?
Nee. De wandeling is gratis.

Zwaar?
Nee, het is een vlakke wandeling.

Speeltuin?
Ja, op Linkeroever. En verder is de stad een grote speeltuin.

Horeca?
Ja.