Onze Mexico reis sloten we af zoals we die begonnen zijn, aan het strand: rust, zee en genieten. Genieten van elkaar en die laatste zonnestralen voor we weer richting de winter in België zouden vliegen. Hiervoor namen we in Chiquilá de boot richting Isla Holbox.

De ferry van Chiquilá

Op Isla Holbox rijden er quasi geen auto’s. Je laat je huurauto achter op een parking in Chiquilá, waarna je de boot neemt naar Isla Holbox. De parking kost overal evenveel, het heeft dus weinig nut om hier rond te zoeken en te onderhandelen.

De ferry maakt elk half uur de oversteek. Al is het ook interessant om eens te horen bij de kleinere bootjes, die vaak sneller en goedkoper zijn. De oversteek duurt ongeveer 25 minuutjes.

Isla Holbox met de fiets

Wanneer je aankomt in Isla Holbox geraak je makkelijk met de golfkar taxi bij je verblijfplaats. De taxi’s hebben vaste tarieven.

De wegen op Isla Holxbox zijn geen vlakke asfaltwegen, wel hobbelige zand-aardewegen. Wanneer het geregend heeft blijft er vaak gedurende een tijd water in de potholes staan. In het droge seizoen zal dit waarschijnlijk minder voorkomen.

De dagen voor onze aankomst had het stevig geregend en ook de lagune zorgde voor een overstroming. Niet dat er iemand op Holbox van wakker ligt, maar je voeten droog houden tijdens een verplaatsing zit er niet in.

Je kan je op het eiland te voet verplaatsen. Al was dat in de warmte met twee kleuters voor ons de processie van Echternach. Je kan ook beroep doen op de taxi’s of zelf een golfkar huren. Voor enkele uurtjes is dat zeker aan te raden en een toffe belevenis, maar het is ook best prijzig. Wij kozen daarom voor fietsen. Mona zat achterop de bagagedrager, Oscar in een kinderstoeltje.

Naar ons gevoel is fietsen de beste manier om het eiland te verkennen. Het is niet duur en je geraakt quasi overal. Wij moesten wel vaak door het water en op-en-af de fiets om het water rond te geraken. Wat de kinderen hilarisch vonden. Ik iets minder. Al had het wel een zekere charme, achteraf bekeken dan.

Wat doen op Isla Holbox?

Ondiep water in Punta Cocos

Neem de kinderen zeker eens mee zwemmen naar Punta Cocos. Je kan hier lang de zee in gaan en toch maar tot kniehoogte in het water staan. Wanneer je op het strand staat, je gezicht naar zee, wandel dan naar links. Daar kom je aan een ondiepe lagune en kan je al wandelend door zee naar de andere kant.

Er is een kleine strandbar maar dat is het dan ook. Als je er langere tijd wil spenderen is het interessant een kleine picknick mee te nemen.

De zonsondergang in Punta Cocos

Punta Cocos is ook het meest westelijke punt van het eiland en dus een prima locatie om de zonsondergang te zien. De zon zien zakken in de zee mag je zeker niet missen.

Wandel over de zandbank van Punta Mosquito

Tijdens eb kan je over de paradijselijke zandbank wandelen. Ter hoogte van hotel Las Nubes kan je de zee inwandelen, helemaal tot Punta Mosquito. Dat is wel een zes kilometer en je moet nog eens terug. Wij deden een stukje met de kinderen. Tijdens de wandeling in zee kom je tal van (kleine) zeedieren tegen. We hebben Mona zelden zo enthousiast weten wandelen.

Apero in de beachbar

Aan deze kant van het eiland liggen de wegen beter en zijn er tal van beachclubs. Niet alle beachclubs zijn vrij toegankelijk, voor sommige moet je een dagpas kopen. Wij spendeerden enkele uren in beachclub Naña. Terwijl de kindjes in zee speelden genoten we van drankjes en hapjes. Let op met nacho’s, de lokale zeemeeuwen zijn er zot van. En we sloten af met een mooie zonsondergang.

Spot de mooiste streetart

Overal zie je streetart in de meest vrolijke kleuren. Neem je fiets en maak een tochtje over het eiland en door het centrum en spot de mooiste streetart.

Ga wandelen met een asielhond

Er zijn heel veel straathonden in Mexico, ook op Isla Holbox. Op het eiland is er een asiel waar ze (gewonde) dieren opvangen. Wanneer het niet te warm is kan je met één of meerdere hondjes een wandeling maken. Wij gingen wandelen met Mérida en Rozetta. Mona was helemaal in haar element.

Boottocht, bioluminescence en walvishaaien

Je kan vanop Isla Holbox ook een drie-eilanden boottocht maken. Wij hadden wel genoeg op bootjes gezeten met net nog Rio Lagartos, dus deze skipten wij. Je kan er – in het seizoen – ook gaan zwemmen met walvishaaien. Maar wij zaten niet in het seizoen en met twee kleuters was dat hoogst waarschijnlijk ook niet de beste activiteit.

Wanneer het geen volle maan is (best zo weinig mogelijk maan) kan je op punta Cocos de bioluminescence zien. Er worden ook kajak tochtjes voor georganiseerd. Bij ons verblijf was het drie nachten volle maan, dus ook deze moesten we missen. We’ll be back.

Waar eten op Isla Holbox?

Aan drank- en eetaanbod geen gebrek op het eiland. Er zijn tal van restaurantjes en ook sapjes barren zijn zeer populair. Of je kan naar de Holbox foodie market.

De beste pizza aten we vlakbij onze hotel bij pizza Cabane. Al was de kreeft pizza bij Roots ook super lekker. De laatste avond gingen we eten bij Mandarina. Een toplocatie in een sfeervolle setting maar het eten was weinig en duur voor wat het was.

Vergeet ’s avonds zeker geen marquesita te eten aan een van de street food karretjes in het centrum.

Waar verblijven op Isla Holbox?

Isla Holbox is zeer populair en je betaalt al gauw wat meer. Ik deed met Black friday een deal die ons wat geld bespaarde. We logeerden vier nachten bij Ensueño Holbox & beach club. We hadden hier een ruime kamer met keukentje, ruim terras én een zalige hangmat. Je hebt er ook een zwembad + rooftop zwembad. Het is gelegen op enkele stappen van een van de mooiste stranden van Isla Holbox. Je zit ergens tussen het centrum en Punta Cocos in. Wij hebben hier genoten van ons verblijf.

Wat vond ik nu van Isla Holbox?

Ik was met hele grote verwachtingen naar deze plek gekomen. En ik vrees dat die misschien wat té hoog lagen. De stranden zijn mooi, maar zeker niet de mooiste die we ooit zagen. Het water op de wegen neem je erbij maar is op sommige momenten echt wat teveel. We moesten verschillende keren terugdraaien omdat het water gewoon te diep was. Het centrum is best druk met een chaos aan golfkarren, taxi’s, wandelaars, fietsers, water en modder.

Het is een fijne plek met een zeer leuke sfeer. Ik vraag me echt af hoe dit eiland er over een jaar of tien gaat uitzien. Ze zijn heel hard aan het bouwen en ik vraag me oprecht af of dit eiland de voorzieningen heeft om zoveel toeristen over zich heen te krijgen.

We hebben absoluut genoten van onze laatste dagen Mexico op Isla Holbox. Strand, zon, zee, lekker cocktails en elkaar. De kinderen hebben uren gespeeld en de zonsondergang was prachtig. Een mooie afsluiter van een fantastische reis.