Venetië, de stad met de prachtige gebouwen, de kanalen en gondels. Ze stond al lang op mijn lijstje om eens naartoe te gaan. Toen we afgelopen zomer van Flims, Zwitserland, naar Le Marche in Italië doorreden bleek Venetië dé perfecte tussenstop. We boekten er drie nachten en de plek veroverde onze hartjes.

Met de auto naar Venetië

Ik keek enorm uit naar ons bezoek aan Venetië. Maar het was ook met een klein hartje. We kwamen uit de bergen van Flims, Zwitserland. Uit de stilte in de bergen waar we alleen wat koeien tegen kwamen naar een stad waar de helft van de wereldbevolking op citytrip komt. Bovendien waren we er met de auto. Naar een stad waar je niet met de auto kan en mag rijden.

Wat opzoekwerk bracht ons op parking Tronchetto. De website stelde ons gerust. Reserveren was niet nodig, er waren 4.000 parkeerplaatsen en dus altijd plaats. Tot wij eraan kwamen. Er stond een giga file aan te schuiven.

We reden wat verder door en konden de auto dan toch vlot parkeren op parking Comunale. Aan €35 per dag (€10 duurder dan Tronchetto) parkeerden we de auto en wandelden we richting de watertaxi, de vaporetto. Die trouwens vlakbij stopt. Ticketjes kan je ter plaatsen kopen.

Verblijf in Venetië

We waren drie nachten in Venetië en wilden graag in het oude centrum verblijven, liefst met zicht op de gondels. Maar dat is ook niet de goedkoopste buurt om te slapen. Via Booking vond ik Palazzo Orseolo. Een plek met een topligging!

We stapten aan halte San Marco Vallaresso van de vaporetto en dan was het vijf minuutjes stappen. We moeten maar één brug over, wat handig is met valiezen en kinderen.

Stefan, de host, was super behulpzaam en reactief. We sliepen in een familiekamer met uitzicht op het water en de gondels. Het hotel heeft een toplocatie van waaruit je makkelijk te voet de highlights van Venetië kan bezoeken.

Venetië met kinderen

We waren maar twee volledige dagen in Venetië, dan is het kwestie van keuzes maken. Al heb je met één dag wel genoeg op de hoogtepunten van de stad te bezoeken. Neem naar Venetië geen buggy mee. Je moet de ene brug na de andere over, dat is dus echt heel onhandig. Mona heeft super veel gestapt, Oscar heeft soms zijn benen wat laten rusten in de draagzak.

Rise and shine

Venetië is heel druk tussen 10u en 18u. Wij zijn op dag één om 6u30 de stad ingetrokken en dat is meteen een toptip. Ja je gaat een wekker moeten zetten en niet iedereen gaat daar laaiend enthousiast over zijn maar geloof me, het is het waard! Op dit uur heb je de mooiste plekjes bijna helemaal voor jezelf. Een leeg San Marco plein en een foto op de Rialto brug zonder 7.000 andere toeristen erbij.

Wij hebben een wandeling gedaan met de Time to Momo gids. En dat was een aanrader! We hebben onze ogen uitgekeken en regelmatig genoten van het uitzicht op een terras met een koffie, een ijsje of een aperitivo.

Met de gondel door Venetië

Wie Venetië zegt, zegt gondels. We konden onmogelijk de stad verlaten zonder een tochtje op het water met de gondel. Dat was voor Mona en Oscar ook geen optie.

Je kan op verschillende plaatsen een gondel instappen. Daarvoor heb je drie formules met vaste tarieven: een tocht van een half uurtje, eentje van een 45min en een avondvaart. We gingen voor de tocht van een half uurtje en betaalden daar €80 voor.

Je kan op sommige plaatsen ook de gondel nemen om een kanaal over te steken. Dan heb je ook in een gondel gezeten en betaal je €2. Dat is dus een iets goedkoper Instagram foto.

Is Venetië kindvriendelijk?

Is Venetië een kindvriendelijke bestemming? Goh, de kinderen worden getolereerd maar daar is het dan ook wel wat mee gezegd. Ik zou het nu niet meteen een label van kindvriendelijke bestemming geven. Zeker wat het uit eten betreft. Niet alle restaurants zijn even happig op gezinnen met kinderen. Ik heb nergens een kinderstoel gespot of een kindermenu. Al doen ze meestal ook niet moeilijk als je een pasta wil delen over twee kinderen. Venetië is druk, heel toeristisch en niet per se mega (kind) vriendelijk.

Burano

Wanneer je naar Venetië gaat, beperk je bezoek dan niet alleen tot de oude stad. Venetië ligt op 118 eilanden. Wij kozen voor het eiland Burano. Mijn verliefdheid op Venetië bleek kalverliefde te zijn. Van zodra we uit de boot stapten en ik tien stappen door de straten van Burano had gezet voelde ik het pas echt kriebelen. Met de vaporetto sta je op 40min in één van de kleurrijkste plekjes ter wereld.

Als je naar Venetië gaat – wat je zeker zou moeten doen – vergeet dan niet om te gaan wandelen door de regenboog van Burano 🌈

Doen? Doen!

Ik heb niet snel de neiging om twee keer naar dezelfde plek te gaan. Maar Venetië, daar komen we terug! Wat een stad! Ik was op voorhand wat bang van de drukte. Maar van zodra ik op die vaporetto stapte was ik verliefd. De prachtige gebouwen, het water, de gondels, … Ik snap waarom zoveel toeristen er elke dag de stad plat komen lopen. De stad leeft van het toerisme maar lijdt er ook enorm onder.

Meer foto’s en video’s van onze citytrip in Venetië? Check dan hier het Instagram hoogtepunt.