Gevolgd op de blog met speelgoedtips voor de kleinsten ben ik eens gaan kijken naar het speelgoed waarmee Mona als kleuter vaak speelt. Ik laat jullie ook al even weten wat Sinterklaas in de zak heeft gestoken voor haar. Maar nog niet verklappen hé.

Vtech

Ik had ooit dat principe dat ik voornamelijk houten speelgoed zonder geluid en lichtjes in huis zou halen. Wel, dat heeft niet zo lang stand gehouden. Blijkt dat die kinderen meer interesse hebben in kleurrijk speelgoed dat veel lawaai maakt en licht geeft. Liefst alles samen.

Wel, ik ben intussen een fan geworden van Vtech. Ze hebben een gigantisch uitgebreid assortiment, vaak met een educatieve toets, het is betaalbaar en je krijgt het niet kapot. Maar echt niet hé.

Mona speelde hier al veel met de piratenboot, de BlaBla blokken en vooral de tante Jet theeset is een voltreffer.

Step

Voor haar derde verjaardag kreeg Mona van haar meter een Micro Step. In het begin was het even oefenen maar ze was er heel snel mee weg. Mona haalt topsnelheden met dat ding, dus koop er ineens een helm bij.

microstep

Puzzels

Puzzels zijn hier ook een hit. Mona kan ook steeds beter zelf puzzelen en heeft onze hulp minder en minder nodig. Met Oscar in de buurt is het wel een ramp, dat is gegarandeerd ruzie.

Spelletjes

Mona begint ook stilaan op een leeftijd te komen waarop gezelschapsspelletjes interessant worden. Vissen vangen, memory, Stef Stuntpiloot en een aantal Haba gezelschapspelen komen hier regelmatig uit de kast.

Knutselen

Kleuren, stempelen, verven, … Mona kan er zich uren (nu ja, minuten) mee bezig houden. Stickerboeken zijn ook altijd een schot in de roos en ze is nu op een leeftijd waarop ze de Play-Doh niet meer opeet. Als je trouwens geen zin hebt in opkuis blijft schilderen met water heel interessant. Tenzij ze de beker water uitgieten.

Poppen

Mona heeft hier twee poppen: Oliver en Fientje. Soms krijgt Fientje veel aandacht, om nadien weken ergens te verdwijnen omdat Oliver dan interessanter is. Je zou kunnen zeggen dat Mona een beetje een loedermoeder is. Maar de pop die ze op dat moment graag ziet krijgt wel de beste zorgen. Die krijgt eten, schone pampers, gaat naar de dokter en slaapt in een bedje bij haar op de kamer.

Dokterstasje

Vorig jaar kreeg ze van Sinterklaas een dokterstasje. Dat werd hier het afgelopen jaar ontzettend veel gebruikt. Mona is dan zowel patient als dokter. Een strenge dokter trouwens met altijd de diagnose van ‘heel erg ziek.’ Ik geef haar dan het nummer van de baas zodat ze mama thuis kan bellen.

Bruisballen

Mona gaat graag in bad, liefst met een badbal zoals ze dat dan zegt. En ze zijn zeker niet de goedkoopste, maar ik ben een méga fan van de bruisballen en bubble bars van Lush. Ze zijn bio, niet getest op dieren en de geuren zijn heerlijk. Zet het dus ook maar op je eigen kerstlijstje.

Een broer/zus

Het beste speelgoed dat er hier bij kwam voor Mona? Haar broer. Ze kan hem geen seconde gerust laten. Ze beginnen nu ook wat samen te spelen (en ruzie te maken). Ze zijn constant naar elkaar op zoek en Mona zegt heel vaak ‘Ik zie jou zo graag Oscarreke.’ En wanneer we er eens alleen met Mona op uit trekken krijgen we na twee uur gegarandeerd de vraag wanneer we Oscar gaan halen want ze mist hem zo.

Kleine opmerking bij dit type van speelgoed. Je hebt er wel wat onderhoud aan, het is luid, maakt veel rommel, produceert enorm veel snot en je moet er ’s nachts voor opstaan. Play-Doh opkuisen is nét iets minder werk.

speelgoedtips kleuter

En wat brengt Sinterklaas voor kleuter Mona?

Zoals ik in mijn vorige blog al vermeldde hebben onze kindjes al veel speelgoed. Voor eindejaar staan er wat “nuttige” dingen op het lijstje zoals decoratie en kleding. Maar Sinterklaas, hij brengt speelgoed. We hebben wel vorig weekend de speelkasten allemaal uitgeladen. Mona heeft dan de spullen waarmee ze niet meer speelt opzij gezet en die staan nu op zolder. Eens Oscar er niet meer mee speelt gaan we dat weggeven.

Mona krijgt van Sinterklaas een racebaan. Jawel … Al ben ik niet helemaal zeker of mijn man haar ermee gaat laten spelen. Ik was zo slim om Mona tot Frozen te introduceren en de Frozen gadgets waren dus ook niet weg te denken van haar lijstje: een dekbed, pyjama, poppen en een puzzel. En Sinterklaas brengt voor Mona ook een huisdier, een plushe wel te verstaan.

Maar het beste speelgoed voor Mona zijn ervaringen. Ze krijgt heel graag bezoek of gaat graag ergens naartoe. Ze vraagt dagelijks wanneer we nog eens op reis gaan en eigenlijk doet ze niets liever dan in plassen te springen.

Waarmee spelen jullie kleuters veel?