Speelgoedtips voor een peuter

3

Ik krijg regelmatig de vraag naar speelgoedtips voor de kindjes. Met Sinterklaas en de eindejaarsfeesten in het vooruitzicht is dit het uitgelezen moment om daar moeite in te steken en jullie een overzichtje te bezorgen van het entertainment dat hier het beste macheert, te beginnen met het speelgoed voor de kleinsten. En ik verklap ook al even wat Sinterklaas hier voor Oscar brengt.

Boekjes

Mona deed niets liever dan boekjes kijken als baby/peuter. En Oscar is op dat vlak nóg enthousiaster dan zijn zus. Hij wandelt constant naar de boekenkast, neemt een boekje, komt daar dan mee afgewaggeld met de woorden ‘boek, boek, boek’ om die dan aan je te geven en vervolgens in je schoot te komen zitten.

De favorieten: de flapjesboeken van Bumba, ‘Wilde dieren’ van Clavis en zowat alles van Dikkie Dik.

Poetsgerief

Twee jaar geleden bracht Sinterklaas voor Mona een set poetsgerief van Vileda. Het maakte van Mona een ware poetsgoeroe maar dat bleef niet duren. Oscar is nog net iets ferventer met zijne borstel door huis. Er is intussen een lijst aangelegd om met mijn zoon te huwen. Registreren kan via een privé berichtje.

Little tikes activity garden treehouse

Deze kocht ik voor de eerste verjaardag van mijn petekindje en mogen wij nu lenen voor Oscar. Het is een nogal groot ding met veel lichtjes en lawaai, maar Oscar heeft daar echt al enorm veel in gespeeld.

Ballenbad

Mona kreeg op haar eerste verjaardag een ballenbad. Zo een schoon roze met roze ballen. We hadden toen niet echt rekening gehouden met een mogelijke zoon. Zowel Mona als Oscar hebben daar al veel in gespeeld. Het is wel veruit een van het meest irritante speelgoed om in huis te hebben. Die ballen liggen werkelijk overal en het doet ook dienst als verdwijnput. Iets kwijt? Check dan eerst het ballenbad. Grote kans dat we het daar in gaan vinden.

Duplo

De Duplo blokken zijn hier ook een groot succes. Er werden al grote torens mee gebouwd, kinderboerderijen en dorpen. Oh en de kindjes vinden dat ook wel tof.

Autootjes, dieren, ….

Auto’s, de zoef zoef diertjes van Vtech, dieren, … werken hier ook wel. Maar ook lege dozen, inpakpapier, het TV kaske en de iPhones zijn hier nooit veilig van kleine kinderhandjes.

Een pop

Net voor Mona twee werd kreeg ze van ons haar eerste pop, Fientje. Een zachte pop met een melkflesje en een tutje. Verder geen te grote technische snufjes. Fientje was vanaf dag één Mona’s baby’tje waarmee ze ging wandelen, die ze te slapen legde en borstvoeding gaf.

Een loopfietsje

Een speelgoed dat zichzelf ruimschoots terugverdiende bij Mona was een loopfietsje. Zo een gekleurd plastic ding van €10. Daar heeft ze enorm veel mee rondgereden maar ondertussen is ze er wat uitgegroeid. Het is een kwestie van tijd voor Oscar ermee door het huis kan sjeezen.

Wat was nog niet zo een groot succes?

Ik kocht al dingen uit nostalgie. Play-doh bijvoorbeeld. Ik was daar als kind verzot op en ik kon niet wachten om samen met de kindjes hiermee te spelen. Maar blijkt dat een baby/peuter daar echt nog te klein voor is. De play-doh wordt opgegeten en de kleuren worden gemengd. Gemengd! En als ik hier nu thuis éne regel heb waar ik niet van afwijk is het toch wel dat de Play-Doh niet gemengd mag worden.

Kerst 2018 kochten we Mona een Wobbel. Een mooi, weliswaar duur, houten stuk speelgoed dat tot op heden decoratief is. Voor een baby/peuter naar mijn gevoel dus nog wat te vroeg.

Wat brengt Sinterklaas voor peuter Oscar

Mona en Oscar hebben teveel speelgoed, dat weten we. Ze hebben zoveel dat ze eigenlijk niet meer weten met wat ze moeten spelen. Alles gaat hier ook in fasen. Er zijn periodes waarin ze met een bepaald speelgoedje heel vaak spelen om dan vervolgens ergens in een vergeethoek te belanden. We proberen regelmatig wat speelgoed op te bergen en het dan een tijdje later boven te halen. En waar Mona speelgoed kreeg volgens haar leeftijd is dat bij Oscar anders, dat speelgoed van grote zus is uiteraard een pak interessanter dan zijn babyspeelgoed. Ik verdenk hem ook van het opeten van enkele puzzelstukken, maar daar heb ik nog geen hard bewijs van.

Sinterklaas brengt voor Oscar enkele nieuwe boekjes en wat jongensspeelgoed. Natuurlijk mag Oscar met de poppen spelen en dat roze ballenbad gaat hem kei goed af. Maar enkele autootjes en een tractor gaan zeker ook in de smaak vallen. We vonden inspiratie en cadeautjes bij Lidl.

Welk speelgoed is bij jullie peuter een echte hit en wat totaal niet?

 

3 REACTIES

  1. Mijn dochter, Lin, heeft helemaal niets te kort qua speelgoed. Toch zit ze liever dagelijks in mijn keukenkasten om met de potten van bv tupperware te spelen.. ze werd vorige week 1 jaar (ze werd uiteraard door familie overladen met cadeau’s) en doordat ze zo kort voor sinterklaas en kerst jarig is hebben wij besloten geen speelgoed te (laten) kopen voor haar maar eerder kleertjes te geven zoals een nieuwe pyjama, eerste schoentjes, nog een extra winterjas, … dit jaar zal dat nog zonder gezeur lukken. Waarschijnlijk is dit volgend jaar niet meer mogelijk 🙂

    • Oh dat eerste jaar voor Mona hebben wij eigenlijk ook niet meegedaan aan Sinterklaas. Het besef begint eigenlijk nu pas te komen merk ik. Dus ik begrijp dat volledig!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.