We hebben een klein landje, maar aan keuzes van dierenparken hebben we in België en in de buurlanden geen gebrek. Voor elk wat wils. Maar die uitstappen kosten centen en misschien is het leuk om eens te horen wat wij van de door ons bezochte dierenparken vonden?

Eigenlijk ben ik geen fan van de dierentuin

Ik ga al wel even aan kanttekening maken. Ik ben eigenlijk niet zo een een fan van een dierenpark. Dat klinkt in dit opzet en gezien het aantal dat we reeds bezochten een beetje ongeloofwaardig, dat besef ik. Eigenlijk wou ik mijn kinderen nooit naar een dierentuin nemen. Gewoon omdat ik hen niet wil leren dat het normaal is dat je ‘the big 5’ op wandelafstand van elkaar in het centrum van een stad kan zien. Ik wil hen Afrika tonen, de dieren in het wild. Hen ’s morgens om 5u uit bed zetten om te gaan zoeken naar die dieren en het risico te nemen er geen enkele te zien. Hen tonen dat dieren in de natuur horen, op hun terrein. En niet in een kleine kooi.

Maar omdat ik af en toe al eens een principe overboord gooi heeft ook dit niet gigantisch lang stand gehouden. Tegen de tijd dat ik vind dat mijn kinders oud genoeg zijn om dat alles te beseffen en ze het oke vinden om om 5u op zoek te gaan naar dieren die ze misschien niet gaan vinden zijn we ook alweer een jaar of zes verder. En Mona is enorm gefascineerd door dieren en het kind gaat gewoon graag naar de zoo. Dus bezochten we er al enkelen en hier is wat wij ervan vonden.

Op nummer vier, de Zoo van Antwerpen

Misschien wel de bekendste zoo van ons land, gelegen aan het Centrale station in hartje Anwerpen. Makkelijk bereikbaar met de trein en vlakbij een parking indien je toch zou riskeren om met de auto naar Antwerpen te komen. Mijn man ging er onglangs naartoe met Mona maar was meer onder de indruk van Planckendael. De zoo is kleiner en qua experience is het minder dan Mechelen.

Conclusie: gezellige plek en je kan het prima koppelen aan een bezoek aan de stad Antwerpen. Wil je echt een dagje in de zoo doorbrengen is Planckendael interessanter.

Zoo Antwerpen

Op nummer drie, De Beekse Bergen

Op Mona’s tweede verjaardag bezochten we voor het eerst de Beekse Bergen. Ik was er zelf nog nooit geweest en vooral het gegeven dat je zelf met je wagen door het park kan rijden vond ik geweldig leuk klinken. We hadden wat een valse start. Het was een brugdag, super mooi weer en dus massa’s Belgen en Nederlanders met hetzelfde idee. En wat heb ik een hekel aan file (zeker met een zeurende peuter op de achterbank).

We begonnen ons bezoek aan de Beekse Bergen met een autosafari. Ja we hielden ramen en deuren gesloten en nee we zijn niet uitgestapt om de luipaarden van dichterbij te bekijken. We hebben ze eigenlijk niet gezien tijdens de autorit. Mona zat bij mijn man aan het stuur en was laaiend enthousiast. Of dat nu over de dieren was of het feit dat ze mocht sturen is wel niet helemaal duidelijk.

Halfweg het park parkeerden we de wagen en maakten we een wandeling. Het vervolg van het park deden we opnieuw met de auto. De boot en bus hebben we dus niet geprobeerd.

Conclusie: Je kan het park op verschillende manier: met je eigen wagen, met de bus, te voet of met de boot verkennen. Dat maakt het best uniek en vooral het traject langs de giraffen is erg leuk. Je kan er trouwens ook verblijven in een safari lodge. Dat probeerden we nog niet maar het ziet er leuk uit.

Beekse Bergen

De tweede plaats voor Zoo Planckendael

De Zoo van Planckendael in Mechelen is voor ons de dichtste bij huis. Mijn man ging er al enkele keren op papa-dochterdag en onlangs bezochten we hem tijdens een weekendje Mechelen. De Zoo van Planckendael is de laatste jaren enorm veranderd. Je kan er verschillende continenten bezoeken en er zijn tal van eet- en speelgelegenheden. Je kan er gerust een dag gevuld krijgen. Topper is natuurlijk het voedermoment van de pinguÏns. Daar moeten wij Mona altijd tegenhouden of ze zou zo een beestje mee naar huis nemen. Voor dit jaar namen we dan ook een abonnement.

Conclusie: Leuk dierenpark met tal van speelgelegenheid. Heel netjes en er is telkens wel iets nieuws te ontdekken. Ook makkelijk bereikbaar met de auto.

Planckendael Planckendael

De eerste plaats voor Pairi Daiza

Safe the best for last heet dat. Deze stond al een tijdje op mijn to do. Ik heb er al zoveel van gehoord en toen we door Lidl warden uitgenodigd voor de presentatie van hun babyassortiment in Pairi Daiza boekte ik meteen een dag verlof en trok ik met man en dochter naar Franstalig België (Ik was toen zwanger van Oscar maar dat was nog een geheimpje). Voor ons was het best een tripje, 2u ‘s ochtends en 1u30 om terug te keren. Maar het was het waard.

Pairi Daiza is gigantisch. Je geraakt niet helemaal rond op een dag. Het park is verdeeld in continenten met elk hun dieren en aankleding. Tempels, torens, … alles is aangepast en je waant je echt op vakantie. Bij een aantal dieren kan je ook best kortbij komen. Het leukste van al, ik had veel minder het gevoel van in een zoo rond te lopen dan in de andere parken.

Conclusie: qua experience is dit veruit het beste en mooiste dierenpark dat wij bezochten en een absolute aanrader!

Zijn jullie fan van dierenparken? Ik hoor graag jullie tips.

Pairi Daiza review Pairi Daiza review Pairi Daiza review