Zoals jullie hier regelmatig op de blog zien passeren leest Mona super graag. Het is één van onze favoriete activiteiten. Mona kiest de boeken, mijn man of ik lezen voor. Ondertussen hebben we de knisperboeken al een tijdje achter ons gelaten en is er interesse in echte verhalen.

Lezen is hier quality time

Dat boeken lezen is hier echt quality time. Je kan je ondertussen immers met weinig andere zaken bezighouden. Waar het in de verleden vooral prentboeken waren, lezen we nu meer en meer verhalen. Die verhalen helpen bepaalde situaties ook uit te leggen. Eén van Mona’s favoriete boeken momenteel is “Saar wordt grote zus.” En dan vertelt Mona honderduit over dat zij ook grote zus wordt en komt ze de buik een dikke knuffel geven.

Tijdens onze vakantie in Italië waren we wat beperkt in het meezeulen van boeken en speelgoed. Een van de boekjes die we bijhadden was “Sammie in de zomer.” Als we dat boek geen 100 keer gelezen hebben die week weet ik het ook niet meer. Dan komt ze eraan gewandeld met haar boek in de hand “mama, Sammie in de zomer lezen.”

En ze leert er zoveel mee

Ik heb echt de indruk dat ze heel veel woorden uit die boeken ook onthoudt en dat dit bijdraagt tot haar woordenschat. Mona praat al heel erg goed voor een tweejarige. Ze praat sinds enkele weken in (vol) zinnen en ook vervoegingen en verleden tijd begint ze toe te passen. Niet altijd correct, maar toch. “Ik heb gekakt” vervoegt ze dan wel perfect. Heerlijk trouwens om met die zin wakker te worden ’s morgens.

Het zal ook wel interesse en aanleg zijn hoor. Mona was “laat” met kruipen en stappen. Maar dan weer een snelle wat haar babbel betreft.

Onze favoriete boekjes

Het aanbod in boeken voor peuters is echt gigantisch. Een tijdje geleden schreef ik al eens een blogje met enkele tips. Oud en nieuw, goedkoop en wat duurder. Keuze met hopen! Een van onze absolute favoriete uitgevers is Clavis. Ik vind hun boeken echt ontzettend kwalitatief en aangepast aan de leeftijd.

WIN een boekenpakket met de drie favoriete boeken van Mona

Omdat ik voorstander ben van lezen en voorlezen voor je kind mag ik van Clavis drie boekenpakketten weggegeven met de drie favoriete boeken van Mona van dit moment. Welke drie zitten er in het pakket?

Sammie in de zomer

Deze mag absoluut niet ontbreken. Met stip de favoriet van Mona. Het boekje vertelt het verhaal van Sammie en paardje Jobbe op een warme zomerdag (kei toepasselijk ook deze zomer!)

Schuifboekjes met wilde dieren

Kinderen en dieren, dat is toch een magische combinatie. In dit leuke schuifboekje komen er tal van wilde dieren piepen. Benoem ze samen met je peuter en leer hen de geluiden die ze maken. Het schuiven in het boekje is ook voor hen extra leuk.

Voor het slapen gaan ‘Mijn bedje’

Dit boekje vertelt het verhaal van rendier. Ze is erg moe en gaat op zoek naar haar bedje. Maar ze belandt in tal van bedjes van de andere dieren die haar er stuk voor stuk terug uitgooien. Maar zoals dat gaat in sprookjesland eindigt alles gelukkig goed voor rendier. Een ideaal boekje om voor te lezen voor het slapen gaan.

Winnaars

De wedstrijd is intussen afgelopen. Dank voor jullie deelnames. De winnaars werden per mail gecontacteerd.

Clavis peuterboeken

Papa en Mona lezen voor de 763 keer ‘Sammie in de zomer’