Ik ben absoluut voorstander van samen lezen en voorlezen met/voor je kind. En dit al vanaf jonge leeftijd. Het stimuleert hun fantasie en taalontwikkeling en het is ook gewoon een leuk ouder-kind moment. Boekjes kijken en lezen staat hier hoog op de activiteitenlijst en ook Mona is er zot van. We delen dus graag onze boekentips voor peuters.

Welke boeken zijn geschikt?

Eerlijk, met een baby/peuter kan je evengoed door de reclameblaadjes bladeren. Het maakt hen niet zo gigantisch veel uit. Met Mona begonnen we met knisperboekjes en een geluidboek. Nu zijn het vooral prentenboeken, aanwijsboekjes, zoekboeken en liefst van al met geluid. Voor het slapengaan hebben we ook een boekenrek vol, maar daar is Bumba veruit de favoriet.

Onze boekentips

Clavis geluidenboekje

Ze bestaan in verschillende uitgaven. Boerderij, voertuigen, vogels, huisdieren,etc. Elke tekening heeft een drukknopje dat je kindje makkelijk zelf kan indrukken. We kochten onlangs in Kruidvat een goedkopere variant maar die geluidsknopjes waren te straf voor Mona en dat zorgde voor frustraties bij mijn peuter.

Met deze boekjes leerde ze vooral al veel dierennamen en geluiden. We “ondervragen” haar geregeld en ze doet het echt goed. Dikke 10/10, bank vooruit en een kus van de juf.

Dikkie dik

Ook Dikkie Dik is hier een voltreffer. Wij hebben de boerderij, de zoo, tuin en onlangs kochten we nog ‘dierendokter‘ bij. We gaan dan samen met Dikkie Dik op zoek naar de dieren en we maken zelf geluiden of we kleven pleisters op de wonde. Tof om samen te doen maar ook deze bladert Mona vlotjes zelf door.

boekentips peuter

Mona’s boekenkast in de speelkamer

Bumba’s grote zoekboek

Deze kregen we cadeau van een vriendin en was van dag 1 een groot succes. In het begin wees Mona de dingen aan en benoemden wij ze. Ondertussen zijn de rollen omgedraaid.

Nog meer Bumba

Maar ook de flapjesboeken van Bumba doen het hier goed. Al moet ik bekennen dat er hier en daar al een flap gesneuveld is.

Mijn eerste 100 woorden

Wij hebben ‘mijn eerste 100 woorden‘ en ‘mijn eerste 100 dieren.’ Het zijn kartonnen boekjes die makkelijk in de hand van je peuter liggen en heel fijn om woordjes en dieren te leren.

Verhaaltjes voor het slapen gaan

Enkele maanden geleden zijn we gestart met het voorlezen van een verhaaltje voor het slapen gaan. In het begin waren dat verhaaltjes uit een Disney Boek of de Efteling. Tijdens de kerstperiode las ik altijd een stukje voor uit ‘Tiny viert kerstmis’ en ook die werd gesmaakt. Maar dan kregen we het Bumba boek cadeau en telt al te rest niet meer. Het verhaal van de papegaai ken ik ondertussen helemaal van buiten. Mijn stemimitaties zijn blijkbaar ook hilarisch.

boekentips peuter

Mona kiest een verhaaltje voor het slapen gaan

Mijn favoriet

Hoeveel ik van je hou‘ is mijn absolute favoriet. Mooi getekend en een mooi verhaal. Mona was het meestal halfweg beu. Maar de laatste weken kunnen we het boek uitlezen en strekt ze haar armen op de vraag hoeveel ik van je hou. Zo schattig.

Je hoeft heus geen fortuinen aan boekjes te spenderen. Kans is groot dat er een flap verdwijnt of het boek half wordt opgegeten. Misschien heb je zelf op zolder nog wel boeken uit je kindertijd liggen of kan je er overkopen van een vriendin of familielid. Welk boek, de prijs en of het oud of nieuw is doet er eigenlijk niet toe. Maar probeer echt die tijd vrij te maken om samen boekjes te lezen en dingen te benoemen.

Hebben jullie nog leuke boekentips voor ons?

boekentips peuter

Mona leest een boekje in de zetel