Ik ben een draagmama. Mona hebben we veel gedragen en Oscar nóg meer. Gewoon omdat ik het fijn vind mijn kindjes kort bij me te hebben en het ook gewoon heel handig is. Ik krijg regelmatig vraag naar welke draagzak wij gebruiken maar omdat dat nogal verandert met gewicht en leeftijd lijst ik ze hier even op.

Baby dragen

Mona zat als kleine baby in een Ergobaby 360 met verkleinkussen. Dat ging behoorlijk goed maar voor een mini baby is dat best wel een groffe draagzak.

Voor Oscar pakten we het anders aan met een draagdoek. Dat was hier de Babylonia Tricot Slen. Mooi design, zacht en comfy.

Is dat niet moeilijk om te knopen? Trust me, ik ben niet de handigste thuis (en ik kan ook niet koken, ge begint u af te vragen hoe ik aan zone man ben geraakt hé) maar zélfs ik kon dat. Lang leve een schoonzus die dat knopen onder de knie had of YouTube to the rescue. In het begin is het even oefenen maar je bent daar snel mee weg.

Oscar zat heel graag in de draagdoek en ook ik vond dat aangenaam om hem zo te dragen. Mijn man verkoos de draagzak.

Peuter dragen

Oscar heeft tot ongeveer zes maanden in de draagdoek gezeten. Dan zijn we gewisseld naar de Ergobaby 360 die ik nog had liggen van Mona. Het verkleinkussen hadden we niet meer nodig.

Voordeel van die draagzak is dat hij uiteraard ergonomisch is voor je baby – die kikkerhouding weet je wel – en ook voor jou. Je kan je kindje met het gezichtje naar je toe dragen maar wanneer ze iets ouder zijn kan je hen ook draaien met het gezicht naar de wijde wereld. Nog wat later kan je op je rug dragen. Wat voor langere afstanden met een zwaardere peuter minder belastend is vond ik zelf.

Peuter en kleuter dragen

Je kan die Ergobaby 360 gebruiken tot 20 kilo. Al vind ik niet dat Mona er nog mooi in past. Vanaf 11 kilo, of vanaf maatje 86-92, kan je ook overschakelen naar de Tula Toddler. Deze kan je gebruiken tot 22 kilo. Omdat ook Mona daar nog in kan, nemen we deze altijd mee. Met de Tula Toddler kan je je kindje dragen met het gezicht naar je toe of op de rug. Mona draag ik standaard op de rug, dat lukt niet meer op mijn buik. Ik verlaat het huis eigenlijk nooit zonder deze draagzak. Je kan die trouwens makkelijk wassen in de machine.

Dragen in de bergen

Voor avontuurlijkere wandelingen of de wandelingen in de bergen kozen we voor draagrugzakken. Dit omdat de kindjes wat hoger zitten en dus goed kunnen meekijken maar vooral omwille van het extra veiligheidsgevoel. In 2019 deden wij een stevige bergwandeling met Oscar in de draagzak. Ik was panisch dat ik zou vallen en hij met zijn hoofd op een rots zou belanden. In zo een draagrugzak hebben kinderen toch niet iets meer bescherming, had ik het gevoel.

Wij hebben hier een Thule draagrugzak. Deze wordt vooral gebruikt door mijn man. Voor mij is die wat groot en zwaar. Ik heb het gevoel dat ik ermee achterover val. Ik maakte afgelopen zomer in de bergen dan vooral gebruik van de Deuter kid comfort active SL. Een kinderdrager die meer is afgestemd op vrouwen door onder andere smallere schouderbanden en ook minder weegt.

Een extra voordeel van die kinderdragers is dat je er best nog wat extra’s in kwijt kan zoals water, eten, reserverkledij, …. Al is het natuurlijk allemaal wel extra gewicht.

Tevreden?

Dit zijn eigenlijk de enige draagdoeken en draagzakken waar wij ervaring mee hebben. Ik kan dus moeilijk vergelijken met andere modellen of merken op de markt. Ik ben van al deze draagzakken wel heel tevreden en ze werden en worden vaak gebruikt.

Wanneer we met vier op stap gaan hebben we meestal één buggy en één draagzak mee. Of wanneer ik alleen op stap ben met de twee kindjes zit Mona meestal in de buggy en Oscar in de draagzak.

Ik kan alle bovenstaande modellen aanraden. Maar wat voor ons werkt, werkt misschien niet voor jullie. Probeer dus wat te testen en aan te voelen wat voor jou het aangenaamste is. Jij moet tenslotte die gewichtjes ronddragen. Let wel altijd op één cruciaal dingetje: zorg er aub voor dat het een ergonomische draagzak is waarbij je kindje mooi in kikkerhouding zit. Voor de rest is het vooral aanvoelen wat voor jou aangenaam is en een schone print en kleurke uitkiezen en je bent vertrokken.

Vamonos!

Op zoek naar wandelinspiratie, kijk dan zeker hier en vergeet ons niet te volgen op Instagram.