Afgelopen donderdag organiseerde ik samen met de Child Care Academy een workshop EHBO bij ons thuis voor 20 bloglezeressen. En dat was best een beetje een vreemd gevoel, 20 dames in huis die mij beter kennen dan ik hen. Maar het werd ook vooral een interessante avond waarin we echt heel veel hebben opgestoken.

Wist je dat

 • je 2 tot 6 minuten zonder zuurstof kan?
 • een baby de eerste maanden enkel door de neus ademt en je die neus dan ook niet kan dichtknijpen?
 • je bij het reanimeren van een volwassen persoon je altijd ribben gaat breken?
 • je een kind moet beademen of zijn kansen halveren?
 • je bij het reanimeren van een volwassen 5 tot 6 cm moet duwen?
 • je geen isobetadine mag gebruiken onder de 2,5 jaar omwille van jodium?
 • de reanimatie van een baby, een kind en een volwassenen niet dezelfde zijn?
 • er apps bestaan om de hulpdiensten te verwittigen en je locatie meteen bepalen?
 • het liedje van ‘staying alive’ het perfecte ritme voor hartmassage aangeeft?
 • je vele van je moederinstincten zoals het oprapen van je huilend kind dat van de trap is gevallen, moet negeren omdat je er meer kwaad dan goed mee doet?
 • reanimeren verdomd vermoeiend is? Om nog maar te zwijgen over het psychologische aspect.
EHBO workshop kinderen

Diepe concentratie bij iedereen. Mijn man had ook nog nooit zoveel vrouwen in zijn living gehad.

Awel, geen paniek. Want ik wist dat dus ook allemaal niet.

Aanleiding voor de organisatie van de workshop was mijn moederschap. Ik had er tevoren nooit echt bij stilgestaan, maar in geval van nood zou ik absoluut niet de persoon zijn die hulp kon bieden. En als je een kind in huis hebt, kan dat belangrijk zijn. Wat als ze zich verslikt? Of wat als ze bewusteloos geraakt? Of erger, wat als ze stopt met ademen?

Allemaal scenario’s waarbij ik uit totale paniek veel kostbare tijd zou verliezen.

Dus, we organiseerden een workshop

Michael Dreesen van Child Care Academy dompelde ons gedurende 3 uur onder in zijn EHBO workshop. Geen Tupperware of juwelen op tafel, wel Jef en Joske op de grond.

Michael slaagde erin om 20 vrouwen te doen zwijgen en luisteren. Hij bezorgde ons enkele keren kippenvel want niemand oefent graag de reanimatie van een kind. Maar hij deed het met zulke overgave en gevoel voor interactie en humor. De focus van mij en de dames was groot. Lang geleden dat ik me nog eens 3 uur op iets had kunnen concentreren.

Ik heb op die 3 uur tijd ontzettend veel bijgeleerd. Ik beweer niet dat ik een perfecte hulpverlening zou aanbieden. Maar ik zou wel kunnen terugvallen op een basis. Ik zou een pak zelfzekerder zijn als ik hulp zou moeten bieden. Ik zou minder tijd verspillen, minder panikeren.

Wat leer je nu tijdens zo een 3 uur durende workshop?

Je leert enkele good to know’s en nuttige telefoonnummers. Maar ook wat je best doet als je kind van de trap valt en zich zwaar bezeert. Of wat je moet als je kind in glas trapt. Hoe je controleert of iemand nog ademt, hoe je reanimatie toepast bij een baby, een kind of een volwassene en hoe een defibrillator werkt. Je leert wat je best doet als iemand zich verslikt en Heimlich toepast. Je leert hoe je best een wonde verzorgt en hoe je een arm kan afbinden…

workshop EHBO kinderen

Ik oefen een reanimatie bij een volwassen man. En dat voelde ik aan mijn armspieren!

EHBO workshop kinderen

Lesgever Michael legt zijn bevallige assistente in een veilige houding

EHBO workshop kinderen

Wat te doen als iemand zich verslikt? Deze mama mocht het aan de lijve ondervinden.

EHBO workshop kinderen

Michael illustreert een reanimatie bij een baby. En toen werd het even heel stil.

Het is zo een opleiding die ze zouden moeten verplichten

Je krijgt op die 3 uur tijd enorm veel informatie te verwerken. Gelukkig krijg je achteraf alles in een handig document doorgemaild zodat je het regelmatig zelf kan opfrissen.

Ik vond de workshop een van de nuttigste die ik ooit volgde maar het  nooit te moeten toepassen. Maar als het nodig is, weet ik wel wat gedaan. Het is zo een workshop die iedereen verplicht zou moeten volgen. Want je weet nooit dat je er het leven van je kind mee kan redden. Of dat van het vriendje dat komt spelen, dat van je partner of dat van die wildvreemde voor je aan de kassa.

Zelf ook een EHBO workshop met Child Care Academy organiseren?

En het beste nieuws: iedereen kan de workshop thuis organiseren. Nodig je vrienden en vriendinnen uit, de grootouders en de babysit. Buiten een beetje plaats, enkele stoelen en een drankje hoef je niets te voorzien. Child Care Academy heeft alles mee, jullie moeten gewoon opletten, vragen stellen en oefenen.

En omdat ik zo enthousiast ben en jullie echt wil overtuigen van het nut van de workshop krijgen jullie korting! Gebruik bij reservatie de code ‘ANNELIES BELEEFT‘* en de deelnemers  betalen €26 per persoon ipv €30. En geef toe, dat is een koopje om een leven te redden.

En nog een laatste weetje!
Wisten jullie dat ik de allerliefste lezeressen heb?

 *Twijfel niet te lang. De code is slechts geldig tem 10 november 2017. 

EHBO workshop kinderen

Mona is helemaal klaar om levens te redden