Alvorens onze reisroute ons opnieuw richting strand bracht maakten we in Valladolid nog een tussenstop van twee nachten. Wat mij betreft was Valladolid de fijnste stad die we bezochten en had ik er gerust enkele dagen langer kunnen vertoeven. Dit hebben wij gedaan tijdens ons bezoek aan het kleurrijke Valladolid.

Het roze kerkje van Uyama

Onze route bracht ons van Izamal naar Valladolid. Een rit van een goed anderhalf uur. Ik kan trouwens aanbevelen om tijdens dit rit even een korte omweg te nemen via Uayma. Een klein dorpje waar op zich niet veel te zien of te beleven valt. Maar het prachtige roze kerkje en de mooie rode voordeur zijn je stop zeker waard.

Wat te doen in Valladolid?

Valladolid is een prima uitvalsbasis om Chichén Itza en een aantal prachtige cenotes te bezoeken. Maar het centrum van Valladolid is je bezoek meer dan waard.

Loop zeker eens over Parque Francisco Cantón, recht tegenover de mooie kerk Iglesia de San Servacio. Je vindt hier verschillende kraampjes en tegen de late namiddag komen er vele mensen om bij te praten of een hapje te eten.

Het is gezellig wandelen door de mooie, kleurrijke straatjes. In het centrum van Valladolid is trouwens ook een cenote te vinden, cenote Zaci.

Chichén Itzá

Vanuit Valladolid kan je verschillende Maya steden vlot bereiken. Denk aan Ek’ Balan en Coba. Wij hadden jammer genoeg niet voldoende tijd in Valladolid voorzien om deze te bezoeken. Probeer er tijd voor te maken.

We bezochten wel de site van Chichén Itzá, één van de zeven wereldwonderen. Ik geloof dat er grotere/mooiere Maya sites in Mexico zijn, al is het echt wel je bezoek waard.

Het is interessant om deze te bezoeken met een gids. Tijdens het aanschuiven riep er een Nederlandse vrouw met de vraag of er nog Nederlandstalige mensen in de rij stonden. Zo konden we bij hen en nog een Belgisch koppel aansluiten voor een bezoek met Nederlandstalige gids en deel je de kosten. Ik vond dat bezoek met gids echt een meerwaarde want op de site zelf is weinig tot geen informatie te vinden. Voor Oscar was alles goed. Mona was heel geïnteresseerd in de geschiedenis en wat de gids te vertellen had. Zet dus gerust je keel even open op zoek naar taalgenoten, je kan er je voordeel maar mee doen.

Cenotes

Rond Valladolid kan je prachtige cenotes vinden. Denk hierbij aan Ik Kil, Oxman en Suytún. Dit zijn drie prachtige en zeer populaire cenotes in Yucatan. Wij kozen voor cenotes Samula en X’kekén. Deze twee cenotes liggen op wandelstand van elkaar en je kan ze beiden met één toegangsticket bezoeken. Beiden zijn behoorlijk groot en liggen ondergronds, het zijn gesloten cenotes, op een lichtstraal na. De zonnestraal in Samula zorgt voor een prachtig effect. In X’kekén vind je grote stalactieten.

Waar eten in Valladolid?

El Meson del Marques ligt vlak aan het grote plein. Je kan hier gezellig eten, ze hebben ook een rooftop. Ze zouden hier de guacamole aan tafel komen maken, maar daarvoor hadden wij niet het juiste ‘codewoord’. Probeer misschien eens met ‘Guacamole mesa’.

Yakunaj Cocina Mexicana hier aten we heerlijke taco’s. Vraag zeker om buiten te zitten, ze hebben een gezellig terrasje.

Wabi Gelato, vergeet zeker niet om hier een ijsje te gaan eten. Ik ging voor een chocolade-roze peper smaak en die was waanzinnig lekker!

Je zal in Valladolid ook tal van street food kraampjes tegenkomen. Probeer zeker eens een taco en een verse mango (al dan niet met chili).

Waar verblijven in Valladolid?

Wij sliepen twee nachten in Casa Hipil. We hadden met de familiesuite een zeer ruime kamer mét groot stapelbed voor Mona en Oscar. Een heel fijn, kleinschalig, hotel op wandelafstand van het centrum, incl. parking. Achteraf bekeken hadden één of zelfs twee nachten extra in Valladolid zeker ook gekund.

Het roze meer van Las Coloradas en flamingo’s in Rio Lagartos

De roze meren van Las Coloradas zijn een bijzondere plek om te bezoeken. Het gebied wordt gebruikt voor de zoutwinning en hierdoor ontstaat er een roze meer. Wij hebben deze plek bezocht op onze route van Valladolid naar Isla Holbox, het is wel een redelijke omweg.

Wanneer je er toch bent kan je best ook nog even doorrijden tot Rio Lagartos, een biosfeerreservaat. Het is een klein dorpje, rij tot aan het water en boek daar een boottochtje. Deze neemt je mee langs de mangroves, krokodillen en de flamingo’s. Een hele toffe uitstap om met kinderen te doen. Opgelet, het is nog drie uur rijden naar Chiquila voor de boot richting Holbox, vertrek dus op tijd. De weg is niet verlicht en je komt er regelmatige stevige potholes tegen.

PS: de krokodillen zijn echt, komen heel kortbij maar ze zijn zeer vriendelijk. Volgens onze gids.