In mijn hometown Booischot ligt één van mijn favoriete plekjes in de buurt, het Kasteeldomein Hof ter Laken. Het domein was lange tijd in adelijke privé-handen en dus niet toegankelijk voor het gewone volk, zoals wijzelf. Jammer, want die grote poorten hadden altijd al iets mysterieus.

Open voor het publiek

Booischot is een deelgemeente van Heist-op-den-berg met onder ander De Averegten. Booischot zelf bestaat grotendeels uit beton en wat extra groen was hier zeker welkom. In 2018 legden Kempens Landschap en de gemeente samen en kochten ze het domein én het kasteel. Sinds een kleine twee jaar is het domein open gesteld voor het publiek, fietsers en wandelaar. Het kasteel zelf was nog tot de zomer van 2020 bewoond maar het staat intussen leeg. Het kasteel zelf is nog niet toegankelijk maar je kan er wel langs wandelen.

Voor het kasteel en de bijgebouwen zijn ze momenteel op zoek naar een herbestemming. Het domein heeft zware renovatiewerken nodig en daar zullen veel centjes voor nodig zijn. Ik droom stiekem van een B&B.

Prachtig om te wandelen

Het domein is een 30 hectare groot, verloren lopen ga je er normaal niet doen. Een prima wandeling om met kinderen te doen. Er zijn verschillende wandelingen uitgestippeld en met de knooppunten kan je ook een mooi stuk langs de Grote Nete wandelen.

De dreef kleurt in de herfst prachtig. Er staan verschillende bankjes in het bos om op adem te komen. Er zijn (nog geen) speeltuigen maar aan modder, plassen en avontuur is er meestal geen gebrek.

In het domein ligt ook nog een oude, deels ommuurde boomgaard, oude serres en staat er verscholen tussen de bomen een kleine boskapel, die vroeger dienst deed als ijskelder.

Mijn favoriete plek van Heist-op-den-Berg

Het domein is mijn favoriete plek in de wijde omgeving. Mijn loopparcours gaat erdoor, ik ga er heel graag wandelen met ons gezin, in de zomer fietsen we er vaak door. Op mijn vrije vrijdagen ga ik er graag wandelen met Oscar of na schooltijd ga ik met Mona nog een kleine wandeling maken aan het kasteel. Ik hou van deze plek en zie mijzelf helemaal in dat kasteel wonen.

Goed om te weten:

Buggytoegankelijk?
Ja. Bij regenweer kan het om sommige plekken wel modderig zijn.

Betalend?
Nee.

Zwaar?
Nee. Wanneer je de hele tour wandelt zit je aan een drietal kilometer.

Speeltuin?
Nee.

Horeca?
Nee. Wanneer je het domein uitwandelt aan de kant van de Grote Nete kan je verder wandelen tot aan de Pallieterhoeve. Daat kan je iets eten/drinken en is er een speeltuin voor de kindjes.

In de buurt
Ga zeker eens langs bij kinderboerderij De Bollekeshoef in Booischot of de Averegten in Heist-op-den-Berg.

Website: https://www.kempenslandschap.be/nl/over-kempens-landschap/domeinen/landgoederen/hof-ter-laken