De afgelopen jaren deed ik een viertal keer een sapjes Detox kuur van Jus Jus. Een dagje om eens te testen, een keer vier dagen en twee keer drie dagen. De laatste keer dateerde al van de zomer 2019, dus waagde ik me er begin dit jaar nog eens aan. Daar kwamen nogal wat vragen over, ik probeer alle antwoorden in een blogje te gieten.

Hoe?

Het is heel eenvoudig. Gedurende de periode van de Jus Jus detox eet je geen vast voedsel. In plaats van te eten drink je zes sappen per dag. Welke sappen je drinkt hangt af van de kuur die je kiest. Er zijn drie niveau’s. Niveau 1, Harmony, is de meest fruitige. Niveau 2, Clarity, heeft meer groen en niveau 3, Purify, heeft de meeste groene sappen. Elke dag bestaat uit 5 groenten- of fruitsappen en één melkdrankje.

Naast de sappen drink je best (veel) water en eventueel een kruidenthee. Koffie, alcohol en frisdranken zijn uit den boze. Heb je echt nood aan iets om te knabbelen kan je voor rauwe groenten gaan.

Een Jus Jus detox kost iets meer dan €50/dag en is niet goedkoop. Maar elke sap bestaat uit 1,5kg koud geperste groenten fruit, zonder toevoegingen.

Waarom?

Wanneer je gezond bent zorgen je lever en nieren voor een natuurlijke detox. Het is dus niet noodzakelijk om een detox te doen. Maar door even geen vast voedsel te eten kan de energie die normaal naar je spijsvertering gaat, gebruikt worden door die organen om efficiënter te werken.

Voor mij persoonlijk is het eerder een soort reset. Ik merkte dat ik de laatste tijd weer meer aan het snoepen was. Op zich is dat niet zo erg, ik beweeg ook veel. Maar ik krijg toch meer suiker binnen dan goed voor me is. Voor mij helpt zo een kuur om wat meer stil te staan bij mijn voeding. Cold turkey niet meer eten, die reset knop induwen om nadien weer evenwichtiger te eten en minder te snoepen.

Verloop?

Drie dagen niet eten is niet makkelijk, dat ga ik niet beweren. Maar het is ook het einde van de wereld niet. Het is beperkt in tijd en ik vind de sapjes oprecht lekker. Ik deed het elke keer met Jus Jus en kan dus niet vergelijken maar het is echt kwaliteit en meer dan drinkbaar. Eentje, ik denk de D-tox heb ik moeten laten staan. Maar de rest ging vlotjes binnen.

Dagen één en twee had ik geweldig veel hoofdpijn. Dat is normaal en een Dafalgan verhelpt dat. De eerste dag had ik ook heel veel zin in zoet. Koekjes, snoepjes, … Op de derde dag was de hoofdpijn weg, had ik geen zin in zoet en voelde ik me vrolijk en energiek.

Echt honger heb ik niet gehad. Die sapjes vullen vrij goed. Maar het is ook een kwestie van mindset denk ik. Ik probeer niet te focussen op eten. Dat niet kunnen eten is voor mij best relatief. Mijn mama kan door gezondheidsproblemen al drie jaar niet meer eten (zij krijgt TPN), dus die drie dagen kan ik ook wel aan. Het is eigenlijk best vlot verlopen. De vlotste van alle keren ik de detox al deed.

Effect?

  • Zoals ik reeds aangaf is het voor mij een reset. Ik heb soms even iets drastisch nodig om dan terug op evenwicht uit te komen.
  • Gewicht: ik ben niet te dik maar er mogen enkele kilo’s af. Na drie dagen was ik vier kilo lichter. Dat je vermagert als je drie dagen niet eet is logisch. Ik verwacht ook niet dat die vier kilo er zal afblijven. Maar het geeft in elk geval wel een boost, het is een goede start.
  • Minder zin in zoet: Dat effect is echt heel merkbaar bij mij, ik heb veel minder zin in zoet.
  • Energie: Na die drie dagen voel ik me goed en energiek. Ik ben intussen gaan wandelen, zwemmen en lopen. Ondanks de, nog steeds, zware nachten.

Tips?

Tot slot deel ik graag nog enkele tips.

  • Bereid je een beetje voor: probeer de dagen voor je detox geen liters koffie te drinken en pas ook voor alcohol.
  • Begin rustig. Is het je eerste detox, dan is het misschien een goede idee om te starten met één of twee dagen. Zo leer je de smaken wat kennen en kan je aanvoelen of het iets voor jou is.
  • Niveau 3, Purify vond ik zelf zeer stevig. Nét iets teveel groene sapjes voor mij. Ik raad dus eerder Harmony of Clarity aan.
  • Plan je detox in een relatief rustige periode. Ik doe de detox altijd door de week. Omdat in het weekend de verleiding gewoon te groot is. Ik ben dan ook aan het werk waardoor ik bezig ben en de focus op eten ook minder groot is.
  • Doe het rustig aan. Ga niet stevig sporten tijdens of net na je detox periode. Op dag drie voelde ik me licht in mijn benen bij het opgaan van de trap. 10km gaan lopen lijkt me dan niet het strakste plan. Wandelen of bijvoorbeeld yoga kunnen dan weer wel.
  • Beloon jezelf nadien niet met een taart. Het is niet de bedoeling om het einde van je sapkuur te vieren met een pak friet, een fles wijn en een taart. Je zou wel eens geweldig mottig kunnen zijn nadien en dan was het een beetje zonde van al die moeite. Ik ben nadien zeker niet op een streng dieet gegaan (dat is niets voor mij) maar wil vooral wat minder suiker. Ik ben intussen overgeschakeld naar intermittent fasting.

Om af te sluiten

Ik ben echt fan van de Jus Jus detox sapkuur. Ik heb er goede ervaringen mee en ben fan van de smaken en kwaliteit. Is zo een detox een must voor je lichaam? Misschien niet. Maar mij helpt het wel om meer stil te staan bij mijn voeding. Het verlies van de kilo’s geeft me een boost om evenwichtiger verder te gaan.