Lieve dochter,

aan de vooravond van je tweede verjaardag schrijft mama je nog eens een brief. Mama houdt van haar tradities en dit is eentje die ik ga proberen vol te houden. Ik waarschuw je nu al voor wat emo-mama praat.

Eerst en vooral, twee jaar. Echt? Twee jaar! Het grootste cliché aller tijdens lijkt tijdens een carrière als moeder alleen maar groter te worden. Tijd vliegt.

En wat ben jij dat laatste jaar veranderd.

Vorig jaar was je nog een baby die op geheel eigen manier het huis rondkroop, haar eerste woordjes brabbelde en haar eigen willetje begon te krijgen. Vandaag ben je een flinke peuter wiens mond geen twee seconden stilstaat, eentje die goed weet wat ze wil en niet kan wandelen maar enkel loopt.

Mijn kleine babbelkous. Zoals ik het altijd wou. Al zou mama ook wel eens blij zijn met een minuutje stilte in de auto.

Je bent een fantastisch kind. Je bent, nu al, veel meer dan ik me ooit had kunnen voorstellen. Lief, zorgzaam en sociaal. Maar ook een kleine meid zonder angst. Nieuwsgierig. Een ontdekker. Soms ook wel een kleine chef. Je commandeert mama en papa waar ze moeten zitten, rechtstaan of met welke kleur potlood we moeten tekenen. Je kan mama’s geduld serieus op de proef stellen. Maar 90% van de tijd ben ik gewoon heel erg verliefd op je en kan ik niet geloven dat wij ‘dat’ hebben gemaakt.

Maar het was ook geen makkelijk jaar met de opname van oma. De eerste weken heeft je mama het enorm lastig gehad. Maar zelfs in de donkerste momenten slaagde jij er toch in om een lach tussen de tranen door te toveren. En daar ben ik je ontzettend dankbaar voor.

Je nieuwe levensjaar gaat ook voor jou veel verandering meebrengen. Je wordt stilaan de grootste van de crèche. Dat betekent dat die schoolpoorten lonken en ik vrees dat jij daar meer klaar voor bent dan ik. Maar ik heb nog tijd tot januari, dus mama probeert daar nog niet teveel aan te denken.

En, lieve Mona, je wordt grote zus. En jij gaat dat geweldig goed doen. Knuffels geven, tutjes en troosten. Ik heb er alle vertrouwen in. Maar het gaat opnieuw een kleine aardverschuiving ten huizen Verbruggen met zich meebrengen. Je gaat mama en papa moeten delen en die gaan op hun beurt opnieuw moeten zoeken naar een evenwicht. En ik beloof je dat ik mijn uiterste best ga doen om dat voor jou zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Maar tot oktober ben je nog heel even enig kind. En je verjaardag is jou dag. Mama en papa hebben alweer hun uiterste best gedaan om er iets memorabel van te maken. Al besef ik ook wel dat dat voor jou nogal relatief is. Je zal omringd worden met familie en vrienden. Stuk voor stuk mensen die ontzettend veel van je houden. En je subtiele hints met rondslingerende reclameblaadjes hebben hun doel niet gemist. Ik denk dat we echt een topcadeau voor je hebben.

Wat ik eigenlijk wil zeggen is, gelukkige tweede verjaardag lieverd. Je bezorgde me de meest vermoeiende, grensverleggend en intense maar ook de meest liefdevolle en meest fantastische twee jaren van mijn leven. Dank je wel.

Veel liefs,
Hieperdepiep,

Je mama

Brief aan mijn dochter & Brief aan Mona op haar eerste verjaardag