Naar goede gewoonte schrijf ik mijn kindjes op belangrijke momenten een brief. Een verjaardag is een mijlpaal en voor mij toch altijd een emotioneel momentje. Hét moment om Mona nog eens een brief te schrijven.

Lieve dochter,

aan de vooravond van je derde verjaardag kruipt mama nog eens achter haar laptop om een woordje tot je te richten. Jij kijkt enorm uit naar die derde verjaardag. We zijn al een hele week aan het aftellen met hoeveel keer je nog moet slapen tot je jarig bent. En elke ochtend, omstreeks 7 uur sta je in je slaapzak aan je poortje en is het eerste wat je vraagt “mama, ben ik nu jarig?”

Het is het eerste jaar dat je het lijkt te beseffen.

Je bestelde je cadeautjes aan ons en je meter: een step en een speeltoestel. Luid en duidelijk. Je nodigde iedereen die vriendelijk genoeg was uit voor je verjaardagsfeestje. Half de school, de kassabediende en de man die samen met ons op zijn frietjes aan het wachten was. Ik hoop niet dat die allemaal komen want dan gaan we met een probleem zitten. 

Afgelopen levensjaar is er veel veranderd. Je werd grote zus en je startte met school. Die schoolstart verliep iets moeizamer dan ik vooraf had ingeschat. Je had een kleine twee weekjes nodig om je draai te vinden en ondertussen doe je het helemaal geweldig. Ik sta elke dag te kijken van wat je al allemaal bijleert.

De komst van je kleine broer was een een ingrijpende verandering. Maar ook daar heb je het ons helemaal niet moeilijk gemaakt. Je bent een fantastische grote zus voor Oscar. Je ziet hem zo graag. En dat is wederzijds, hij is constant naar je op zoek en wanneer hij je ziet verschijnen komt er instant een grote smile op zijn gezicht.

Wanneer ik je bij je baby broer zie kan ik niet helpen te denken wat voor een verandering jij op die drie jaar hebt doorgemaakt. Van een kleine, afhankelijke baby, naar een kleuter.

Een meid met veel pit en karakter. Een ‘ik kan dat’ mentaliteit. Koppig ook met heel veel gevoel voor drama. Aan je inleving zal het niet liggen. Als jij het ooit schopt tot actrice ga ik niet zeggen dat ik verrast ben. Je fantasie kent geen grenzen, je mond staat geen twee minuten stil. Je hebt een geweldig gevoel voor humor en ik lach mij vaak echt een kriek met je uitspraken. Het hart op de tong, geen filter. Heerlijk eerlijk.

Drie jaar. Ik kan het niet helpen maar dan kijk ik even terug naar het moment dat de assistent-gynaecoloog zei “doe je ogen eens open, neem haar maar aan.” En kijk je nu.

Lieve meid, madam toertjes, zotte doos, mama is zo trots op je. Je bent alles wat ik me ooit had kunnen dromen van een dochter. Bedankt om ons leven een beetje mooier te maken.

Gelukkige verjaardag liever schat. Geniet van je feestje, je hebt er zo naar uit gekeken.

Veel liefs,
je mama.