8 mythes over borstvoeding die (niet) kloppen

4

Weinig onderwerpen waar je als (aanstaande) mama zo mee wordt geconfronteerd als met borstvoeding. En ook wel opvoeding. Oh en doorslapen, dat ook wel. Maar ik ga me hier eens wagen aan enkele fabels over borstvoeding die niet kloppen. Of misschien wel.

Want eerlijk, ik had ook zo mijn twijfels. Lang geleden, lang voor ik zwanger werd, heb ik meermaals luidop gezegd voor flesvoeding te kiezen. Ik was toen nog helemaal niet bezig met kinderen, dus mijn research was ook nogal beperkt. Mijn redenen om het niet te doen? Je staat alleen in voor de voeding van je kind, geen verdeling van de nachten dus. En het aller ergste: je zou er hangborsten van krijgen. Stel je dat maar eens voor!

1. Borstvoeding geven doet pijn

Ja en nee. De eerste dagen van je borstvoeding zijn niet per se de meest aangename. Je tepels moeten nog wat wennen aan die baby en stuwing is ook niet bepaald een pretje. Stuwing?! De stuwing is een signaal dat je productie op gang komt en is dus best positief nieuws. Het is ook dat moment waarop niemand nog kijkt naar jou, wel naar je borsten. Want die zijn, euhm, huge (Playboy materiaal, mits wat Photoshop werk op de hangende buik enzo). Je borsten zijn tijdens die uren/dagen (het kan wel een dag of twee-drie duren) enorm gespannen en voelen warm aan. Het beste is om koud en warm wat af te wisselen door er ijspakken op te leggen. Voor warm kan je een luier een beetje nat maken en opwarmen in de microgolf (I kid you not). Het is absoluut geen zicht maar het gaat voorbij.

Eens je goed en wel vertrokken bent zou borstvoeding eigenlijk geen pijn meer mogen doen. Is dat toch het geval kan er wat bijgestuurd worden in jouw houding tijdens het voeden, het aanhappen en aanleggen van je baby, … Er kunnen tal van oorzaken zijn met evenveel oplossingen. Overleg dus op tijd met je vroedvrouw of lactatiekundige.

Nog een extra tip, smeer in het begin na elke voeding tepelzalf. Een wondermiddel. Ook al heb je nog geen last. Nadien is die zalf trouwens ook goed tegen droge lippen. Ja ik heb dat geprobeerd.

Ik met ijspakken om de boel wat af te koelen. De foto van de borsten deel ik wijselijk niet 🙂

2. Je mag niet eten en drinken wat je wil

Ook weer een ja en nee. Tijdens je zwangerschap blijf je best weg van bijvoorbeeld rauw voedsel. Dat is na je bevalling en wanneer je borstvoeding heeft absoluut geen issue meer. Dus laat die sushi en préparé maar komen. Het is wel zo dat je met bepaalde zaken best wat oplet omdat die wel een effect kunnen hebben je baby en voor krampjes kunnen zorgen.

Maar dan, alcohol. Dan heb je negen maanden geen glas alcohol gedronken en dan zou je nog moeten wachten. Wel, alcohol tijdens de borstvoeding wordt uiteraard afgeraden. Maar eens je borstvoeding geeft begin je wat ritme te krijgen en is een klein glaasje bubbels af en toe wel eens toegestaan. Wil je er graag eens stevig invliegen (als in: 3 glazen wijn want dan sta je toch op je kop), zie dan dat je een voorraadje hebt liggen om de voedingen te coveren en pump & dump. Niets zo gezellig als tijdens een feestje op het toilet zitten met je kolf.

3. Door borstvoeding te geven verlies je snel je kilo’s

Een beetje waar. Borstvoeding geven zorgt ervoor dat je baarmoeder sneller krimpt. Je verbrandt ook best wel wat calorieën maar je eet ook meer. Ikzelf heb zelden zoveel gegeten als tijdens mijn borstvoedingsperiode. Ik denk dus niet dat het hier als vermageringsmethode heeft gewerkt.

4. Je staat er alleen voor

Dat slaaptekort is iets waar elke aanstaande ouder tegenop kijkt denk ik. En je hebt echt geen idee hoe erg dat kan zijn tot je er werkelijk in zit. Je hebt ook goede slapers hé. En wanneer je baby voor de zoveelste keer wakker wordt voor een klein of groot hongerke is het handig om je partner eens uit bed te kunnen zetten.

Waar. Het klopt dat je partner de eerste weken geen voedingen voor zijn of haar rekening kan nemen. Al kunnen ze wel helpen met andere zaken (verschonen, troosten, wandelen, aankleden, wassen, …). Maar na enkele weken kan je gerust al eens wat kolven en een voeding uit handen geven zodat jij er misschien even tussenuit kan muizen of een blokje extra kan slapen.

5. Baby’s die flesvoeding krijgen slapen sneller door

Onzin. Het klopt dat baby’s die flesvoeding krijgen sneller een vaster ritme hebben van een voeding om de drie – vier uur. Al kan je ook flesvoeding op vraag aanbieden. Terwijl een borstvoedingskindje veel minder regelmaat heeft. Ze drinken veel frequenter. Soms zelfs elk uur. Maar vergis je niet, dat wil niet zeggen dat je baby daardoor sneller zal doorslapen. Ik ken zelf mama’s die van in het begin voor flesvoeding kozen en ook meer dan een jaar meermaals uit bed moesten. En ik ken mama’s met een borstvoedingskindje dat al snel blokjes van acht uur sliep.

Ikzelf was ervan overtuigd dat Oscar zou doorslapen van zodra ik met flesvoeding begon. We weten allemaal hoe dat is uitgedraaid hé.

Laat dat dus zeker geen bepalende factor in je keuze zijn.

6. Als je borstvoeding geeft, slaap je zelf beter

Helemaal waar. Wanneer je borstvoeding geeft komt het hormoon oxytocine vrij. Dat zorgt ervoor dat je rustig, kalm en slaperig wordt. Je zal dus tijdens of na de voeding sneller terug in slaap vallen.

En dat is echt geen fabel. Tijdens de nachtelijke borstvoedingsmomenten viel ik vaak in slaap met Mona of Oscar aan de borst. Eens ze flesjes dronken moest ik uit bed, dat flesje warm maken (later dronken ze gelukkig wel op kamertemperatuur) en duurde het veel langer voor ik weer in slaap viel.

7. Je kan niet zwanger worden wanneer je borstvoeding geeft

Fabel. Het zou kunnen dat je een verminderde kans hebt op een zwangerschap. Maar ik zou het niet testen als het niet de bedoeling is om snel terug zwanger te worden.

8. Je krijgt er hangborsten van

Een zorg voor vele vrouwen, ook voor mij. Maar vooral het aantal zwangerschappen heeft een invloed op het borstweefsel en niet zozeer borstvoeding. Ik ga nu ook niet beweren dat borstvoeding geeft effect heeft op je lichaam, maar dat is ook zo met een zwangerschap. En ook wel ouder worden in het algemeen hoor. Tijdens een borstvoedingsperiode nemen je borsten allerlei vormen aan. Mega groot, goed gevuld, normaal, theezakjes, … ik zag zowat vanalles passeren. En ja, ik maakte me wel eens zorgen. Of omgekeerd. Ik heb ook vaak gedacht “amaaai, dit mag het blijven.”

Nadat ik gestopt was met borstvoeding hadden die borsten even tijd nodig om terug in vorm te komen. Maar ik kan nu gerust zeggen dat ook die borsten helemaal gerecupereerd zijn en nog over een goede vorm en stevigheid beschikken. Eerlijk waar. Hand op de borst.

En jullie?

Laat het duidelijk zijn, ik ben geen vroedvrouw, geen lactatiedeskundige. Ik heb hier nu enkele mythes over borstvoeding aangehaald omdat dat zaken zijn waar ik me voor en tijdens de borstvoeding wel eens vragen heb bij gesteld. Redenen die ik nu nog regelmatig hoor waarom aanstaande mama’s twijfelen om borstvoeding te geven. En als ik er nu bij eentje die twijfel heb weggenomen met deze blog, wel dan ben ik content. Kies of koos je toch voor flesvoeding, voel je dan in geen geval aangevallen. Want ieder zijn keuze met evenveel liefde voor dat kleine boeleke.

Welke mythes ben ik vergeten en wat is jullie ervaring?

4 REACTIES

  1. Leuk dit artikel. Ik vind het jammer dat onder moeders er vaak alleen horrorverhalen de ronde doen. Hier geen pijn gehad, geen kloven, baby die snel doorsliep, wij hadden vrij snel een ritme, borsten die er nog normaal uitzien. Ik heb alleen maar mooie woorden over borstvoeding. Jonge moeders zouden meer moeten horen dat het even vaak vlot gaat!

  2. 1ste kind borstvoeding gegeven met tepelhoedje, nu 2de zonder ☺️ En dat is eerlijk gezegd nog gemakkelijker! Ik ervaar toch vooral voordelen. Desondanks de vooroordelen waar je moet tegenop boksen, zelfs van je eigen familie want ja… we zullen haar niet snel een nachtje daar laten slapen omwille van de bv. Het is ook een beetje onze tijd samen, genieten dus!

  3. Hier geen succesverhaal na de eerste zwangerschap door te weinig productie en te veel gewichtsafname bij onze dochter. In juni dit jaar verwachten we een zoon en ik ga met volle goesting een nieuw én hopelijk succesvol borstvoedingsavontuur aan!

  4. Samenslapen en borstvoeding ‘s nachts was mijn strategie om toch uitgerust zijn. Want inderdaad de oxitocyne liet mij en baby direct weer inslapen (en stemt ook slaapcycli op elkaar af) en ik moest nooit mijn lekker warme knusse bed uit en ‘k werd dus ook niet 100% wakker. Nu eens wakker worden van een kind zonder borstvoeding en ik functioneer slechter dan toen met de onderbroken nachten!!

    er is maar 1 ding dat je niet mag eten eh en da’s salie want dat stopt je productie (of vermindert toch heel sterk ). Die krampen zouden ook broodje aap zijn, en niet van de voeding van de mama komen. Babydarmpjes moeten zich doodgewoon nog 6 maand lang ontwikkelen. Niettemin had ik ook het gevoel dat bij kolen enz het kindje meer krampen kreeg. Tja.
    En van de alcohol die in je bloedt komt (dus x promille) komt daar dan maar weer 2% van in je melk. Echt , quasi niets. Je kind krijgt meer “alcohol” van gegiste fruitpap in zijn maagje. Dus je mag effectief alcohol drinken maar men raadt je af om het te matigen, meer om ongevallen te vermijden en zeker als je samenslaapt mag je geen alcohol drinken. Maar dat heeft dus niet echt iets met de borstvoeding te maken.

    Voor geïnteresseerden en voor wie hulp zoekt: La Leche league! (ook met goeie support groep op fb)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.