Ouderschap in shiften

16

Negen maanden Oscar en neen, hij slaapt nog niet door. Ik had het ondertussen ook wel graag anders gezien, believe me. Die onderbroken nachten en vroege ochtenden in combinatie met het werk, het valt niet altijd even goed mee. 

0,0 ritme

Ik weet het wel, hij moet nog niet doorslapen. Mona heeft het ons op dat vlak gewoon heel erg makkelijk gemaakt merken we nu. 

Overdag dut hij wel, maar dat zijn meestal powernapjes. En in die dutjes overdag zit ook weinig ritme. Het is niet zo dat hij op vaste tijdstippen een dutje doet. De ene keer slaapt hij 20 minuten, de andere keer twee uur. 

Oscar gaat omstreeks 19u30 slapen. Dat lijkt misschien vroeg maar heel veel langer kunnen we hem echt niet wakker houden. Ergens tussen 23u30 en 3u wordt hij dan wakker voor een flesje. Of twee flesjes, dat kan ook. Hij drinkt dat ondertussen gelukkig wel op kamertemperatuur, meevaller. En ergens tussen 5u en 7u is hij wakker. 

Dus, wij verdelen de nachten in shiften

Wanneer ik vroeger zulke verhalen hoorden dacht ik “hoe doen die ouders dat toch? Hoe is het mogelijk dat die nog rondlopen?” Wel, om een of andere reden gaat het wel. Maar ja, wij zijn moe. Heel moe. Op elk rustig momentje zou ik in slaap kunnen vallen. 

Mijn man en ik werken ondertussen in shiften met Oscar. Eentje doet de nacht, de andere de vroege. We wisselen elke nacht van shift. Alles voor 5u is voor diegene met de nacht, alles erna voor die van de vroege. “4u55, sorry schat, dat is nog jouw shift.” Nee, genade kennen we niet meer. 

Ik moest heel hard lachen met deze comedian. Als kinderloos koppel zeg je “slaapwel” tegen elkaar. Wel, wij zeggen “succes.” 

Het gaat wel…

De ene dag gaat beter dan de andere. Er zijn dagen waarop ik overloop van energie en de wereld aan kan. Er zijn er ook waarop ik het liefst van al ergens onder een steen wil kruipen zodat ik kan slapen en iedereen mij gerust laat. 

En natuurlijk helpen we elkaar wel. Zoals afgelopen nacht. Oscar had me rond 3u30 al vijf keer uit bed gezet. Om 4u heeft mijn man dan toch meer over genomen.

Maar nee, ik ben om 5u ‘s morgens geen fijne gesprekspartner. “Amai jij was boos vanmorgen” krijg ik wel eens te horen van mijn man. Awel ja, wat dacht je! Ik ben niet het type dan om 5u als een dartel veulen uit bed springt, het raam opent voor de vogeltjes om samen al zingend aan de dag te beginnen nee. Nog iets? Verder nog opmerkingen over mijn ochtendhumeur? Nee? Dacht ik ook! 

It will get better, one day… 

Zijn hier nog ouders met slechte slapers? Verdelen jullie de nachten of hebben jullie er niet echt afspraken over?

16 REACTIES

 1. Je kan je maar echt inbeelden wat (echt) slaaptekort met je doet eens je het meemaakt, maar het moet ontzettend zwaar zijn. En dat gebrek aan ritme, dat is ook iets moeilijk om mee om te gaan (of dat vond ik toch). Hopelijk kan je later wraak nemen door hem als tiener op zaterdagochtend uit zijn bed te schoppen! 🙂

 2. Haha wij hebben exáct dezelfde regeling, alleen doen we altijd dezelfde shift. Ik ben ‘s nachts een echt momster, dus mijn man staat altijd op. Hij mag dan blijven slapen tot 6u30 terwijl ik elke dag om 5u beneden ben. Wij doen dat al 2,5 jaar zo… maar op de duur went dit écht. Ik ben al bijna zo’n dartel veulen 😉 Succes!

 3. Hier ook een 9 maandertje dat met geluk 2u achtereen slaapt. Ik geef nog BV dus de nachten doe ik (een slokje en terug in dromenland) om 6u is ons zonneschijntje wakker en staat mijn vriend op met hem. Ik kan dan meestal nog 2u bijslapen.
  Hoe houden we vol? Ik werk halftijds ( gelukkig! ) en hij slaapt bij ons (co-sleeper of ons bed).
  Hier gelukkig wel regelmaat overdag en 3 dutjes.

 4. Je bent niet alleen. De nachten van onze 10-maander zien er ook zo uit. Vooral het succes ipv slaapwel klinkt heel herkenbaar 😏

 5. Ho, ik ben eigenlijk wat gerust gesteld. Ik dacht echt dat wij de enigste waren. Iedereen vroeg ons constant “en doet hij zijn nachtjes al?” …. wij werken ook in shifts… ene nacht ik (avondfles-in bed steken- alles dat er tijdens de nacht gebeurd – en de ochtend fles en spelen tot de wekker). Zo weet ik dat ik één nacht op 2 gewoon mag slapen en opt gemak opstaan… gelukkig hebben we er tot nu toe maar eentje… ik weet niet of ik het zou overleven met een 2de die ook zo is. Maar ergens zouden we er wel een broertje of zusjes bij willen 🙂

 6. Hier nu al 18 maanden nog nooit langer dan 3-4u na elkaar geslapen. Zo goed als alle nachten zijn voor mij, want nog steeds borstvoeding en “tittie” is het wondermiddel om iedereen zo snel mogelijk terug te laten slapen. Tel daar de laatste weken nog eens verlatingsangst (dus de hele tijd “mama,mama,mama”) bij en je weet hoe ik me voel. Maar het went. Ik voel mij overdag amper moe. Maar een nachtje doorslapen zou wel mogen nu. Achja, we troosten ons met de gedachte dat die kleintjes ook niet voor hun plezier wakker worden ‘s nachts. Succes!

 7. Zo herkenbaar en ook in de reacties van de andere dames. 10 maanden. Borstvoeding, alleen mammie willen. Mijn man staat op om pamper en sussen te doen en legt ze bij me voor de “tittie en voedingsmomenten” 😁. Onze zoontje sliep op die leeftijd ook al door. Maar hey. We leven nog, we lachen nog en ik ben ook not amused in het holst van de nacht. Hahahaha. 🙈🙈😂.

 8. Hier misschien wat geruststellende woorden: onze jongste zoon was ook een echte nachtbraker…mijn man heeft nog altijd een notitie in zijn gsm staan waarin hij een nacht alle uren had opgeschreven waarop het meneertje wakker was. Ik heb op een nacht ook tegen mijn man gezegd dat hij ‘zijn’ zoon naar zijn moeder moest brengen…dus met wat extra hulp is het ons gelukt, een beetje op automatische piloot. Ondertussen wordt hier al enkele jaren geslapen ‘s nachts! Dus, het is een fase, het gaat voorbij, maar vergeten doe je het niet 😳

 9. Hier drie kids. Wij verdelen het ook zo. Als de baby ‘s nachts wakker wordt voor zijn fles, dan valt hij daarna weer in slaap. Maar om 6u zijn de andere twee daar. Ze wisselen elkaar steeds af. Succes mamaatje!

 10. Onze bijna 2-jarige zoon slaapt eigenlijk zo’n beetje aan Oscar zijn “ritme”. En dat is voor ons al een heeeeele verbetering 🙂 Alles is relatief :p
  Als hij rond 23u voor het eerst wakker wordt, verhuist mijn wederhelft Felix naar mijn bed. -want dan slaapt de wederhelft nog niet- Als Felix langer slaapt, zoals vannacht bvb tot 2 uur, heb ik alles aan mijn rekker. Dat is misschien niet echt een eerlijke verdeling maar een knorrige wederhelft die niet geslapen heeft is nog erger dan zelf als zombie rondlopen.
  Succes. We komen er wel 🙂 Ik verwacht nu verbetering als hij naar school begint te gaan :p Middagdutje afschaffen hebben we recent eens getest, dan hebben we overdag een vrolijke kerel maar ‘s nachts een onrustige slaper en een peuter met ochtendhumeur.

 11. Uiteraard slaapt Oscar nog niet door. Kindjes die snel doorslapen bestaan maar zijn eerder uitzondering dan regel …en ik troost me met gedachte dat het in feite wel goed is voor de ontwikkeling van hun hersenen dat ze drinken ‘s nachts.

  Zelf vond ik het een groot verschil uitmaken…niet of ze doorslapen maar of ze snel weer inslapen. Mijn kinderen hebben pas na anderhalf jaar, bijna 2 jaar beginnen doorslapen. Ik heb dus heel lang voltijds gewerkt terwijl ik hen ‘s nachts meerdere keren voedde. Dat loste ik op door ontzettend vroeg te gaan slapen, mee met de kippen op stok en zo te zorgen dat ik voldoende uren in mijn bed lag. Ik had wel het geluk dat meestal (op een paar fases na…alles is een fase) de kindjes en ik na een voeding snel weer in slaap waren. Lange leven de oxytocine bij borstvoeding, dacht ik dan. Als je dan vele uren in je bed ligt en je bent er 2 keer een kwartier van wakker… dan kan je in feite nog vrij goed functioneren.

  Als je kindje echte rniet snel in slaap valt…of om 5u wakker is en niet meer slaapt: dat is slopend. Pff.

 12. Wij passen iets gelijkaardig toe, want ook nu nog zijn er nachten dat Tuur niet goed slaapt hoor. En ook in het weekend werken we in shiften: op zaterdag mag de ene uitslapen, op zondag de andere ouder.

 13. Ada werd gisteren ook 10 maanden. Blijkbaar heeft ‘de tweede’ minder slaap nodig zeker… Overdag hier ook meestal powernapjes (en als we geluk hebben soms eens een dut van een uur). Ze gaat zoals Oscar rond 19u30 slapen maar wordt dan altijd nog eens wakker: soms na een uur, soms na 2 of 3u, voor nog een flesje en nog wat spelen want ze heeft dan veel te veel energie om direct verder te slapen. Wat volgt is dan een vraagteken 🙂 er zijn gelukkig meer en meer nachten dat ze slaapt van 24u tot 5u (hoera!) en er zijn er ook waar ze om 3u wakker is. Langer slapen dan tot 6u vindt ze duidelijk tijdverspilling (alleen die paar kaar dat ze bij mijn ouders ging logeren, tot 8u!!!, hoe doen die dat toch?!?!?! :D)

 14. Ik ben blij dat ik dit lees. Hier nu een dochtertje van 2 en slaapt nu eindelijk goed (wel regelmatig nog 1 keer opstaan per nacht, maar hey dat is geen probleem he!). Ze heeft een heel lange tijd slecht geslapen dat ik toch ook soms tot 8 a 10 keer moest opstaan en toen was ik ook behoorlijk boos in de ochtend en niet zo een aangenaam persoon (ik verschoot er soms zelf van ☺️). We sliepen toen ook in shiften en soms zelfs in aparte kamers zodat er 1 van ons 2 toch eens goed kon slapen. Nu dat ze zo goed slaapt ben ik blij dat we nog geen 2de hebben. Mss volgend jaar, mss ook niet. Eerst nog een beetje genieten van ons drietjes 😉

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.