De zwangerschap vordert goed en ook best snel. Intussen ben ik al eventjes over de helft en dan realiseer je je plots dat je dit jaar een kind krijgt. Tijd dus om de praktische zaken stilaan wat in orde te brengen.

Mijn man is geen man die wacht tot het laatste moment. Integendeel. De baby is uitgerekend voor mei, en hij wil graag alles klaar hebben einde februari. Gelukkig, want eigenlijk komt er best veel kijken bij een zwangerschap en de voorbereiding voor de komst van de baby. Oh ja, en dat kost geld, veel geld!

Zwanger zijn op zich is eigenlijk best al een kostelijke zaak. Maandelijks op controle (waarvan je toch altijd een deeltje moet betalen), de crème tegen striemen (€27/pot!), Vibovit (€20/maand). En dan nog al dat shoppen. Andere schoenen (want die hogere hakken zijn geen goed idee). Nieuwe kledij, want datgene wat je normaal draagt past toch niet meer. Oh ja, en dan zijn er nog die potjes die je hebt laten vallen wegens onhandigheid. En dat paaltje had je tijdens het parkeren echt niet verwacht (in my defence, ik heb geen sensoren). Tel dat al even samen en ik kan al concluderen dat zwanger zijn niet zomaar een geschenk van moeder natuur is.

En dan is die baby er nog niet eens…

Tijdens de zwangerschap koop je natuurlijk maar al te graag babyspulletjes, kledij en deco voor op de kamer. Maar ik had toch nog altijd zoiets van ‘wat kan dat nu nodig hebben, zo een klein kindje?!.’ Naïef, zo blijkt.

Begin januari hadden we enkele dagen vrij, het ideale moment om onze geboortelijst te gaan samen stellen. En dat was meteen weer met de 2 voeten op de grond.

Voor we aan onze tocht (het was ook echt een tocht) door de winkel begonnen met onze verkoopster was er de praktische info. Eén van die aspecten was dat er voor min €500 van de lijst moest gekocht worden om van het 10% voordeel te kunnen genieten. “Oei” dacht ik. Dat is toch wel veel. Want de grootste stukken (bedje, isofix, buggy, …) hadden we al, mochten we lenen of overkopen van vrienden.
4uur later (4uur!!) bleek die zorg absoluut niet nodig. Het ging eerder de andere kant op. Er stond voor meer dan €3.000 op onze geboortelijst. En ik denk dat we nog enkele dingen vergeten zijn. Ik stond er echt van versteld wat er allemaal komt kijken bij de komst van een kindje en hoeveel dat allemaal kost.

Oh ja, een geboortelijst leggen is bijna even vermoeiend als naar Ikea rijden. Het zijn ook uren waarin het lijkt dat je de belangrijkste beslissingen uit je leven moet nemen: welk lakentje, welke hoes, kleuren, formaten, motieven, … Zonder dat je erbij stilstaat, is het plots van immens belang of er op die tetradoeken nu bolletjes, hartjes of sterretjes staan.

Gelukkig heb ik een geduldig man die knopen kan doorhakken. Maar na 4 uur had ook hij er genoeg van. En ik had honger. (En toch zijn we na de lunch nog doorgereden naar Ikea, we waren dan toch al bezig).
Toch alweer iets wat we van de ‘to do’ lijst kunnen schrappen.

Mijn tip: wacht niet tot die laatste weken om je geboortelijst samen te stellen. Als die keuzes en uren wandelen met een dikke buik is echt geen goed idee.

Oh ja, en die buik is intussen ook goed aan het  groeien.

FullSizeRender (2)

22 weken en 6 dagen