6 maanden is ze al, mijn kleine baby. Ik weet het, dat is nog piepklein enzo. Maar een echte platte baby kan je haar niet meer noemen.

Één van m’n beste vriendinnen is zwanger (whoehoe!) en uitgerekend voor min of meer dezelfde dag als de geboortedag van Mona. Het is heel gek, maar ik beleef mijn zwangerschap en al die kleine mijlpalen een beetje opnieuw. En dan valt het me op hoe snel de tijd is gegaan. De echo’s, de geboortelijst, de voorbereidingen, het lijkt soms wel alsof het gisteren was. En nu hebben wij al een flinke baby van 6 maanden. En op 6 maanden verandert er wel wat.

De kledingmaat is een twijfelgeval tussen 68 en 74. Een beetje afhankelijk van het merk. Maar 74 is echt groot hoor! Telkens als ik dat vast hebt denk ik “nee, dat is nog veel te groot.” Maar nee hoor, dat begint te passen. Geen newborn kleding meer voor Mona. Zucht…

Maar ook de tutjes mogen eigenlijk ook een maatje groter worden.

Ik ben sinds een 2 maanden overgeschakeld van borst- naar flesvoeding. En vanaf 6 maanden verandert de melk van nummer 1 naar nummer 2.

Een aantal groenten en fruit die ze tot nu niet mocht eten mogen vanaf 6 maanden wel. Hier komen de avocado’s!
En er mag ook een beetje vlees/vis/gevogelte worden toegevoegd aan de patatjes. Op de crèche heeft ze paard gegeten. Paard! Dat heb ik nog nooit gegeten.

Haar ritme is plots helemaal veranderd. Zo ineens, zonder waarschuwing. Waar ze tot enkele weken geleden een mooi dutje doet om de 2 uur is het nu een strijd om haar in haar bedje te krijgen. Slapen is voor baby’s.

Verder ontwikkelt Mona een hele hoop nieuwe skills. Ze probeert te zitten, te kruipen (of sluipen). Ze grijpt nog meer vast dan ooit tevoren. En volgens de crèche begint ze “streken” te krijgen. Dat belooft…

En het lijkt erop dat ik mijn platte baby heb ingeruild voor de horror van tandjes. Want die lijken er nu ook aan te komen. Of dat denkt toch iedereen. Maar dat denkt iedereen al 2 maanden. Maar nu is het misschien voor echt. Ik weet anders niet hoe haar, bij momenten, oorverdovende gekrijs te verklaren is. Ik hoop dat dat de reden is waarom we opnieuw meermaals moeten opstaan ’s nachts en dat het dus geen nieuwe gewoonte op 6 maanden is.

Die 6 maanden moederschap waren geweldig, met ups en downs, maar wel mooi. Het is de meest intense en vermoeiende rol die ik ooit had. En naast vuile pampers, wallen en vermoeidheid krijg je gelukkig ook dat geweldige gebrabbel en die lachjes in de plaats. En dan valt alles weer op zijn plek.