Vliegtips met een peuter

3

Met onze vakantie naar Italië, Toscane, was de eerste vlucht van Mona een feit. Ze was op dat moment net 25 maanden en ik kreeg tal van vragen over onze vliegreis. Hoe deze was verlopen, hoe we Mona hadden voorbereid en hoe we haar bezig hielden tijdens de reis. Voor zij die binnenkort een vliegvakantie gepland hebben (gelukzakken) geef ik alvast onze eerste vliegtips en ervaringen mee.

De voordelen van het vliegen

Mijn man en ik hebben veel gereisd voor de komst van Mona. Verre en minder verre bestemmingen, maar altijd met het vliegtuig. Met de komst van Mona kozen we om verschillende redenen voor de wagen. Mega handig want ze sliep het grootste deel van de rit, je reist op je eigen tempo en je kan kei veel meenemen.

Maar onze reis naar Toscane zag ik echt niet zitten met de auto. Google maps vertelde ons dat het 18 uur rijden zou zijn. Zonder stops of rusttijden. We verbleven er bovendien ook maar een weekje. Dus om van die week nu vier dagen in de auto te zitten, nee dank je. Bijkomend argument was dat het met het vliegtuig amper anderhalf uur vliegen was en de totale kost voor ons drie met Ryanair op €190 kwam. Geef toe, voor dat geld kan je zelf amper rijden.

De nadelen van vliegen

Je mag natuurlijk niet alleen kijken naar de duur van de vlucht. Je moet minstens twee uur voor vertrek op de luchthaven zijn, je vervoer van en naar de luchthaven moet je regelen. Er komen dus al wel snel enkele uren bij. Je tempo wordt ook bepaald door de luchtvaartmaatschappij. Het is veel aanschuiven en wachten. Wachten om in te checken, wachten aan de security, wachten aan je gate, wachten voor opstijgen, wachten op je bagage… en dan heb ik het nog niet eens over eventuele vertragingen of annulaties.

Maar eigenlijk verliep alles bij ons bijzonder vlot. De buggy kreeg voorrang aan de security check en het boarden en we mochten hem aan het vliegtuig achterlaten en na landing weer oppikken.

Vliegen met een peuter: de voorbereiding

Ik weet eigenlijk niet in welke mate het belangrijk is je peuter voor te bereiden op de vlucht. Of ze het eigenlijk ook al beseffen. Wij kozen om er niet teveel woorden aan vuil te maken en haar op een leuke manier voor te bereiden.

Mona is nogal geïnteresseerd in vliegtuigen. Nu valt het me pas op hoeveel er eigenlijk over ons huis vliegen. Een drie weken voor vertrek vertelden we Mona dan ook dat we binnenkort op vliegvakantie zouden gaan, naar Italië en we zouden daar gelato gaan eten. Ze pikte dat snel op en al gauw wisten ze op de crèche dat ze op vakantie ging. Heel schattig dat kinderlijk enthousiasme.

Ik kocht ook het boekje ‘Tiny in het vliegtuig’ en we keken op YouTube naar ‘Musti in het vliegtuig.’

We moesten Mona om 3u30 wakker maken om naar de luchthaven te vertrekken. Hoewel ze pas terug sliep tijdens de rit van de luchthaven naar ons verblijf heeft ze eigenlijk op geen enkel moment moeilijk of vervelend gedaan.

Je kind entertainen tijdens het vliegen

Voor tijdens het opstijgen en landen hadden we een flesje water gekocht. We hadden haar tutje, knuffel en slaapdoekje mee (natuurlijk was er geen haar op haar hoofd dat eraan dacht om te slapen). We hadden enkele boekjes in de rugzak zitten en de iPad was mee. We waren wel vergeten er filmpjes op te zetten die ze leuk vond, de iPad werd bijgevolg matig onthaald.

Tijdens de heenvlucht heeft ze eventjes naar buiten gekeken. Maar ook dat kon op weinig interesse rekenen. We wandelden enkele keren het gangpad door, wat hoogst ongemakkelijk is in die vreselijke smalle gangen. We deden kiekeboe met de buren, keken foto’s en filmpjes op de GSM. En ze kreeg ook een koekje. Mona was absoluut niet onder de indruk van het vliegen maar moest wel de hele reis bezig gehouden worden.

Toegegeven, anderhalf uur op een vliegtuig is nu ook het einde niet. Worst case had ze het kot op stelten gezet en was het eigenlijk nog niet eens voor zolang geweest.

Tot slot, dé gouden tip

Tijdens het wachten op de luchthaven van Pisa werd ik aangesproken door een lief gepensioneerde Iers koppel. Ze vroeg me of Mona zou slapen op de vlucht, waar ik zeer zelfzeker ‘nee’ op antwoordde. Het vrouwtje gaf me haar tip. Een truk die ze zelf jaren geleden toepaste bij haar kinderen en zonder falen elke keer werkte. Hier komt het en ik citeer: “Doe een beetje brandy onder haar lip. Ze zal slapen als een roosje.”

Ik paste de tip niet toe en betwijfel of deze anno 2018 nog toepasbaar is, maar ik geef het maar mee hé.

Een aanrader?

Zeker wel. Het zal niet Mona’s laatste vlucht geweest zijn. Al denk ik wel niet dat ik me snel ga wagen aan lange afstandsvluchten. Mijn Thailand plannen heb ik voorlopig toch maar even opgeborgen. We gaan niet té optimistisch worden.

Maar verder vond ik het vooral een enorm gemak van zo snel op bestemming te zijn zonder daar zelf heel veel inspanning voor te moeten leveren. En ook die beperking in bagage viel reuze mee. Toegegeven, als baby vond ik het enorm makkelijk om die relax, eigen reisbed, sterilisator, … mee te sleuren. Maar een peuter heeft gewoon niet zo heel veel nodig. We hadden uiteraard zelfs dan nog veel te veel kleren mee. Wie heeft er nu body’s, lange broeken en truien nodig bij + 30°C …

Zijn jullie autovakantie fans, of kiezen jullie toch eerder voor het vliegtuig?

Fijne reis!

vliegtips peuter
Klaar om aan boord te gaan
vliegtips peuter
Het uitzicht kon haar toch enkele seconden bekoren

 

3 REACTIES

 1. Onze bijna 5-jarige heeft al 36 vluchten achter de kiezen en onze 2,5 jarige 14 als ik eens snel een optelsommetje maak. Ze staan beide geregistreerd als frequent flyers bij Miles en More (de punten van zo een kinderkaart vervallen dus nooit voor hun 18e, dus met wat chance hebben ze tegen dan een gratis vlucht als geschenk 😉 ). We kiezen echt resoluut voor vliegtuigreizen. De gedachte uren met een kind ingesnoerd in de auto te zitten, jaagt mij net schrik aan. (extra stoppen, doet de duurtijd van je trip enkel verlengen). En van mijn kind de hele tijd te proberen entertainen in een auto word ik nu net wagenziek. Maar ook mijn kleuter wordt sneller wagenziek (bij het kijken naar filmpjes of boeken of bij veel draaien enz) en dat heb ik nog nooit in een vliegtuig gemerkt.

  En om eerlijk te zijn begin ik met peuters veel liever aan lange vluchten dan een korte: er is meer entertainment (hallo kindertv on demand!!), meer beenruimte, maaltijden die verstrooing brengen, … en uiteindelijk met enkele uren vertraging slapen ze toch wel altijd een tijdje.

  In mijn ervaring hebben kleine kinderen amper bagage nodig. Bovendien mag je dus per kind die geboekte stoel heeft 23 kilo meepakken…prop dat maar eens in je autokoffer: dat lukt niet. Je moet een klik maken maar eens je een paar keer op onbekende bestemming gekomen bent en quasi onmiddellijk (als je ernaar uitkijkt) een supermarkt vindt met bekende merken aan kindervoeding, pampers, … leer je al heel snel zulke dingen niet meer mee te sleuren. ‘k moet wel toegeven dat we meestal in een hotel verblijven en dat een babybed vragen dus nooit een issue is.

  haha, maar voldoende variatie aan kinderfilmpjes op de ipad is wel een cruciale tip die ik opgelijst had in mijn blogpost hier. https://goofballsworld.blogspot.com/2017/08/transatlantic-air-travel-with-baby-and.html . Dat is niet iets dat we snel zullen vergeten. Maar ‘k zorg voor mezelf al sowieso ook altijd dat ik een 3-4 tal series afleveringen van netflix gedownload heb op ipad. Offline films komen altijd van pas, ook op restaurant later enz.

 2. Felix viert vandaag zijn elfde vermaanddag en heeft al twee vliegreizen gemaakt. Ik zie uren autorijden niet zitten. Begin september gaan we voor het eerst eens met de TGV. Samen met mijn schoonzus en haar dochter. Dat wordt ook een avontuur denk ik, neef en nicht samen een uur of 4/5 op de trein.

 3. Haha de tip van de brandy zal ik onthouden als we binnenkort 7u30 vliegen met een hyperactieve peuter van 2 en een baby van 6 maand 🙂 nee grapje, lijkt me niet de beste methode. Mijn gouden tip (voor lange vluchten): boek voor 1 ouder een speciale maaltijd (vb veggie), dan krijg je je eten niet tegelijk want dat is onbegonnen werk met een kleine op je schoot…
  En laat je thailand-plannen niet varen! Wij gingen er naartoe met een baby van 3 maand, eentje van 8 maand en een peuter van 1,5 en dat was een zaligz reis. (https://lauruli.com/2018/07/17/op-reis-naar-thailand-met-een-baby-van-8-maand/)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.