Met onze vakantie naar Italië, Toscane, was de eerste vlucht van Mona een feit. Ze was op dat moment net 25 maanden en ik kreeg tal van vragen over onze vliegreis. Hoe deze was verlopen, hoe we Mona hadden voorbereid en hoe we haar bezig hielden tijdens de reis. Voor zij die binnenkort een vliegvakantie gepland hebben (gelukzakken) geef ik alvast onze eerste vliegtips en ervaringen mee.

De voordelen van het vliegen

Mijn man en ik hebben veel gereisd voor de komst van Mona. Verre en minder verre bestemmingen, maar altijd met het vliegtuig. Met de komst van Mona kozen we om verschillende redenen voor de wagen. Mega handig want ze sliep het grootste deel van de rit, je reist op je eigen tempo en je kan kei veel meenemen.

Maar onze reis naar Toscane zag ik echt niet zitten met de auto. Google maps vertelde ons dat het 18 uur rijden zou zijn. Zonder stops of rusttijden. We verbleven er bovendien ook maar een weekje. Dus om van die week nu vier dagen in de auto te zitten, nee dank je. Bijkomend argument was dat het met het vliegtuig amper anderhalf uur vliegen was en de totale kost voor ons drie met Ryanair op €190 kwam. Geef toe, voor dat geld kan je zelf amper rijden.

De nadelen van vliegen

Je mag natuurlijk niet alleen kijken naar de duur van de vlucht. Je moet minstens twee uur voor vertrek op de luchthaven zijn, je vervoer van en naar de luchthaven moet je regelen. Er komen dus al wel snel enkele uren bij. Je tempo wordt ook bepaald door de luchtvaartmaatschappij. Het is veel aanschuiven en wachten. Wachten om in te checken, wachten aan de security, wachten aan je gate, wachten voor opstijgen, wachten op je bagage… en dan heb ik het nog niet eens over eventuele vertragingen of annulaties.

Maar eigenlijk verliep alles bij ons bijzonder vlot. De buggy kreeg voorrang aan de security check en het boarden en we mochten hem aan het vliegtuig achterlaten en na landing weer oppikken.

Vliegen met een peuter: de voorbereiding

Ik weet eigenlijk niet in welke mate het belangrijk is je peuter voor te bereiden op de vlucht. Of ze het eigenlijk ook al beseffen. Wij kozen om er niet teveel woorden aan vuil te maken en haar op een leuke manier voor te bereiden.

Mona is nogal geïnteresseerd in vliegtuigen. Nu valt het me pas op hoeveel er eigenlijk over ons huis vliegen. Een drie weken voor vertrek vertelden we Mona dan ook dat we binnenkort op vliegvakantie zouden gaan, naar Italië en we zouden daar gelato gaan eten. Ze pikte dat snel op en al gauw wisten ze op de crèche dat ze op vakantie ging. Heel schattig dat kinderlijk enthousiasme.

Ik kocht ook het boekje ‘Tiny in het vliegtuig’ en we keken op YouTube naar ‘Musti in het vliegtuig.’

We moesten Mona om 3u30 wakker maken om naar de luchthaven te vertrekken. Hoewel ze pas terug sliep tijdens de rit van de luchthaven naar ons verblijf heeft ze eigenlijk op geen enkel moment moeilijk of vervelend gedaan.

Je kind entertainen tijdens het vliegen

Voor tijdens het opstijgen en landen hadden we een flesje water gekocht. We hadden haar tutje, knuffel en slaapdoekje mee (natuurlijk was er geen haar op haar hoofd dat eraan dacht om te slapen). We hadden enkele boekjes in de rugzak zitten en de iPad was mee. We waren wel vergeten er filmpjes op te zetten die ze leuk vond, de iPad werd bijgevolg matig onthaald.

Tijdens de heenvlucht heeft ze eventjes naar buiten gekeken. Maar ook dat kon op weinig interesse rekenen. We wandelden enkele keren het gangpad door, wat hoogst ongemakkelijk is in die vreselijke smalle gangen. We deden kiekeboe met de buren, keken foto’s en filmpjes op de GSM. En ze kreeg ook een koekje. Mona was absoluut niet onder de indruk van het vliegen maar moest wel de hele reis bezig gehouden worden.

Toegegeven, anderhalf uur op een vliegtuig is nu ook het einde niet. Worst case had ze het kot op stelten gezet en was het eigenlijk nog niet eens voor zolang geweest.

Tot slot, dé gouden tip

Tijdens het wachten op de luchthaven van Pisa werd ik aangesproken door een lief gepensioneerde Iers koppel. Ze vroeg me of Mona zou slapen op de vlucht, waar ik zeer zelfzeker ‘nee’ op antwoordde. Het vrouwtje gaf me haar tip. Een truk die ze zelf jaren geleden toepaste bij haar kinderen en zonder falen elke keer werkte. Hier komt het en ik citeer: “Doe een beetje brandy onder haar lip. Ze zal slapen als een roosje.”

Ik paste de tip niet toe en betwijfel of deze anno 2018 nog toepasbaar is, maar ik geef het maar mee hé.

Een aanrader?

Zeker wel. Het zal niet Mona’s laatste vlucht geweest zijn. Al denk ik wel niet dat ik me snel ga wagen aan lange afstandsvluchten. Mijn Thailand plannen heb ik voorlopig toch maar even opgeborgen. We gaan niet té optimistisch worden.

Maar verder vond ik het vooral een enorm gemak van zo snel op bestemming te zijn zonder daar zelf heel veel inspanning voor te moeten leveren. En ook die beperking in bagage viel reuze mee. Toegegeven, als baby vond ik het enorm makkelijk om die relax, eigen reisbed, sterilisator, … mee te sleuren. Maar een peuter heeft gewoon niet zo heel veel nodig. We hadden uiteraard zelfs dan nog veel te veel kleren mee. Wie heeft er nu body’s, lange broeken en truien nodig bij + 30°C …

Zijn jullie autovakantie fans, of kiezen jullie toch eerder voor het vliegtuig?

Fijne reis!

vliegtips peuter

Klaar om aan boord te gaan

vliegtips peuter

Het uitzicht kon haar toch enkele seconden bekoren