Wanneer je zwanger probeert te worden wil je graag dat het zo vlot mogelijk mag verloren. De maand of het seizoen waarin je baby zal geboren worden is dan niet zo belangrijk. Al mag je wel een voorkeur hebben natuurlijk. Ik heb de twee mogen meemaken. Meibaby Mona en oktoberbaby Oscar (ik realiseerde mijzelf pas enkele dagen geleden dat de namen van onze kinderen beginnen met de maand waarin ze geboren zijn). En er zijn toch wel enkele verschillen.

De zwangerschap

Bij Mona was het grootste deel van mijn zwangerschap in de winter, bij Oscar in de zomer. In de winter zwanger zijn is moeilijker qua kleding. Dikke truien en lange broeken terwijl je in de zomer leuke jurkjes hebt die je buik ook mooi accentueren. Maar zwanger zijn tijdens een bloedhete zomer zoals die van 2018 is geen lachtertje!

Bij Mona moest ik opletten op het eten en drinken tijdens de feestmaand december. Byebye champagne en rosé gebakken vlees. Maar in de zomer geen cocktails kunnen drinken of een blue gebakken steak op de bbq is ook niet zo tof.

Je baby kleden

Mona heeft de eerste maanden van haar leven doorgebracht in body’tjes, super simpel en makkelijk aan te doen. Toch die overslagmodellekes. Oscar moet daarentegen elke dag in een body met trui en broek gestoken worden. En zo een baby, dat werkt niet mee hé mannekes. Iets minder praktisch.

In de winter is het ook moeilijker om te bepalen hoeveel kleding je je baby nu exact gaat aandoen. Je wil niet dat ze zich te pletter zweten in die draagdoek, maar je wil ook geen bevroren baby.

Je zwangerschapsverlof

Bij Mona was ik thuis van mei tot einde augustus. Heerlijk! Op mooie zomerdagen gingen wij wandelen en terrasjes doen. Je moet wel opletten met die felle zon bij je baby en dat ze voldoende gehydrateerd blijven. Maar oh wat was dat een fijne periode om thuis te zijn.

Bij Oscar was ik thuis van begin oktober tot einde januari. Dat zijn de donkerste en kortste dagen van het jaar. Toch heb ik regelmatig genoten van een herfst- of winterwandeling. Al heb ik nu veel meer binnen gezeten dan bij Mona (hoera Netflix).

De nachtvoedingen

Nachtvoeding zijn nooit echt dolle pret. Je weet dat het erbij hoort maar ook ik slaap liever gewoon door. Met Mona was het ’s nachts nog aangenaam warm om haar boven het laken te voeden. Met Oscar valt dat vaak behoorlijk tegen om in de koude kamer half ontbloot te zitten.

Als ik zou kunnen kiezen

Beide periodes hebben hun voor-en nadelen. Grootste voordeel aan die winterbaby is dat je je extra kilootjes nog even kan verstoppen onder een wintertrui. Je hebt dus nog wat tijd om jezelf in die zomerjurkjes te gaan wurmen. En het allerbelangrijkste is uiteraard een gezonde baby.

Maar heel eerlijk, ik vond dat zwangerschapsverlof in de lente/zomer toch net iets aangenamer dan tijdens de donkere wintermaanden.

In welk seizoen viel jouw bevallingsverlof en hoe heb jij dat ervaren?