De verschillen tussen een zomer- en een winterbaby

8

Wanneer je zwanger probeert te worden wil je graag dat het zo vlot mogelijk mag verloren. De maand of het seizoen waarin je baby zal geboren worden is dan niet zo belangrijk. Al mag je wel een voorkeur hebben natuurlijk. Ik heb de twee mogen meemaken. Meibaby Mona en oktoberbaby Oscar (ik realiseerde mijzelf pas enkele dagen geleden dat de namen van onze kinderen beginnen met de maand waarin ze geboren zijn). En er zijn toch wel enkele verschillen.

De zwangerschap

Bij Mona was het grootste deel van mijn zwangerschap in de winter, bij Oscar in de zomer. In de winter zwanger zijn is moeilijker qua kleding. Dikke truien en lange broeken terwijl je in de zomer leuke jurkjes hebt die je buik ook mooi accentueren. Maar zwanger zijn tijdens een bloedhete zomer zoals die van 2018 is geen lachtertje!

Bij Mona moest ik opletten op het eten en drinken tijdens de feestmaand december. Byebye champagne en rosé gebakken vlees. Maar in de zomer geen cocktails kunnen drinken of een blue gebakken steak op de bbq is ook niet zo tof.

Je baby kleden

Mona heeft de eerste maanden van haar leven doorgebracht in body’tjes, super simpel en makkelijk aan te doen. Toch die overslagmodellekes. Oscar moet daarentegen elke dag in een body met trui en broek gestoken worden. En zo een baby, dat werkt niet mee hé mannekes. Iets minder praktisch.

In de winter is het ook moeilijker om te bepalen hoeveel kleding je je baby nu exact gaat aandoen. Je wil niet dat ze zich te pletter zweten in die draagdoek, maar je wil ook geen bevroren baby.

Je zwangerschapsverlof

Bij Mona was ik thuis van mei tot einde augustus. Heerlijk! Op mooie zomerdagen gingen wij wandelen en terrasjes doen. Je moet wel opletten met die felle zon bij je baby en dat ze voldoende gehydrateerd blijven. Maar oh wat was dat een fijne periode om thuis te zijn.

Bij Oscar was ik thuis van begin oktober tot einde januari. Dat zijn de donkerste en kortste dagen van het jaar. Toch heb ik regelmatig genoten van een herfst- of winterwandeling. Al heb ik nu veel meer binnen gezeten dan bij Mona (hoera Netflix).

De nachtvoedingen

Nachtvoeding zijn nooit echt dolle pret. Je weet dat het erbij hoort maar ook ik slaap liever gewoon door. Met Mona was het ‘s nachts nog aangenaam warm om haar boven het laken te voeden. Met Oscar valt dat vaak behoorlijk tegen om in de koude kamer half ontbloot te zitten.

Als ik zou kunnen kiezen

Beide periodes hebben hun voor-en nadelen. Grootste voordeel aan die winterbaby is dat je je extra kilootjes nog even kan verstoppen onder een wintertrui. Je hebt dus nog wat tijd om jezelf in die zomerjurkjes te gaan wurmen. En het allerbelangrijkste is uiteraard een gezonde baby.

Maar heel eerlijk, ik vond dat zwangerschapsverlof in de lente/zomer toch net iets aangenamer dan tijdens de donkere wintermaanden.

In welk seizoen viel jouw bevallingsverlof en hoe heb jij dat ervaren?

 

 

 

 

 

 

 

8 REACTIES

 1. ‘k heb een herfst en een lente baby dus de zwangerschapskledij zaken herken ik maar de andere verschillen waren ietsje minder uitgesproken. Volgens mij hebben allebei de kindjes de eerste weken vooral in bodykes gelegen en dan in slaapzakje als ze ergens naartoe moesten.

 2. Lize is geboren op 1 oktober dus we hadden nog een fijn nazomertje. Ik ben totaal geen zomermens dus ben stiekem wel blij dat ik thuis was deze winter. Enkel de sneeuw vond ik niet zo fijn 🙂 lukt niet goed met de buggy!

 3. Twee winterbaby’s en ik vind het toch jammer. Lijkt me zo heerlijk om in de lente buiten te komen, je baby deftig te zien, ipv ingepakt in duizend lagen :p. En alles wat hierboven staat, haha

  Ik vond mentaal de winter doorkomen met een newborn ook moeilijk. Maar ik vind de winter sowieso een moeilijke

 4. 2 maal bevallen in de zomer en dat was zalig: vanaf dag 1 terrasjes, uitstapjes, buiten zijn en genieten
  En de man had ook zijn groot verlof.
  Wat was wel een groot verschil?
  Nummer 1 was een moeilijke baby: geen minuut rust
  Nummer 2 kon niet makkelijker
  Het verschil tussen beide zwangerschapsverloven was om die reden zeer groot

 5. Lina is van mei 2017 en Lio is van oktober 2018. Met Lina waren we heel de zomer buiten. Zij heeft de eerste 2 maanden geen regen gezien. We zijn toen ook in juli meteen gaan kamperen met haar. Zij sliep vanaf 2 maand gewoon door. Met Lio is het totaal anders. Veel meer binnen zitten. Hij heeft zijn fles van 23u en ‘s nachts niet meer nodig, maar wordt wel af en toe wakker voor een tutje. Ik heb toch een lichte voorkeur naar de zomerperiode. Maar ik ben nog tot midden mei thuis, en met dit weer zoals vandaag kan ik veel inhalen :-). Zalig om Lio in de buggy te leggen, Lina die meehelpt in de tuin…

 6. Ik heb twee winterbabies en zou echt niet anders willen. In de winter heb je geen verplichtingen, buiten de feestdagen en als je dan eentje afzegd gaat niemand raar kijken. Lekker cocoonen, je baby leren kennen, genieten van de winterzon en op grijze dagen gewoon van elkaar. Ik gaf ook borstvoeding, maar zat nooit halfbloot, ik legde mijn baby mooi naast mij, viel dan soms in slaap tijdens de voeding. Door de donkerte leren ze snel dag en nacht kennen (dacht ik toch op dat moment). Je hoeft niet te zeulen met alles als je geen zin hebt, dan blijf je gewoon lekker binnen. Tegen de zomer hebben ze een mooi ritme vast waardoor jij op je gemak kan gaan werken. De dagen zijn langer op het moment dat je begint te werken en dat geeft je energie, zo heb je niet het gevoel dat je dag al gedaan is het moment dat je thuiskomt, wat ik wel meer heb in de winter.
  In heb er met andere woorden van genoten, maar ik was ook sneller thuis voor ik bevallen was door mijn job, waardoor ik heel hard heb kunnen genieten van een zomer waar ik niet zo hoogzwanger was maar toch thuis.

 7. Ik had een decemberbaby en een juli baby. Toen onze zoon geboren werd had de oudste dus 2 maanden grote vakantie, en dat vond ik zwaar ? Na 2 weken ging mijn man weer werken en zat ik elke dag alleen met 2 kindjes, en dan ben je gewoon minder mobiel. Tel daar dan ook nog eens ‘herstellen van keizersnede’ en een huilbaby bovenop… In dat opzicht heb ik meer van mijn zwangerschapsverlof in de winter genoten omdat ik toen meer tijd en rust had en omdat de oudste een hele rustige baby was. ?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.