De winterperiode is niet echt de meest favoriete periode van velen om te gaan lopen. En ik snap dat. Het is vroeg donker, koud, nat, … Dan is een knusse zetel met ne warme choco een pak aantrekkelijker. Maar omdat zomerbodies in de winter worden gemaakt – heb ik me laten vertellen – is de winter eigenlijk geen excuus om te stoppen met lopen. Ik geef graag wat tips om door te blijven lopen in de winter.

Laat de koude je niet tegen houden

“The cold never bothered me anyway” zoals echte prinsessen dat zeggen, toch? Die koude is voor mij ook echt een afknapper. Ik ben dan ook een mega koukleum en lopen in de winter heb ik dus ook echt moeten leren. Maar als ik dat kan, kan jij dat ook.

Denk na over je outfit

Zorg er vooral voor dat je goed bent aangekleed. En dat hoeft echt geen fortuinen te kosten. Bij Decathlon shop je een complete winter loopoutfit voor weinig geld.

Ga voor een lange winter loopbroek, iets dikkere loopsokken en bovenaan kies je best voor laagjes. Wanneer het echt koud is draag ik onderaan een shirt met lange mouwen en dan nog een loopvest of trui erboven. Op mijn winkellijst staat nog een thermische onderbroek want ik heb altijd koude billen.

Idealiter kies je voor iets wat je wat kan open zetten moest je het wat te warm krijgen. Ritsen zijn ook altijd handig om je handschoenen in weg te steken van zodra je handen zijn opgewarmd. Decathlon heeft trouwens van die handige handschoenen waarmee je toch nog je smartphone of smartwatch kan bedienen. Ik vertrek meestal met handschoenen en iets van hoofdband over mijn oren. Geen muts want dan heb ik het te warm.

Vergeet ook geen regenjas aan te schaffen zodat je je loopje niet moet verplaatsen omdat het een beetje regent.

De eerste tien minuten zijn altijd de ergste. Dan heb je het gevoel alsof je gezicht er gaat afvriezen. Maar dat betert, eens je even aan het lopen bent en opwarmt verdwijnt die koude echt snel.

Zie dat je goed zichtbaar bent

Vergeet geen fluovest, lichtjes, … aan te doen wanneer je gaat lopen in de winter. Dat is duidelijk waarom en super belangrijk, doen! Je kan daar beter in overdrijven. Bij Decathlon kan je een super handig looplicht vinden waarmee je zelf de weg goed ziet én je goed zichtbaar bent voor anderen.

Kies je loopmoment

Zelf loop ik eigenlijk graag op een mooie koude winterdag in het zonneke. Maar dat is niet altijd mogelijk, het is al heel snel donker. Ik loop dus vaak ’s avonds als de kindjes slapen wanneer je geen hand voor ogen meer ziet. Ik vind het niet erg om in het donker te lopen maar als je liever in het licht is het dus wat inplannen.

Warm goed op

Warm 10-15min op vooraleer je er in de koude volle bak tegenaan gaat. Al ben ik daar zelf niet echt de beste student van de klas in.

Als je bang bent in het donker moet je fluiten

(maar ik kan niet fluiten)

Voel je je niet helemaal op je gemak in het donker kies je misschien beter voor grotere verlichte wegen dan kleine steegjes. Mij ga je ook niet in het bos vinden. Ik loop in het donker wel altijd net iets sneller dan overdag.

Zorg voor muziek

Wanneer ik loop zonder muziek dan hoor ik constant vanalles achter mij. Zo heb ik eens geweldig veel schrik gehad van een licht dat me achtervolgde en dat bleek mijn eigenlijk telefoon te zijn.

Ik loop altijd met muziek. Maar een podcast zou bijvoorbeeld ook kunnen. Zo voel je niet alleen tijdens het lopen en ben je niet zo gefixeerd op geluiden in je omgeving. Je kan ook een loopbuddy zoeken als je echt niet alleen wil lopen in het donker.

Mijn ‘Annelies loopt‘ playlist op Spotify ken je intussen misschien al wel? Ik maakte voor de gelegenheid een variant voor de winter ‘Annelies loopt après-ski‘, te beluisteren op eigen risico. Ofwel word je daar mega enthousiast van, ofwel gaat het je vreselijk irriteren. Laat me maar weten welke het geworden is.

Stop met excuses te gebruiken

Tot slot, mijn allerbeste tip: Stop met excuses te verzinnen!

Dat klinkt, zeker zo zwart-op-wit, wat hard en ik snap dat je nu denkt “seg, waar bemoeit die zich mee.” Het is uiteraard genuanceerder dan dat. Ik besef dat je veel valabele excuses hebt om niet te gaan lopen of sporten in het algemeen.

In de zomer heb je duizend-en-een excuses en in de winter komen er daar gewoon nog honderd bij. Maar dus, stop daarmee! Trek aangepaste kledij aan, warm op, muziek in de oren, lichtjes aan en vertrek. De eerste tien minuten is het wat frisjes maar je zal het snel genoeg warm krijgen. Zet je bij het thuiskomen onder een hete douche en schenk jezelf een warme choco in. Je gaat genieten, beloofd