Fantastisch toch, al die bloggende en Instagrammende mama’s met prachtige foto’s van hun kinderen. Je kijkt vol bewondering. “Hoe doen die dat toch?” vraag je jezelf elke keer af. Want eerlijk, je bent al lang blij als je erin slaagt om je kind met propere kleding op een ietswat nette achtergrond gefotografeerd te krijgen.
Met een gezinsblog, Instagram– en Facebookaccount met voornamelijk foto’s van mijn dochter heb ik ondertussen wel enkele trucjes om een deftige foto te nemen en online te krijgen. Believe me, ook hier verloopt dat niet zonder slag of stoot (figuurlijk dan hé). Ik krijg regelmatig de vraag: “Hoe doe jij dat toch?” Vaak lijken het ook lucky shots, op de juiste momenten klikken. Maar ook dat bedriegt. Er zit al wel eens een lucky shot tussen. Maar meestal is het één van de 50 foto’s die gelukt is.
Omdat ik graag wil dat elke ouder leuke foto’s van zoon/dochter heeft geef ik hierbij alvast de ’trukken van de foor’ die mij de afgelopen twee jaar geholpen hebben in mijn baby- en peuter fotografie.
Fotograferen van een baby
Oké, dit is dus eigenlijk het makkelijkste. Niets zo simpel als een baby fotograferen. Ze gaan geen sprongetje maken op jouw vraag en ook een lachje is vaak teveel gevraagd. Maar verder kan er eigenlijk niets mislopen. Het gigantische voordeel van een baby is dat je het ergens legt en het blijft daar ook gewoon liggen (in tegenstelling tot je peuter die het al is afgebold tegen dat jij je positie hebt ingenomen).
Een baby die slaapt, lacht, drinkt, speelt of zelfs huilt. Het is allemaal schattig en het werkt altijd. Neem trouwens niet alleen foto’s van die lieve en schattige momenten. Ook de huilmomenten verdienen wel eens een fotootje.
Eens ze bewegelijker worden is de uitdaging wat groter. Probeer dan de focus te houden met uitbundige bewegingen, een speelgoedje, een danspasje,… Ze hebben meestal niet meer nodig om hun aandacht te krijgen en net lang genoeg vast te houden om een foto te nemen.
Je peuter fotograferen, hier wordt het menens
Een peuter fotograferen, dat is een uitdaging. Ze blijven niet zitten of staan en hebben het concentratievermogen van een goudvis. Bovendien durven ze al wel eens: “Nee mama, foto weg!” roepen. Tja, we willen allemaal kinderen mét karakter hé.
Maar eigenlijk is het ook niet noodzakelijk heel moeilijk en zijn het vooral de mama’s die het moeilijk willen maken door dingen te verwachten die je van een peuter niet kan verlangen (stilzitten én lachen op commando bijvoorbeeld).
Hierbij mijn tips die (met wisselend succes) werken bij mijn peuter.
Fotografeer ze in hun natuurlijk habitat
Portretfotografie van een peuter die netjes op een stoeltje poseert, handjes op de knieën en jouw richting uitkijkt én lief lacht, het is wishful thinking. Meestal eindig je met een geïrriteerde peuter en een teleurgestelde moeder. Beste is om je peuter in zijn ding te laten. Dat levert de meest natuurlijke en vrolijke foto’s op. Je kind in bad, spelend met de blokken, lopend in de tuin of tekenend aan een tafel.
Maar je wil toch graag je kind in een welbepaalde setting, wat nu?
Soms wil je je kind toch graag in een bepaalde setting fotograferen. Tussen de bloemen, met een leuke shirt, bij een lightbox, een zwangerschapsaankondiging … Dan zijn er 6 zaken cruciaal:
- Trek aandacht: idealiter ben je hiervoor met twee. Eentje die de foto neemt, de andere om de aandacht te trekken. Wat werkt: dansen, springen, doen alsof je valt (vooral dat laatste werkt heel goed bij Mona).
- Maak hen blij: eten geven kan helpen (dit heb ik niet luidop gezegd) of geef hen iets waarmee ze bezig kunnen zijn (verf, confetti, …)
- Wees snel: zie dat je klaarstaat met dat fototoestel en dat je vooraf eventuele instellingen hebt gecheckt, rommel aan de kant hebt gelegd,… Je krijgt geen tweede kans moeder!
- Kijk wat je trekt! Het heeft geen zin je toestel “ergens in de richting van je kind te richten” en ondertussen instructies te roepen en niet te kijken en te hopen dat er iets gaat opstaan. Kijk wat je trekt. Anders is de kans groot dat je kind een hand of een been mist of dat je meer foto’s van je plafond hebt.
- Maar neem wel veel foto’s: klik klik klik! Neem 50 foto’s, met wat geluk zijn er enkele bruikbare bij. Beter dat dan er maar 4 te nemen en niets deftig te hebben.
- Timing is alles: is je kind net wakker, te moe, heeft het honger of echt geen goede dag? Laat het dan voor wat het is. Het niet kunnen nemen van de foto die jij nu op dit moment absoluut wou is geen ramp. Probeer het straks of morgen en het zal een pak vlotter gaan.
En hoe bewerk je de foto’s?
Hier is het wat afhankelijk van de foto en de tijd die ik heb. Wanneer het echt foto’s zijn die met mijn spiegelreflex zijn genomen en wat optimalisatie kunnen gebruiken ga ik aan de slag met lightroom. Dat is dan vooral om de kleuren, witbalans, het licht en contrasten te verbeteren.
De meeste foto’s neem ik met mijn smartphone, een iPhone 7 plus. Ik ben zot van dat ding en gebruik mijn spiegelreflex hierdoor ook minder. De camera is goede kwaliteit en de portretlens levert mooie resultaten. Investeren in een deftig toestel is trouwens echt een must! Je kan geen mooie foto’s nemen als je geen goed fototoestel hebt.
Om die foto’s te bewerken gebruik ik meestal gewoon apps op de smartphone.
- Facetune om het beeld wat te bewerken, denk ik bv aan vlekjes eruit te halen
- VSCO: filter A5, HB1 of HB2
- Snapseed: ook een handige app met enkele filters en foto bewerkingstools
- Instagram: ik gebruik zelden een Instagram filter op mijn foto’s. Maar ik gebruik de app wel om de foto lichter te maken, contrasten te vergroten of verkleinen, …
Ik ben niet zo een held met photoshop en vind het voor het soort foto’s die ik neem ook geen must.
Ik hoop dat deze tips, veel geduld en de juiste verwachtingen jullie kunnen helpen om leuke foto’s van jullie baby’s en peuters te nemen. Succes en ik ben benieuwd naar de resultaten.
Gaëlle | BestKidEver.be
Haha! Ok! Dat vallen moeten we dan ook maar eens proberen ?