Rome, de eeuwige stad. Die stond al bijna even lang in de top van mijn vakantielijstje. Ik kwam er nog nooit. Hier geen Rome reis met school. Wel naar Lourdes, maar dat is een ander verhaal. In de paasvakantie was het dan zover en vlogen we met onze twee kinderen voor een citytrip naar Rome. Rome met kinderen, de blog.

Vliegen naar Rome

Wij vlogen naar Rome vanop Brussels Airport. Van onze voordeur tot die van het hotel waren we amper zes uurtjes onderweg. Dat betekende lunch met vidée op de luchthaven en diner met pasta in Italië. Das het leven hé.

We parkeerden onze wagen op de luchthaven (parking 2 deze keer). Dan hoeven we niemand lastig te vallen om met ons te rijden. Maar je geraakt ook snel ter plaatse met de trein. Inchecken en de security gingen vlotjes vooruit. Met de lunch en een passage door de shops is die twee uur voor vertrek snel om.

We kwamen toe in Rome rond 18u30. We gingen nog snel eens piepen naar de Trevi fontein, aten een hapje en gingen slapen.

Fietstocht met Baja bikes

Op onze eerste volledige dag Rome hadden we in de voormiddag een fietstocht geboekt met Baja bikes. Een Nederlandstalige gids neemt je gedurende drie uur mee door de highlights van de stad. Mona en Oscar zaten in een fietsstoeltje. Die stoeltjes konden niet op elektrische fietsen en daar was ik op voorhand wat bang voor. Rome is namelijk niet bepaald vlak. Maar dat viel echt reuze mee.

Onze gids was geboren in Rome. Met een Italiaanse vader en een Nederlandse moeder sprak ze perfect Italiaans en Nederlands en kende ze de stad als de beste. Tijdens de rit vertelde ze tal van leuke verhalen, interessante weetjes, geschiedkundige info, fototips en restaurantsuggesties. De beste manier om de stad te leren kennen! Baja bikes is trouwens op vele locaties actief.

Rome met de fiets

De bezienswaardigheden in Rome liggen niet ontzettend ver uit elkaar. Met goeie stappers is het best te doen om alles al wandelend te doen. Maar met een drie – en vijfjarige waren we er snel uit dat dat niet ging meevallen. We besloten dus om de fietsen het hele weekend door te huren en dat was echt een top beslissing.

Oké, het verkeer in Rome is niet zo dolcé vita. Er zijn geen fietspaden en je moet er je plekje wat afdwingen. Maar het ziet er erger uit dan het is.

Cultuur en geschiedenis met kinderen

Rome is een prachtige stad vol cultuur en historiek. Niet om te stoefen, maar op die romeinse geschiedenis haalde ik ooit een 100/100. Dat is al enkele – ik plak er liever geen cijfer op – jaren geleden maar en is toch nog wat blijven hangen.

Geen gebrek aan historische plaatsen en musea in de stad. Maar met twee kinderen mee weet je op voorhand dat je ook voor hen het reisprogramma boeiend moet houden. Maar dat bleek geen enkel probleem.

Pantheon

Het Pantheon in Rome is prachtig. Net zoals alle kerken in Rome – en dat zijn er wel wat – kan je deze plek gratis bezoeken. Pantheon betekent ‘alle goden’ en die goden kijken binnen door het oog, of een gat in het dak. Vlakbij het Pantheon kan je de oudste koffiebar, La Casa del Caffè Tazza d’Oro, van Rome vinden. Wandel er zeker eens binnen voor een koffie. Wist je trouwens dat er in Rome een wet is die bepaalt dat een espresso die je staand drinkt nooit meer dan €1,30 mag kosten?

Vaticaan

Wanneer je in Rome bent kan je makkelijk een ander land bezoeken. Vaticaanstad mag niet ontbreken. We reserveerden vrij last minutes ticketjes voor het Vaticaanmuseum en Sixtijnse kapel. Het is echt impressionant! Je kan veel zeggen over de Katholieke kerk, maar ze hebben wel een behoorlijke verzameling kunst daar. Wij begonnen met de schilderijen, nadien nam de aandacht snel af. Het museum is groot en er was heel veel volk. Na een uurtje of twee hadden de kinderen – en ik eigenlijk ook – het wel gehad. We namen enkele shortcuts om in de Sixtijnse kapel te komen. We waren met z’n vier nogal onder de indruk. Je moet er wel stil zijn. Dat waren zo ongeveer de enige vijf stille minuten tijdens ons bezoek aan Rome met kinderen. Geniet ervan!

Het Colosseum

Het Colosseum in Rome is niet het best bewaarde ter wereld maar het is echt impressionant. We fietsten er zeker tien keer langs en elke keer was ik onder de indruk. Een bezoek aan het Colosseum mag dan ook echt niet ontbreken wanneer je in Rome bent. Wij boekten vooraf tickets mét toegang tot de Arena. Je kan ook begeleidde rondleidingen boeken of ondergrondse toegang.

Voor Oscar maakte het allemaal niet zo heel veel uit. Mona daarentegen was geweldig onder de indruk. We wandelden langs de infoborden en ik vertelde haar over de geschiedenis en waar de plek vroeger voor diende. Zonder teveel in detail te gaan, ik wou dat ze nog kon slapen.

Wanneer we ooit terugkomen naar Rome bezoeken we het Colosseum opnieuw, maar dan met Nederlandstalige gids. Ik zou dat ook meteen aanraden!

Forum Romanum & Palatijn

Met je tickets voor het Colosseum heb je ook toegang tot het Forum Romanum en Palatijn. Mona en Oscar waren na een bezoek aan Vaticaan en het Colosseum nogal moe. Maar die tickets zijn dus ook de dag nadien nog geldig. Zo kan je de portie cultuur toch wat spreiden en gaan genieten van de aperitivo.

Het Forum Romanun en het Palantijn vonden we zelf ook heel leuk om te bezoeken. Je kan er naar boven wandelen voor een prachtig uitzicht.

Trevi Fontein

Je kan best wat mooie fonteinen spotten in Rome. Maar die Trevi is toch wel een specialleke. Wil je de fontein fotograferen zonder teveel bezoekers zal je heel vroeg uit je bed moeten. Doorheen de dag is er echt een massa volk!

Aperitivo

Eén van de redenen waarom het zo goed matcht tussen mij en Italië is ongetwijfeld de liefde voor aperitief. Ook in Rome kan je er niet omheen. Rome telt tal van pleinen. Op eentje, Campo di Fiori, is het dagelijks markt tot een 16u en je kan er heel gezellig iets drinken en eten. Het is trouwens het enige plein in Rome zonder kerk.

Overal in Rome kan je aperitieven aan zeer schappelijke prijzen. Wil je er een uitzicht bij dan kan ik de rooftop van Terrazza Borromini, aan Piazza Navona, aanbevelen. Het uitzicht betaal je wel bij maar na al dat wandelen, fietsen en cultuur heb je die dolce far niente met een Aperol aan €18 verdiend.

Eten in Rome

Je gaat in Rome geen honger lijden en het kost je ook geen nier. De restaurants zijn toegankelijk en niet duur. Italianen hebben geen restaurantcultuur zoals wij die kennen, het moet dus vooruit gaan. Verlaat Rome in geen geval zonder dat je een carbonara hebt gegeten.

Steek zeker de Tiber eens over om te gaan eten in volkswijk Trastevere. Het betekent letterlijk ‘aan de andere zijde van de Tiber’. Een super gezellige wijk waar nog veel locals komen eten. Wij gingen eten bij Tonnarello.

Rome met kinderen, tips:

  • Neem je tijd. Wij waren er drie dagen en dat is enerzijds best kort. Je krijgt op die tijd absoluut niet alles gezien. Maar eigenlijk was het lang genoeg. Een citytrip is best intensief, tel daar twee kinderen bij en ik was KO.
  • Wees realistisch: deze bouwt wat verder op de vorige. Kinderen hebben doorgaans nog niet de interesse in musea, cultuur en historiek. Hou daar rekening mee in je planning en aanvaard dat je niet zoveel gaat gedaan hebben als wanneer je Rome alleen of zonder kinderen zou bezoeken.
  • Ze vinden niet alles even interessant. Mijn enthousiasme werd al eens onthaald met een ‘saaaaai. Gaan we nu een ijsje eten?’
  • Wij waren heel blij met onze fietsen. Op die manier konden we ons snel en vlot verplaatsen door de stad zonder gezeur van ‘benen die moe zijn’
  • Koop vooraf je tickets. Wanneer je Vaticaan, het Colosseum, … wil bezoeken, koop dan vooraf online je tickets. Zo vermijd je wachtrijen. Niemand wacht graag. Kinderen al helemaal niet.
  • Pauzeer regelmatig. Ja er is enorm veel te zien in de stad maar die stad is er al eeuwig en zal er ook nog wel eventjes blijven. Wat je deze keer niet zag is misschien voor een volgende keer. Geniet van de vibe, zet je op een terras, bestel aperitief en eet voldoende gelato.
  • Volgens henzelf kan je bij Two Sizes de beste Tiramisu van Rome vinden, we kunnen bevestigen dat die top is!
  • Kinderen zijn een gespreksstarter. Met een zwaaiende Mona op de fiets en een ‘ciao’ roepende Oscar verzamel je in no time tal van vriendelijke blikken.
  • Rome is druk. Verlies je kinderen niet uit het oog.

Een citytrip zonder kinderen is ongetwijfeld een pak makkelijker. Dan was ik waarschijnlijk eens bij zonsopgang de stad ingetrokken voor de mooiste foto’s zonder drieduizend andere toeristen erop. Maar het is ook een ontzettend leuke stad om samen met je kinderen te ontdekken. Hun interesse en enthousiasme is echt mooi om te zien. Rome heeft mij helemaal overtuigd en ze zien ons daar zeker nog terug!

Ciao!