Wanneer je met een pasgeboren baby zit weet je dat je nachten eraan zijn. Je hoopt op het beste en verwacht het slechtste. Maar met twee jaar onderbroken nachten had ik geen rekening gehouden. Nachten waarop zowel Mona als Oscar bij ons slapen zijn geen uitzondering meer.
Mona is doorgaans wel een goede slaper. Maar de laatste maanden wil ook zij liever bij ons slapen dan in haar eigen bed. Ons bed ligt beter of ze heeft nachtmerries of ze ziet dat Oscar ook bij ons slaapt, … Meer redenen heeft ze niet nodig. Vaak valt ze dan in ons bed in slaap en verhuizen we haar naar haar eigen bed van zodra wij zelf gaan slapen of we leggen haar matras naast ons bed. Wanneer Mona tussen ons ligt is zij doorgaans de enige die slaapt. Ze woelt, gaat op het laken liggen, dan weer eronder, praat in haar slaap, … Echt slapen doe je dus niet.
Oscar terug in de cosleeper
En dan hebben we er nog zo eentje, Oscar. Twee jaar geworden en dat is nooit een goede slaper geweest. Hij valt meestal in slaap in zijn eigen bed. We moeten wel bij hem blijven liggen tot hij slaapt. Dat duurt 20min tot een uur. Ergens tussen 22u en 5u zet hij het op een ontroostbaar huilen en verhuist hij naar onze kamer. Als we geluk hebben is het pas tegen 5u. Als we pech hebben begint hij er om 22u al aan.
Intussen vormden we zijn peuterbed om tot een cosleeper zodat hij bij ons ligt maar toch niet in ons bed. Want hij woelt nog meer dan Mona. Eens hij bij ons ligt is hij rustiger maar hij wordt nog regelmatig wakker om te checken of we er nog zijn. Tegen 5u kruipt hij uit zijn cosleeper en komt hij tegen me aan liggen. Soms ligt hij de hele nacht tegen me aan. We probeerden mijn man al eens langs die kant van het bed te leggen maar dat nam Oscar niet in dank af.
Waarom we samen slapen
Ik besef dat er nog een groot taboe zit op het samen slapen met je kinderen. Ik heb ooit ook gezegd dat mijn kinderen nooit bij ons zouden slapen. Onze slaapkamer, ons bed en blablabla.
Maar onze kinderen slapen duidelijk niet graag alleen. Ze hebben nood aan onze nabijheid en die geven we hen. Dit is de beste oplossing voor een ellendige situatie. Ja ik besef dat we gewoonten hebben gecreëerd bij onze kinderen. Dat Oscar oud genoeg is om te beseffen dat hij mee naar onze kamer mag als hij ’s nachts begint te huilen. Maar na twee jaar onderbroken nachten heb ik absoluut niet meer de energie om ’s nachts mijn kinderen in hun kamer te gaan troosten zodat ze toch in hun eigen bed blijven. Samen slapen is de optie waarbij wij het meeste slaap hebben. En dan kiezen we daarvoor.
Maar kwalitatief is het niet
Onze slaapkwaliteit is al twee jaar zeer slecht. Wij zijn beiden heel erg moe, dat ga ik niet mooier voorstellen dat het is. Ik slaap niet alleen weinig, ook heel slecht. Wanneer ik ga slapen lig ik vaak nog lang wakker. Ik kan de slaap niet vatten en lig te wachten tot wanneer Oscar wakker wordt. Ik verhuis hem tegenwoordig al van zijn kamer naar de onze van zodra ik ga slapen. Als ik dan slaap, slaap ik zo licht dat ik om het minste geluid meteen wakker ben. Ook dan opnieuw inslapen gaat niet heel vlot. Slapen is hier dus eerder een bron van stress geworden dan het een ontspanning is.
Maar ik volg in een lijn van een reeks slechte slapers. Ik was er zelf ook eentje heb ik me laten vertellen. Ondanks de weinige slaap heb ik niet zo zot veel last van wallen. Mijn genen waren hier dus al op voorbereid gok ik.
Kunnen we het anders oplossen?
Dit is geen noodkreet om hulp. Geen vraag om tips. Niet dat we hulp of tips niet appreciëren. Maar geloof me, na twee jaar aan dit tempo heb je alles geprobeerd.
Of toch alles waar wij ons comfortabel bij voelen. Ik denk dat wij nu in de fase van aanvaarding zitten. Aanvaarden dat onze kinderen niet de beste slapers zijn en daar het beste van proberen te maken. Maar dat is niet zonder gevolg. Dat is ook aanvaarden dat er andere activiteiten niet meer kunnen doorgaan of dat sommige dingen vertragen. Dat is elkaars slechte humeur en prikkelbaarheid begrijpen en aanvaarden. En dat is niet eenvoudig.
De laatste keer dat wij doorsliepen dateert van 25 juli, toen zijn Mona en Oscar bij de tante gaan slapen. De keer daarvoor kan ik me niet meer herinneren. Wij hebben een zeer beperkt vangnet wat de kindjes betreft en in deze Corona tijden schiet er helemaal niets meer over. We hebben geen plan B, geen backup. En als ik eerlijk moet zijn weegt dat mentaal ook best zwaar.
Wat is dit dan wel?
Als deze blog geen vraag om hulp of tips is, wat is het dan wel? Ik denk een manier om het voor mijzelf te ordenen. Maar ook omdat ik ervan overtuigd ben dat wij niet de enige ouders zijn in deze situatie. Dat kan en wil ik niet geloven. Dit is voor die ouders wiens water soms ook aan de lippen staat, het huilen nader staat dan een lach. Je bent niet alleen. En dat is deze blog misschien nog het meest, een hart onder de riem.
Geen oordeel
Alsjeblief, oordeel niet. Ik heb geen boodschap aan oordelen en veroordelen. Nogmaals, wij hebben alles geprobeerd om onze kinderen in hun eigen bed te laten doorslapen. Het is echt niet zo dat wij bewust ervoor kiezen om zo moe te zijn. Geloof me, ik slaap echt heel graag en ik zou een heel ander mens zijn met wat meer slaap. Maar het is wat het is.
Wat wij voor nu proberen is om onze kinderen te geven wat zij nodig hebben. Er te zijn voor hen. En ik geloof niet dat we daar ook maar iets verkeerd mee kunnen doen.
Wendy
Mooi verwoord! En idd veel ouders hebben hetzelfde voor. Jullie moeten doen wat jullie gevoel zegt. 😊
Annelies
Dank je
Daphnis
Hoi, dit is zo herkenbaar! Ons zoontje is 2 jaar en 2 maanden en komt ook nog elke nacht wakker. De enige manier om hem terug in slaap te krijgen is, om hem bij ons in bed te nemen. Ook iets dat wij nooit van plan waren te doen, maar door slaapgebrek laat je al eens je goede voornemens los… Ondertussen tellen we af tot hij naar school mag, het slapen schijnt dan vaak te beteren. Duimen!
Annelies
Ja slaapgebrek laat je al eens een principe overboord gooien he 🙂
Ann
Mooi verwoord hoe het er voor velen aan toe gaat. Hier al bijna 11 jaar een zeer slechte en bange slaper (Ze wordt momenteel wel getest op ADHD, dus kan ook een oorzaak zijn) en 4 jaar geleden kwam er dan nóg eentje bij die ook slecht slaapt (toen we voor een 2de gingen was mijn argument: we gaan toch nóóit 2 slechte slapers hebben, dat kan toch niet….)
Ook wij hebben jaren geleden al gekozen voor wat het beste was voor iedereen, nadat de oudste was beginnen overgeven van colère toen we het laten huilen-principe toepasten. Toen brak mijn hart en zei ik: dit.nooit.meer en ze slaapt nog steeds bij mij.
Tegen dat ze een lief hebben zullen wij niet meer moeten vragen of ze bij ons komt liggen zeker 🤷♀️
Véél moed, ooit komt het dat we dit gaan “missen”.
Liefs, Ann #teamnosleep
Annelies
Dank voor je reactie en ook jij veel moed! En klopt, ooit liggen we wakker omdat ze aan het fuiven zijn -)
Sharon
Heel herkenbaar. Wij slapen al 4,5 jaar samen. In al die tijd kan ik het doorslapen op 2 handen tellen. De laatste maanden merken we (gelukkig) beterschap. Hout vasthouden!! Samen slapen is de enige manier om met zijn allen (een beetje) te slapen. Courage!
Annelies
Ik duim dat de beterschap blijft!
Elke
Dit verhaal is zo herkenbaar. Hier is het niet anders. Ze bij ons nemen geeft me de mogelijkheid om nog een beetje te slapen. Fijn te lezen dat er nog vele dit meemaken en dit begrijpen zonder al die vieze blikken en reacties .
Annelies
Ja, we zijn zeker niet alleen. Dat is duidelijk
Kim
Heel herkenbaar! Onze zoon is even oud en is ook nooit de beste slaper geweest. Alhoewel het een tijd super ging, is het terug verslechtert sinds hij 2 is geworden.. Regelmatig wakker worden en zijn tut uit bed gooien om het dan op een krijsen te zetten. Op den duur slaap je zelf zo slecht omdat je aan het wachten bent op het moment dat hij weer wakker wordt.. Ik kan je alleen maar gelijk geven dat het op dit moment belangrijker is om voor de oplossing te kiezen die jou en je gezin het meeste slaap biedt ❤️
Annelies
Dank je wel.
Lien Peeters
Heel herkenbaar! Mona slaapt hier bij ons zeer goed maar dan hebben we Stella (2 jaar) en dat is ook echt een slechte slaper. Na alles geprobeerd te hebben zoals slaapcoaching (omdat we dachten dat het moest), blijven we erbij tot ze slaapt en als ze wakker wordt ligt ze bij ons in bed. Zo heeft iedereen toch wat slaap. Maar dat prikkelbare dat kennen wij ook en is soms toch echt moeilijk om mee om te gaan. Dus daarom, dankjewel voor het delen van je verhaal!
Annelies
Jij bedankt voor je reactie. Slaapcoach probeerden wij nog niet, wel een bezoekje aan de slaapkliniek in het UZA. Maar ook dat zorgde niet voor mirakels.
Toeval trouwens, hier in de straat woon een gezien met een Mona en een Stella (en nu ook nog een broertje 🙂 )
Annemie
En net dat doet deugd…. Horen dat je niet alleen bent, dat er nog zijn die s nachts soms de wanhoop nabij zijn … Dus dankjewel voor je woorden!
Annelies
dank voor je reactie!
Laura
Mijn kinderen zijn goede slapers, maar ik slaap sinds 2,5 jaar chronisch slecht. Het is zo zwaar.. Hoewel de oorzaak dus niet dezelfde is, kan ik me helemaal inbeelden hoe je je voelt. Slaap beheerst mijn leven hier, en heeft een enorme impact op mijn functioneren. Ik hoop voor jou dat de kindjes beter gaan slapen en jij ook, want dat is gewoon niet vol te houden..
Charlien
Groot gelijk dat je dan kiest voor de optie ‘meeste’ slaap. Hier ook paar maanden van dat geweest …
Slapen met oordopjes kan je misschien nog wat meer slaap bieden zodat je de kleine geluiden en slaapbewegingen van de kindjes minder hoort?
Ilke Cabus
Terwijl ik dit lees ligt mijn net geen 9 jarige zoon hier in een bed naast mijn bed lekker te slapen. Tot zijn 7 sliep hij bijna elke nacht in mijn bed waardoor ik omwille van het gewoel amper sliep. Als ik hem in een eigen bed in een eigen kamer probeerde te laten slapen werd er gewoon door niemand geslapen. Alles hebben we gewoon geprobeerd, net als jullie denk ik. En dit is gewoon de beste oplossing. Samen in een kamer, dicht bij elkaar en toch apart in een bedje (meestal tegen de ochtend kruipt er toch nog een warm lijfje tegen me aan). Lekker veilig bij mama. Ik vertrouw erop dat hij wel niet tot zijn 18e zó dicht bij mama zal willen blijven slapen. De opmerkingen leg ik al lang naast me neer, kids go first!
Doe zo voort
Hanne
Hier ook altijd van dat principe geweest, tot je snapt dat slaap meer waard is dan principes. Hier voor tweepersoonsbedden gekozen vanaf 2,5 jaar bij allebei en een van ons ging dan bij de kindjes slapen als ze ‘s nachts wakker werden. Tot we uiteindelijk af en toe ‘s ochtends wakker werden in ons eigen bed en nu nog af en toe ‘s nachts verhuizen.
Tatjana
Hier ging het ook allemaal niet waar zijn.. Nooit bij ons in bed, een paar weken maar op onze kamer, enz enz .. In realiteit heeft hij weken tot bijna maanden tussen ons geslapen, intussen 8,5m oud en nog steeds op onze kamer. Volgend jaar ergens verhuizen we en ik weet nu al dat we ons nieuwe bed een maatje groter zullen nemen zodat hij er bij kan wanneer hij dat wil! En nee daar is niks mis mee ❤! Powermama jij💪👍!
Joke
Hier ook. Ze is bijna 5.5 jaar. Mijn man en ik slapen gemiddeld 1 nacht per week met 2 in ons eigen bed. De andere opties zijn met 3 of met 1 ouder en 1 kind terwijl de andere ouder in dochterlief haar bed ligt. Of als je pech hebt, met 2 in dochter haar bed. Elke avond doe ik de ronde om kussens en dekens in het juiste bed te leggen 🙈
Weinig en slecht slapen wordt fameus onderschat. Ik ben blij met je blogpost want begrip is vaak heeeeeel ver te zoeken 😔
An
I feel you
We feel you
Want als koppel ook heftig…
Aanvaarding brengt wat rust (niet letterlijk) en is ene dag gemakkelijker dan andere..
Goe bezig en take care x
kim
Ik heb 2 zonen,1 van 5 jaar en 1 van 6maand.
De oudste werd snachts ook altijd wakkker dus ook gewoon bij ons gelegd. Nu slaapt hij in zijn eigen bed in maar als hij snachts wakker is dan kruipt hij bij ons.
De jongste slaapt goed in tot een uur of 2-3 en dan begint het wenen slapen wenen slapen tot ik uiteindelijk te moe ben om telkens te gaan kijken.
Dus leg ik hem ook bij ons maar zelfs daar slaapt hij slecht. Ik ben blij dat er nog mensen zijn in deze situatie en idd geen oordeel vellen.
Klaproos
Heel herkenbaar. Een dochter van 7 en zoontje van 3. Toen onze dochter baby was durfde ik haar niet bij mij te nemen (door reacties van anderen over verwennen en afhankelijk maken etc). Na ontzettend veel uit mijn bed moeten, toch de stap gezet van het samen slapen en voor ons kwam er rust. Nu 7 jaar later een kamer vol bed :). 1 2persoonsbed en 2 1persoonsbedden naast elkaar. Veel ruimte, gemakkelijk wisselen indien nodig en gezellig bij elkaar. En de kids zijn er erg blij om, voelen zich gerust, ze kunnen nog even iets vertellen voor het slapengaan… Dus you go girl!
Annelies
Stiekem ben ik altijd zo opgelucht dat er nog mensen zijn die dit ervaren. Ik heb ook zo’n kereltje van 2 dat nog steeds niets liever heeft dan lichamelijk contact in de nacht. (liefst van de mama natuurlijk) Het is een gevoelig onderwerp, maar ik heb er toch een hele blogpost aan gewijd. https://knoeienengroeien.blog/2020/12/19/over-slaap-en-als-je-het-vaak-met-minder-moet-doen-dan-je-zou-wensen/ Je bent dus zeker niet alleen hoor. Ik duim voor jullie dat het betert, maar wat een geluk heeft jullie kroost met zo’n lieve en geduldige ouders.
Irene
Ben wat laat met reageren maar ik kom nu pas op je blog terecht. Ik heb sinds midden september een kindje en om die gebroken nachten wat op te vangen werken wij in shiften (haha). Mijn vriend en ik doen om de beurt een nacht. Ons kindje ligt in zijn eigen bedje in zijn kamer en iemand van ons ligt daar bij. Ik heb wel het gevoel dat hij alleen kan slapen maar we doen het toch zo zodat we niet telkens allebei wakker zijn als hij wakker wordt. En ja, ik geef toe dat als hij heel onrustig is, ik hem ook gewoon bij mij in bed neem maar hij is nog klein natuurlijk. Het is ook gewoon wel handiger he. Ik moet niet altijd de gang door om zijn tutje in zijn mond te gaan steken maar kan gewoon mijn arm uitstrekken en slaap praktisch direct weer. Wij krijgen daar soms ook opmerkingen over ze, dat we niet samen slapen. Maar voor ons werkt het zo en mijn slaap is me echt dierbaar. Het vooruitzicht dat ik na een brakke nacht een nacht kan doorslapen helpt mij er altijd door 🙂
U niet te veel proberen aantrekken van eventuele opmerkingen of het gevoel dat het niet zo hoort. Als het voor nu de beste oplossing is voor jullie, dan zijn jullie goed bezig. En inderdaad, wat iemand hier al schreef: wat een geluk hebben Mona en Oscar met jullie!