Toen ik zwanger was kwam ik terecht in een Facebookgroepje met een aantal mama’s die uitgerekend waren voor mei 2016. Maanden deelden we lief en leed met elkaar en we spraken ook al enkele keren af. Daar is met een aantal mama’s een mooie vriendschap uit gegroeid. Afgelopen weekend gingen we met drie gezinnen op peuterweekend naar de Ardennen met Ardennes Etape.

Met 6 volwassenen en 3 peuters op stap

We boekten een huisje met Ardennes Etape. Door de handige zoekfunctie vonden we snel een huisje waar we met z’n negenen in terecht konden. Speelruimte voor de kinderen, zowel binnen als buiten, was een must. En ja, ook die jacuzzi was een meevaller. Ons huisje was vlakbij een bio boederij gelegen en slechts op 30min rijden van PlopsaCoo. We hadden ons weekend dus al snel volgepland.

Oh help, drie peuters, is dat niet te druk?

Dat viel beter mee dan gedacht. Maar ik moet wel bekennen dat we enorm veel geluk hadden met het weer. Drie peuters een heel weekend binnen entertainen zou vermoeiend geweest zijn. Maar door het stralende zonnetje en de aangename temperaturen hebben we vooral buiten gezeten. En die eerste warmte heeft ons allemaal veel deugd gedaan.

En toegegeven, onze peuters hebben zich voorbeeldig gedragen. Ze speelden zo flink, hebben goed gegeten en geslapen. Geen gedoe, geen drama. En dat maakte het voor de ouders ook allemaal vrij relaxed. Zelfs hun dutjes en slaapmoment hadden ze netjes op elkaar afgestemd. Heerlijk, want zo konden de mama’s op zaterdagnamiddag bijna 3 uur genieten van het zonnetje terwijl de papa’s zorgden voor de BBQ boodschappen.

Ardennes Etape

Schommelen in de tuin

Ardennes Etape

Als de peuters slapen en de mannen BBQ inkopen doen. Dan genieten de vrouwen van het zonnetje.

De grotten van Han

Naast eten en zonnen hebben we best een actief weekend gehad. Op onze heenreis maakten we met z’n drietjes een tussenstop aan het domein van de Grotten van Han. “Diertjes kijken. In de buggy hé” waarop manlief zich in paniek realiseerde dat die buggy nog gewoon thuis in de garage stond. Oeps. We waren al halfweg en hadden de draagzak mee. No worries, we overleven dat wel.

Aangekomen aan de Grotten van Han namen we het treintje richting de grot maar stapten de eerste halte al af. Zo hadden we een wandeling van een goeie 2km voor de boeg door het bos en langs de dieren. Mona keek vrolijk rond in de draagzak en tussendoor kon ze haar benen losgooien tijdens een picknick aan de speeltuigen.

Op 2km namen we de shuttle richting de beren (die mysterieus verdwenen waren) en stapten we richting de grot.

We volgden de Nederlandstalige gids die ons vertelde over het ontstaan en de evolutie van de grot. Het eerste deel van de 2km wandeling heb ik gemist. Mona was moe én boos. En zo een grot, daar zit nogal een stevige echo. Maar ze gaf de strijd op en sliep de rest van de wandeling heel schattig in de Tula toddler. Oef, stilte (en geen getrek meer aan mijn haar. Auwch!)

Het bezoek aan het domein was een prima manier om ons weekend te starten.

Grotten van Han

Met mama op avontuur over de loopbruggen. “Springen mama, springen!”

Grotten van Han

Papa toont waar de wolven zitten

Grotten van Han

Mona viel in slaap in de grot

Met de peuters op blotevoeten wandeling

Ons Ardennes Etape huis was op wandelafstand van een bio boerderij. Voor een ritje op de ezels waren onze kinders nog te klein, maar avontuur op blote voeten lukte wel. Enfin, de kinderen werden gedragen door de papa’s. Een wandeling van een goed uur bracht ons door weiden langs de paarden en alpaca’s. Door de rivier, over stenen en pijnlijke ondergronden. Arme gevoelige voetjes. Als afsluiter konden de peuters zich uitleven in de speeltuin en na de bokes was het tijd voor een stevige dut. De mama’s genoten ondertussen van getetter onder een heerlijke zonnetjes op het terras.

Op het einde van de dag staken we onze peuters met drie in bad. Dolle pret en zonder overdrijven, dat bad was zo goed als leeg met al hun gespetter.

Blotevoetenpad Gouvy

De papa’s dragen de peuters over het blotevoetenpad

Blotevoetenpad Gouvy

Groepsselfie tussen de alpaca’s

Blotevoetenpad Gouvy

De voetjes wassen in ijskoud water. Brrr

Met de bolderkar door PlopsaCoo

Zondag was alweer de laatste dag van ons peuterweekend en die brachten we door in PlopsaCoo. We huurden een bolderkar (we waren die buggy vergeten, remember). PlopsaCoo is een pak kleiner dan grote broer in De Panne, maar niet te druk, amper wachtrijen en dus ideaal voor de kleintjes. Ik heb niet geteld hoe vaak ze in die auto’s en op de konijnen hebben gezeten.

Het was trouwens veel warmer dan we hadden gedacht, dus Mona sloot de dag af onder de fonteinen. Een reservoutfit hadden we gelukkig wel mee.

PlopsaCoo

De konijnen waren een groot succes

PlopsaCoo

Sorry kindjes, hier mogen jullie nog niet in

PlopsaCoo

Met de bolderkar door Plopsa. Die buggy waren we vergeten.

PlopsaCoo

Warm, warm warm. Dan verdienen we een ijsje

PlopsaCoo

Afkoelen onder de fonteinen

Hopla, allemaal op weekend nu!

Dat wij graag op stap zijn moet ik jullie niet meer vertellen. Vergis je niet, wij kunnen er ook echt van genieten om gewoon thuis te zijn. Maar ik kan een verblijf in de Ardennen met Ardennes Etape echt aanraden. Er zijn tal van kindvriendelijke activiteiten in de omgeving. En als de kindjes slapen kunnen de ouders genieten van een heerlijke hapje, een glas en gezellige babbels.

Echt uitrusten is zo een weekend natuurlijk niet. Ik was echt wel KO op zondagavond. Mona sliep maandag tot 9u30 (van een dutje in Plopsa was uiteraard geen sprake). Maar na zo een intens weekend samen is het op maandag ook echt afkicken en back to work.

Ons weekendje was voor herhaling vatbaar. Misschien maken we er wel een jaarlijkse traditie van.

Ardennes Etape

Onze drie peuters die zich geweldig hebben gedragen. Dat doen we nog eens!