Topnieuws van de week! De Gezinsbond en de Vrouwenraad ijveren voor een uitbreiding van het geboorteverlof voor vader en meemoeders van 10 naar 20 dagen, ongeacht hun statuut en zonder inkomensverlies. En ik kan dat initiatief alleen maar steunen.

10 dagen is gewoon te weinig

Tegen dat ik na de geboorte van Mona goed en wel thuis was, was het voor mijn man tijd om weer te gaan werken. Dat was zowel voor hem als voor mij niet zo leuk. Ik kon thuis echt wel wat hulp gebruiken. En ook voor mijn man was het niet zo evident om na de zware nachten te gaan werken. Bovendien bouw je op die enkele dagen als man ook nog niet echt een band op met je baby.

Als man zit je op die manier al snel terug in de day-to-day realiteit. Als mama voelde ik mij de eerste weken soms heel erg eenzaam. Op moeilijke dagen telde ik dan vaak de uren af tot mijn man thuis kwam om Mona in zijn armen te duwen.

En ik ben niet de enige mama die haar man liever wat langer bij haar had gehad

Uit een enquête van de Gezinsbond bij meer dan 6.000 jonge ouders blijkt dat 93% van de (natuurlijke) moeders en 84% van de partners het geboorteverlof voor werknemers te kort vindt. Volgens 90% van de partners moeten ook zelfstandigen en meewerkende echtgenoten recht hebben op geboorteverlof. Bij de moeders is zelfs 98% hiervan overtuigd.

Ook overtuigd van het nut van meer geboorteverlof voor papa’s en meemoeders? Teken dan net als ik hier de petitie. En wie weet, hebben we tegen een eventuele volgende baby die papa wat langer thuis.

Wat denken jullie? Is het nodig? Of waren die 10 dagen voor jullie voldoende? 

Mona en papa, net na de geboorte

Mona en papa de dag na de bevalling

Als ze maar gek kunnen doen

Zoentjes voor papa

Zijn ze niet schattig samen

Met z’n drietjes