Ik heb me al enkele keren gewaagd en sapkuren. Soms 1 dag, soms enkele dagen. Dat is me telkens vrij goed bevallen en ik wou hier dan graag nog wat mee verdergaan. De combinatie van een interesse in gezonder voeding met ecocheques hebben mij ertoe aangezet om zelf een slowjuicer in huis te halen. Intussen staat dat machien al enkele maanden te pronken in onze keuken en dus hoog tijd om mijn eerste bevindingen en recepten met jullie te delen.

First things first, het materiaal
Je kan het jezelf natuurlijk super makkelijk maken en je sappen bestellen (en zelfs laten leveren). Ik heb dat eerder gedaan bij JusJus en dat is helemaal prima! Zelf niet naar de winkel voor je inkopen, je moet geen recepten opzoeken en je hoeft niet zelf heel je keuken op stelten te zetten om te genieten van al die vitamientjes. Maar, daar staat natuurlijk een prijs tegenover. Want laat ons eerlijk zijn, gezond eten kost veel geld.

Maar zo een slowjuicer is ook alles behalve goedkoop. Prijzen starten rond de €100 (basismodel) en dat loopt snel op. Maar als je regelmatig verse sappen wil maken, dan ben je natuurlijk wel goedkoper met de aankoop van je eigen slowjuicer dan telkens te bestellen.

Na wat research naar de verschillen tussen een sapcentrifuge en een slowjuicer was ik snel overtuigd van de meerwaarde van een slowjuicer. Ik ga er hier verder weinig aandacht aan besteden, gewoon even googelen en je zal snel alle nodig info vinden. Ik koos voor een Omega die me iets van een €420 heeft gekost (slik). Het feit dat dat ding zo duur is, zet je natuurlijk ook wel aan om het te gebruiken.

Voorbereiding
Juicen is echt niet moeilijk. En in tegenstelling tot de naam ‘slowjuicer’ gaat dat verrassend snel. In je voorbereiding ga je op zoek naar lekkere recepten (online, in boeken, …) en ga je fruit, groenten en kruiden gaan kopen.

Voor je alles in de slowjuicer steekt

  • Was alles eventjes (je weet maar nooit)
  • Wat de schil betreft heb ik 1 regel: als je de schil niet zou opeten, steek ze dan ook niet in de slowjuicer. Natuurlijk gaat de slowjuicer de hele sinaasappel kunnen juicen, maar de smaak is dan een pak meer bitter dan zonder. Maar dat zijn smaken waarmee je zelf wat moet experimenten
  • Snijd vooraf al je groenten en fruit in stukken die makkelijk in je slowjuicer passen
  • Wissel tijdens het juicen af tussen hardere en zachtere stukken groenten en fruit
  • De pulp die overblijft na het juicen kan je nog gebruiken (maar zover ben ik nog niet). Als je de pulp wil gebruiken, haal het klokkenhuis dan uit de appels en peren
  • Je hoeft niet elke dag te juicen. Je kan perfect juices maken voor de komende 3 dagen. Ze blijven echt wel even goed in de ijskast
  • Ja, je hebt afwas en nee, niet alles kan in de vaatwasmachine. Maar die afwas valt reuze mee hoor
  • Je GFT bak zal sneller gevuld zijn dan normaal. Het is opvallend hoeveel kg groenten en fruit er in je sapjes verdwijnen

Eerste ervaring
Wij (ja, mijn man is ook helemaal mee!) hebben intussen best al enkele recepten geprobeerd. Trial en error weliswaar. Mijn man heeft intussen enkele favorieten, en dat zijn zeker niet de groene sapjes. Lang leve ook de Tupperware actie bij Total, waar we een collectie handige 500ml flesjes hebben kunnen verzamelen.

Zelf een slowjuicer in huis halen was een prima idee. Al moet ik toegeven dat het best wat zelfdiscipline vraagt om regelmatig te juicen.

In eerste instantie heb ik de slowjuicer aangekocht om regelmatig een sapje te drinken. Ik eet namelijk niet altijd die dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit. En door de sapjes compenseert dat toch. En het is ook gewoon een lekker tussendoortje en een gezonder alternatief voor de Royco soep of de chocoladekoeken.

Detox
Ik wil erg graag om de paar maanden enkele detox dagen inlassen. Vooral omdat mijn ervaringen uit het verleden daar echt wel goed mee zijn. Ik heb intussen ook 1 dag detox gedaan met homemade sappen. Ik moet wel toegeven dat ik zondagavond wel een uur of 2 ben bezig geweest om die 6 sappen te maken. Ik geef jullie graag enkele recepten mee. Ze zijn elk apart ook prima om door de dag bij te drinken.

Recepten
PapayaSubstandardFullSizeRender (1)

  • 1 papaya (geschild)
  • 1/4e ananas
  • En halve of een hele groene of rode peper (afhankelijk hoe spicy je het wil)
  • 1 peer

Pompelmoes

  • 1 en een halve roze pompelmoes (geschild)
  • 1 appel
  • Verse munt

Ananas

  • Een halve tot 3/4e ananas (geschild)
  • 1 peer
  • 2cm gember
  • Verse munt

SuperdetoxSubstandardFullSizeRender (7)

  • 1 limoen (geschild)
  • 2 groene appels
  • 1 komkommer
  • 1 rode biet
  • 2cm gember
  • 3 stengels selder

The Hulk (ook ideal als vervanging van een lunch)

  • 1 appelsien (geschild)
  • 1 avocado (geschild en zonder steen)
  • 2 groene appels
  • 1 kleine zoete aardapper
  • Halve komkommer
  • 2 handjes spinazie
  • Halve of een hele groene of rode peper

Oh my greens

  • SubstandardFullSizeRender (5)2 tot 3 stengels selder
  • 2 handjes spinazie
  • 1 peer
  • 3/4e komkommer
  • Halve limoen (geschild)
  • Beetje broccoli (sap zit vooral in de steel)
  • Beetje gember

Amandelmelk

  • 125gr amandelen
    • Laat deze gedurende minstens 8uur in water weken
    • Na die 8uur eerst goed afspoelen
  • Steek de amandelen in de slowjuicer met 500ml water
  • Voeg kaneel, vanille, agave siroop, … toe naar smaak

Enjoy!